Kopytka 154wyciągać maszynki do mielenia by mieć idealnie gładkie kopytka, to zaczęły pojawiać się one dużo częściej w naszym domu. Przeciśnięcie ziemniaków przez praskę zajmuje tylko chwilę, a potem zrobienie ciasta to czysta przyjemność. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 2 łyżki masła woda(...)studzimy bez przykrycia. Letnie ziemniaki (takie, które już swobodnie możemy trzymać w ręce) przeciskamy przez praskę bezpośrednio do miski. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na małe kulki i formujemy w nich wałeczki. Grubość wałeczków zależy od naszych upodobań, ja wolę kopytka trochę większe. Gotowe wałeczki kroimy
Gotowanie i blogowanie
Schab w cieście naleśnikowym 173Kotlet smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie, zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że bez problemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku. Składniki: 6 kotletów(...)słodka sól i pieprz Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18% - dość gęste. Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego i od razu wrzucamy go na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto
Gotowanie i blogowanie
Fit pizza na brokułowym spodzie 293Gotowanie za Głosowanie. Dodatki do niej możecie dobrać wg własnych upodobań smakowych. Ja postawiłam na pikantne salami, czerwoną cebulę i papryczki jalapeno. Inspiracja: Feel Eat Składniki na 2 porcje: ciasto: 1 brokuł – 500 g 1 jajko 1/2 kulki mozzarelli 6-7 łyżek otrąb (u mnie orkiszowe) oregano czosnek w proszku sól pieprz sos: 300 ml przecieru pomidorowego 1-2 ząbki(...)czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano Dodatki: 30 g salami ½ kulki mozzarelli 1/3 czerwonej cebuli kilka marynowanych papryczek jalapeno Przygotowanie: Ciasto: Brokuły ugotować do miękkości w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić i zblendować lub rozgnieść, a gdy ostygną dodać otręby, jajko i startą mozzarellę. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Masę odstawić na minimum
Fabryka pomysłów
Drożdżówki z budyniem 177przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Szklanką wykrawamy kółka, układamy je po trzy, aby jedno(...)roladkę” i przekrajamy na pół (w poprzek). Tak zrobione różyczki układamy niezbyt ciasno w foremkach do tartaletek (po 4 w każdej foremce). Środek wypełniamy kawałeczkiem ciasta, aby zakryć dno foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia na środek nakładamy łyżkę wcześniej ugotowanego budyniu (budyń należy przygotować
Pyszności Słodkości
CIASTECZKA SEROWE 175pomocą siekaczki lub noża wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wlać żółtko oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i powycinać dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć
Ciastka - domowe słodkości
Muffinki leśny mech 193Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na zielone muffinki ze szpinakiem. Wyszły naprawdę pyszne, więc polecam. Dziś po raz pierwszy biorę udział w akcji Ciasto na niedzielę , w której w tym tygodniu pieczone są właśnie muffinki. Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g szpinaku mrożonego w liściach(...)blenderem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodajemy zblendowany szpinak, barwnik i olej. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, tak do suchego patyczka. Po upieczeniu wykładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem
Ewusiowe Smaki
Serca z jabłkami i melisą. 232duże jabłka ok 2 płaskie łyżki cukru kilka listków melisy pół łyżeczki cynamonu Dodatkowo; jajko do posmarowania serc cukier waniliowy do posypania Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie, dosypujemy cukier, cynamon, posiekaną melisę(...)także kilka łyżek wody. Dusimy do czasu aż jabłka będą szkliste ale nie będą się zbyt bardzo rozpadać. Ilość cukru dodajemy według własnych upodobań. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów ( ok. 4 mm) Foremką wykrawamy serca. W jednym sercu możemy wyciąć mniejsze serduszko lub inny wzór. Na ciastko wykładamy porcje farszu następnie przykrywamy je drugim
Radość kipiąca uśmiechem.
Żytnie guziczki budyniowe 216mąką żytnią (możecie użyć pszennej), co daje świetny efekt smakowy. Mają orzechowy posmak i lekką, budyniową nutę. Przypomniał mi się pomysł na guziczki (pamiętacie Oreo ?), bo z ciastem fajnie się pracuje i po upieczeniu zachowuje nadane mu kształty. Cukier możecie zastąpić inną substancją słodzącą, wtedy ciastka będą bardziej zdrowsze. (do 40 niewielkich sztuk) 220g mąki żytniej (użyłam razowej(...)typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 80g cukru (lub np. ksylitolu) 100g masła/margaryny 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego )bez cukru) 2 żółtka Opcjonalnie: 2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość (może być grubiej) około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie
Di gotuje
Tarta miodowa 331Delikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie :) Składniki ciasto: 150 g mąki 1 jajko 7 dkg margaryny 2 łyżi cukru pudru 2 łyżki miodu … Czytaj dalej Tarta miodowa
czarrna od kuchni
Ciasto jogurtowo – pomarańczowe. 281Takie ciasta lubię najbardziej .Bez kremów , z wyraźną nutą owocową .Do kawy idealne. Robi się je dokładnie tak samo ,jak jogurtowe, dodaje się tylko sok z pomarańczy i skórkę z niej startą. Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 1 kubeczek(...)oddzielnie białka i żółtka) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie miałam ,pominęłam) 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej pomarańczy i skórka z niej starta cukier puder do oprószenia ciasta Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Na koniec delikatnie wmieszać
Ladylaura.
placuszki kokosowe (z mlekiem kokosowym) z sosem czekoladowym 191pół puszki mleczka kokosowego a że trzeba było je wykorzystać (mleko kokosowe po otwarciu puszki może stać w lodówce 3 dni) to musiałam wymyślić coś na szybko. Kolejne ciasto by u nas już nie przeszło więc wykombinowałam szybkie placuszki z tego co akurat było pod ręką. Mój brat, ogromny wielbiciel wszelakich placków stwierdził, że są przepyszne więc to najlepsza rekomendacja(...)łyżki mąki 150 ml mleka 40 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka lub kremówki olej do smażenia Mleko kokosowe, mleko,jajka, mąkę, cukier i wiórki zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dolać jeszcze trochę mleka. Powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko obrać i pokroić na płaskie kawałki. Dodać do ciasta, wsypać rodzynki i wymieszać. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czeski knedlik z gulaszem 499tego smakołyku użyła proszku do pieczenia zamiast drożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz(...)mieszając. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Knedliki: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać rozbełtane jajka i ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu
Smakołyki Asi
Ryba w cieście 205Szybko i smacznie..pomysł na taką rybę w cieście podpatrzyłam tutaj , tylko , że ja podałam bez sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu Mąkę przesiać razem(...)dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb. Rybę zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na oleju po około 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przełożyć na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Moje domowe kucharzenie
Wegańska szarlotka bez cukru 246jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie dla nas za mało słodkie. Szarlotce na sesji towarzyszyły Walentynkowe kwiaty.. piękne, no nie? :) Składniki: ok. 800g(...)Wsypujemy 1/2 zawartości miski, obsypujemy jagodami goji i przekładamy musem z jabłek. Pozostałą część "suchej masy" łączymy z olejem kokosowym i odrobiną wody tak aby powstała "kruszonka". Posypujemy kruszonką ciasto i wkładamy do piekarnika na 50min w 180 stopniach
Czarnawisienka
Bułki. Na obiad 197optymistycznymi prognozami pogody, mam nadzieję na cudowne dwa dni. Może nawet nie tak zupełnie leniwe...? Oczywiście, wolny weekend wiąże się z gotowaniem. Duuuużą ilością gotowania. W planie jest ciasto i ciasteczka, może nawet więcej niż jeden rodzaj, ale główną atrakcją będzie sobotni obiad (na niedzielę jesteśmy zaproszeni; już się doczekać nie mogę). Staramy się z C. takie dni celebrować; wspólne(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Po tym czasie dodać pozostałe mleko i sól, zagnieść gładkie ciasto. Dodać masło, wyrobić. Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrze