ciasto - 164325 przepisów (strona:5146/10955)

Pierogi z warzywami i soczewicą 295

równych . Cudowne na świeżo , a obłędne po odsmażeniu . Polecam , wystarczy troszkę się pomęczyć i efekt jest wspaniały . Najlepiej zrobić więcej i po ugotowaniu zamrozić -starczą wtedy na dłużej Składniki : Ciasto 1 kg mąki 1 jajko szczypta cukru , szczypta soli 0,5 l wody Farsz : 2 szklanki zielonej soczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże(...)sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około 2 minut . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę . Na przyprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kwadraty ( kółka, jak komu wygodniej) , na które nakładamy farsz , zalepiamy i kształtujemy

Ogrodnik w podróży
Scallion pancakes 208

sól  Przygotowanie: Proporcje mąki i wody powinny wynosić 2:1. Mieszamy mąkę z gorącą wodą za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy więcej wody, a jeśli zbyt lejące - więcej mąki. Odstawiamy na 30 minut.  Zieloną cebulkę siekamy. Na stolnicę obficie obsypaną mąką, przekładamy ciasto i dzielimy(...)robiłam). Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła, posypujemy połową szczypiorku, posypujemy solą i pieprzem.  Zwijamy w rulon i kroimy na ok.10 mniejszych kawałków. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją niewielką ilością oleju. Małe naleśniczki smażymy po kilka minut z obu stron do momentu, aż ładnie się zrumienią. Smacznego

bistro mama
Babeczki z borówkami i białą czekoladą. 260

oddzielnej misce wymieszałam mąkę z proszkiem i sodą. Na wolnych obrotach ucierając dalej jajka dodałam kolejno olej i połowę mleka. Następnie pomału dodawałam mąkę i resztę mleka jeśli ciasto było zbyt gęste. Ciasto nie może być za rzadkie – wtedy należy dodać odrobinę mąki, żeby owoce, które dodamy nie opadły na dno babeczek. Na samym końcu do ciasta dodajemy owoce

rozgotowana
Amoniaczki z boru 266

kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się nie rwie. Jedyna wada amoniaczków, to zapach amoniaku, który unosi się(...)mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka i 2 białka oddzielone 180 ml śmietany 40 g margaryny 100 g smalcu 1,5 łyżeczki amoniaku 5 łyżek cukru do ciasta 2/3 szklanki cukru do oprószenia Mąkę przesiewamy do dużej miski i siekamy ze smalcem i margaryną. Jedno całe jajko i 2 żółtka ubijamy trzepaczką z 5 łyżkami cukru. Śmietanę mieszamy z amoniakiem

Trzeci talerz
chleb pszenno-gryczano-owsiany 206

siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml wody Wykonanie Do zakwasu wlać wodę .Do tej płynnej mieszanki wsypać porcjami wymieszane mąki. Połączyć wszystkie ziarna ,dodać do ciasta. Wszystko wyrobić na jednolite kleiste ciasto. Jak jest za suche to dodać kieliszek wody. Gotowe ,wyrobione ciasto na chlebek ,wyłożyć do formy wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym

w mojej kuchni
Pierogi z mięsem. 163

Składniki : Ciasto : 53 dkg mąki 1/2 szklanka wody 1 jajko ( najlepiej z wiejskiego chowu ) sól Farsz : 50 dkg mięsa wołowego bez kości 20 dkg włoszczyzny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka tłuszczu sól pieprz mielony gałka muszkatołowa stopiona słonina do okraszenia  Sposób wykonania :   M ięso opłucz, włóż do wrzącej, osolonej wody, ugotuj, pod koniec gotowania dodaj umytą włoszczyznę(...)zmiel razem z włoszczyzną. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulkę , surowe jajko, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi wrzuć na wrzącą , osoloną wodę i ugotuj. Podawaj gorące polaną

Przepisy i porady kulinarne
Walentynkowe pierogi 197

pączkowania za nami, teraz będziemy się Walentynkować. Przypadkiem natrafiłam na tą formę do pierogów i z góry wiedziałam, ze farsz musi być słodki i różowy. Składniki ( 20 dużych pierogów): ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki ryżowej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 0,5 l gorącej wody można użyć w całości mąki pszennej farsz: 2 kostki(...)tarce (mogą być też ugotowane buraki) 150 g suszonej żurawiny (namoczyć) 50 g brązowego cukru 100 ml mleka sojowego płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i przykryj czystą (wiadomo), mokrą ścierką. Zblenduj tofu, mleko i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Wiem, że farsz jest pyszny, ale nie wyżeraj, tylko resztę, jeżeli ci zostanie zblenduj, dodaj

greenscarf
Pancakes 216

proszku 1 szklanka mleka wykonanie: Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Jajko pomieszać z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mleko w proszku. Na końcu wlać masło. Ciasto powinno być gęste. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, podawać z ulubionymi dodatkami, u nas dzisiaj Nutella. Tradycja nakazywałaby jednak sięgnąć po syrop klonowy. Mniam

Ania i Marcin gotują
Orzechowe ciasteczka z dżemem 290

zblelnduj na tyle, aby nadal były wyczuwalne kawałki orzeszków. Do dużej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną i dodaj masę orzechową. Przemieszaj początkowo dużą łyżką, a potem zagnieć ciasto. Gotowe ciasto jest plastyczne i gładkie. Schłodź je w lodówce prze minimum pół godziny. Ciasto podziel na w miarę równiej wielkości kulki (u mnie było to 16 szt.), układaj na blaszce

greenscarf
Ciastka twarogowo-kokosowe z dżemem 197

digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Sio-Smutki . Ciasteczka smakują rewelacyjnie i co najważniejsze - są bardzo proste w przygotowaniu.  Należą do typu tych chrupiących, idealnych do herbatki. Z wyglądu przypominają ciasto francuskie, ponieważ w środku - każda warstwa delikatnie jest rozdzielona. (około 35 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 180g masła (zimnego) 220g twarogu (mielonego; użyłam z kostki) 1/2 szklanki cukru pudru(...)kokosowych Dodatkowo: dżem/konfitura (użyłam konfitury z truskawek od Premium Rosa ) Masło posiekać z mąką. Dodać ser (uprzednio go podusiłam) i resztę składników. Całość zagnieść na miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i powycinać z niego kwadraty. Na środku każdego kawałka ułożyć odrobinę dżemu/konfitury. W każdym ciastku - mocno posklejać przeciwne rogi. (Należy zrobić

Di gotuje
Pączki (racuchy) z twarogu. Pączki serowe. 459

miski wkładamy ser biały, cukier, cukier waniliowy i wbijamy jajko. Ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy spirytus i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto zagniatamy ręcznie. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy kuleczki z ciasta - wielkości orzecha włoskiego. Pączki powinny same się obracać. Po usmażeniu wyciągamy(...)metalową łyżką cedzakową (nie plastikową!) na papier ręcznikowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. W celu sprawdzenia czy olej jest już wystarczająco rozgrzany należy wrzucamy kawałek ciasta, który powinien odbić się od dna garnka i syczeć, tworząc wokół siebie bąbelki

Aga w kuchni
Muffinki z cynamonową posypką 190

sedno tych muffinek! Składniki: (na 12 muffinek)  400 g mąki tortowej szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 duże jajko (możecie wypróbować 2, ciasto wyszło mi dość gęste) szklanka maślanki (dałam kefir) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 6 łyżeczek marmolady/dżemu  2 łyżki cukru 2 łyżki masła/margaryny + do posmarowania blaszki jeśli(...)oddzielnej misce łączymy olej, jajko, maślankę i ekstrakt z wanilii. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia składników. Formę smarujemy tłuszczem lub wkładamy papilotki. Nakładamy po łyżce ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie. Wypełniamy 0,5 łyżeczką marmolady i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. Wierzch jeszcze ciepłych muffinek smarujemy roztopionym masłem

W kuchni bez szafek
PĄCZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 176

zrobić: Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając stopniowo spirytus. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni. Miskę nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość

Kuchnia w opałach
Pączki pieczone z polewą czekoladową 163

sól. Wymieszać Dodać żółtki i jajka oraz śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mieszadłem z hakiem, aż wszystkie składniki się połączą, stopniowo dodając rozpuszczoną margarynę. Mieszać do czasu, aż ciasto się dobrze połączy. Następnie wyjąc i wyrobić chwilę ręką. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę zagniatać(...)części. Każdą część rozpłaszczyć dłonią na okrągły placek i nałożyć łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlepić brzegi i ułożyć w papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta.  Papilotki ułożyć na blasze od piekarnika. Pączki posmarować białkiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około

Ewusiowe Smaki
Kruche ciasteczka z kaszą manną 215

Zapraszam! Kruche ciasteczka z kaszą manną Składniki: 24 dag mąki  10 dag kaszy manny 7 dag cukru 10 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubiony aromat do ciast opakowanie cukru waniliowego 1 jajko cukier puder lub marmolada Przygotowanie:  Wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszaj. Następnie dodaj jako, esencje oraz(...)masło i zagnieć gładkie ciasto.  Uformuj z niego wałeczek, owiń folią i schładzaj w lodówce godzinę lub 30 min w zamrażalniku. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180'C. Ciasto wyjmij z lodówki.Odrywaj z niego po kawałku i jak najszybciej formuj w dłoniach kuleczki i palcem rób wgłębienia (jak w kluskach śląskich). Układaj na blaszce

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania