Róże karnawałowe 229Słodziutkie, róże karnawałowe, to chrupiące ciasteczka, są z przygotowywane z takiego samego ciasta jak faworki, i tak samo smażone w głębokim tłuszczu. Są zjadane w ostatki, karnawale i na tłusty czwartek. Smakują i wyglądają kapitalnie;) Polecam, warto przygotować je dla bliskich. Na blogu też inne słodkości na Tłusty Czwartek ;) 20 dag mąki pszennej 3 żółtka(...)smażenia KLIK cukier puder do oprószenia W misce mieszam mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaję śmietanę i spirytus,mieszam razem, następnie mieszam z żółtkami i zagniatam mięciutkie ciasto. Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił. Wycinam kółka ( 3 wielkości) szklanką, literatka i kieliszkiem
Takie tam pichcenie
Mini pączki ze śliwką + film 153mące, miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, rozpuszczone letnie masło, żółtka, rum oraz szczyptę soli i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia. Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji
Smakowite Dania
Rogaliki z marmoladą (na smalcu) 235śmietany 18% 350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana) cukier puder i waniliowy do posypania Sposób wykonania: 1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć
Kuchnia domowa Ani
Chrusty czy faworki? 204łyżka octu jabłkowego łyżka śmietany 18% szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Wkroić miękkie masło. Dolać śmietanę, ocet i wbić jajka. Po prostu wyrobić z podanych składników ciasto. Elastyczne i odchodzące od dłoni. Teraz część trudniejsza. Wycinanie faworków. Każda gospodyni ma swój sposób. Hońka wykrawa małe i robi tylko jedną falbanę. Niektórzy skręcają je podwójnie, a inni(...)ogóle. Jedno jest pewne. Trzeba dobrze rozwałkować, pokroić w pasy, które następnie można kształtować w romby lub prostokąty z nacięciem pośrodku. Przez to nacięcie należy przeciągnąć jeden koniec ciasta i już. Gotowe! Kwestia smażenia. Strony znów są podzielone. Po jednej zaciekli wyznawcy smalcu, a po drugiej oleju roślinnego. Tak, tak. Znów flora walczy fauną o wygraną. Jaki będzie wynik? Zależy
Karczma Honorietty
Fuczki - placki z kiszonej kapusty 233Fuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam je, byłam niesamowicie ciekawa jak smakują. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, ja wolę z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. Polecam wielbicielom prostego i szybkiego jedzenia, nie zawiedziecie się. Składniki: 200 g kiszonej kapusty(...)szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka sól, grubo mielony pieprz dodatkowe przyprawy: majeranek, cząber, kminek itp. olej do smażenia Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto naleśnikowe, czyli wszystko razem dokładnie połączyć. Odstawić na kilka minut. W tym czasie kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soki, posiekać drobno. Dodać do ciasta naleśnikowego, przyprawić pieprzem i resztą przypraw, wymieszać
Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy drożdżowe z jabłkami 211zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się jeszcze bardziej aromatyczne. Składniki: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka olej(...)Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu dodajemy jajko i pozostałe mleko, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem
Smakowity Blog Kulinarny
Fit oponki 225masła 400 g mąki pelnoziarnistej 1 jajko pół łyżeczki soli Dodatkowo dalam po lyzce nasion Mleko z drożdżami mieszamy . Pozostawiamy na 15 minut. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm i wycinamy najpierw większe kształty szklanką a w środku np. kieliszkiem robimy
Anioły w kuchni
Racuchy z jabłkami bez drożdży 343RACUCHY Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY - SZYBKIE I NIESŁYCHANIE SMACZNE! CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 duże jajko 1 łyżka oleju (dodana do ciasta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu NADZIENIE: 1-2 jabłka Składniki dokładnie wymieszać w misce, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać(...)drobno pokroić w kosteczkę. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Racuchy smażyć na złocisty kolor po parę minut z każdej strony. Podawać posypane cukrem i dżemem. Są po prostu wyśmienite
Calzonella.com
Muffiny czekoladowe 188pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju + 2 łyżeczki oleju 1 jajko 3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta lub pokrojonej czekolady 1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania lub pokrojonej czekolady opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej WYKONANIE: Zaczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników w misce: mąkę, cukier, kakao, proszek(...)groszki. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy jajko i je łączymy. Następnie przelewamy płynne składniki do suchych i delikatnie łączymy je ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto na muffiny nie powinno być idealnie rozmieszane, ponieważ po upieczeniu zrobi się kluchowate. Następnie wkładamy papilotki lub silikonowe pojemniczki do formy na muffiny. Wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem i posypujemy
Calzonella.com
Kluski leniwe z serem białym 1319czubata szklanka mąki 2 jaja sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj odrobinę mąki, ale nie za dużo, kluski mają być serowe :) Ciasto dziel na porcje, z każdej formuj wałeczki
Calzonella.com
Placuszki drożdżowe z jabłkami - Pyszne! 201drzwiczkach i uchylam je lekko. Następnie drożdże połącz z pozostałymi składnikami, ja to robią rózgą lub widelcem, a na koniec dodaj obrane, pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej(...)łyżce ciasta, na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem, oraz/lub ulubionym dżemem. Smacznego! :) Jeżeli pokochałeś/ aś ten przepis, miło mi będzie, jeśli polubisz lub udostępnisz go innym :) Dzięki
Calzonella.com
Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami z korzennym akcentem 201pudru ok. 150 g gładkiego serka śmietankowego lub na serniki 4-5 kropel ekstraktu waniliowego POSYPKA NA WIERZCH : 1 łyżka cukru zwykłego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu DODATKOWO: 2 op. ciasta francuskiego - zimne, z lodówki 1 roztrzepane jajo Brzoskwinie mieszamy z przyprawami korzennymi i ekstraktem, odstawiamy. Cukier i cynamon mieszamy i również odstawiamy na bok. Ser ucieramy ręcznie z cukrem pudrem(...)masa będzie gładka, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Kremówkę ubijamy ręcznie rózgą, nie musi być idealnie ubita. Dodajemy do sera, mieszamy, odstawiamy. Kiedy już mamy wszystko przygotowane, wyciągamy ciasto francuskie z lodówki i kroimy na części - kwadraciki o wymiarach 8cm x 8cm. (Jeśli chcesz, możesz zrobić te ciasteczka dwa razy większe, wtedy nakładasz dwa razy więcej farszu niż normalnie. Kwadraty
Calzonella.com
Ruskie Pierogi z Boczkiem 216lubiłam...wręcz nie cierpiałam :) a tu taka zmiana. Udało mi się i wyszły nie skromnie mówiąc pysze. Z podanej ilości składników wyszło mi 40 szt.Ja podwoiłam składniki. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je bardzo cienko rozwałkować. Jestem zadowolona. Polecam :) SMACZNEGO SKŁADNIKI: CIASTO: 3 Szklanki Mąki 1 Szklanka Wody Gorącej 1Łyżeczka Soli FARSZ(...)CIASTO: Mąkę wsypuję do wysokiej Miski Dodaję gorącą wodę Następnie dodaję sól, ugniatam. Formuję kulę Kulę dzielę na 3 części Dokładnie rozwałkowuję Następnie wycinam krążki. Na środek łyżką kładę kulkę farszu, zlepiam dokładnie. Na gotującą , osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania
Gotowanie Patki
#30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach 215jajo 2-3 łyżki miodu 2 łyżki roztopionego masła (ew. oliwy) Spora szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru odrobina mleka do smarowania ciasta Przygotowanie Mąkę wymieszać z drożdżami, kurkumą. Osobno wymieszać mleko, wodę, tłuszcz, jajko, miód i sól. Mokre składniki wlać do suchych, wyrabiać ręką do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić na godzinę(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 3 wałeczki, zapleść warkocz, końce podwijając pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie spora, szeroka keksówka),odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę - połączyć wszystkie składniki, tak aby uzyskać okruchy. Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec
Kuchnia w szuwarach
Domowe hod-dogi 218bardzo smaczne i sycące, możemy przyrządzić je na śniadanie lub kolację. Hod-dogi podałam z ketchupem i musztardą od firmy Roleski oraz prażoną cebulką od firmy Rafex Składniki: Ciasto na bułki: 200 gram mąki orkiszowej jasnej 50 gram mąki orkiszowej razowej 150 ml. letniej wody 10 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 jajko Dodatkowo(...)Musztarda chrzanowa Roleski Cebulka prażona Rafex Ogórki konserwowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki
Bajeczna Kuchnia