Torcik jogurtowy z goframi i galaretką 245www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybkie, proste i niezwykle smaczne ciasto na zimno. Szczerze powiedziawszy, to od początku do końca było moją czystą improwizacją, która okazała się "strzałem w dziesiątkę". Zamiast zwykłego deseru - wyszedł mi przepyszny torcik. Jest lekki, nie za słodki i z pewnością będę robiła go częściej. Nie ma w nim nic skomplikowanego i daje(...)czasie przykryć resztą gofrów. Schłodzić do całkowitego zastygnięcia masy. Kremówkę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. (Dodatkowo ubitą śmietankę zabarwiłam barwnikami spożywczymi.) Gotowe ciasto w formie - przewrócić "do góry nogami", wyjąć i dookoła posmarować bitą śmietaną. Udekorować wg uznania. (*) Dostosujcie formę do wymiarów gofrów. Można je delikatnie poucinać
Di gotuje
Kluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym 265przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem. Buraka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do warzyw dodać jajko, szczyptę soli i na początek szklankę mąki. Wyrobić ręcznie ciasto. W miarę potrzeby dosypywać pozostałą szklankę mąki. Od tego ile zużyjecie mąki zależy rodzaj ziemniaków. Może wystarczyć szklanka (jeśli ziemniaki są bardzo mączyste) albo nawet 3 szklanki. Wyrobić ciasto. Odrywać(...)kawałku ciasta i turlać wałeczki na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać około 2 cm kluseczki. Kluski ugotować w osolonej wodzie około 4 minut, aż do wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić. W rondelku roztopić masło, dodać pocięty na mniejsze kawałki ser pleśniowy, wlać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu, aż do roztopienia się sera ciągle mieszając. Doprawić pieprzem, solą i rozmarynem. Ugotowane
na moim stole...
Gofry bez proszku do pieczenia 453mączki ziemniaczanej Przygotowanie: Na początek ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ubijamy mikserem. Oczywiście nie ubijemy ich tak jak samych białek, ale miksujemy na szybkich obrotach, aż ciasto się lekko spieni. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mękę i mączkę ziemniaczaną i mieszamy do osiągnięcia jednolitego ciasta. Ciasto będzie dość gęste i klejące, dlatego do nakładanie
KasiaiKrzysiu.pl
Faworkowe ciastka cytrynowe czyli kruche, smażone ciastka 471wykonania: Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać jajka i pokrojone w kostkę masło, skórkę i sok z cytryny, alkohol oraz mleko. Składniki zagnieść na jednolite i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinać radełkiem kwadraty wielkości 5 cm. Ja wycinałam też mniejsze 2,5 cm kwadraty. Można też wyciąć dowolne kształty. Do niedużego garnka(...)wlać, olej, dobrze rozgrzać. Żeby sprawdzić czy olej jest rozgrzany można wrzucić nieduży kawałek surowego ciasta. Na rozgrzany olej wrzucać po kilka ciastek i smażyć na małym ogniu kilka minut na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem. * ścierając skórkę z cytryny trzeba uważać, by nie zetrzeć białej części – jest ona gorzka
Niebieski kubek z kawa
Urodzinowe babeczki z pączkami 230Mini pączki , które robiłam jakiś czas temu cieszyły się u mnie ogromnym powodzeniem, postanowiłam więc wykorzystać je jako dekorację do czekoladowych babeczek. Przepis na babeczki to nieco zmodyfikowana wersja ciasta czekoladowego i wyszedł naprawdę rewelacyjnie :) Babeczki nie rosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca na różyczki z kremu i dowolne ozdoby. Składniki na babeczki: 140 g mąki(...)rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Dodajemy maślankę i mieszamy. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto robi się praktycznie „samo”). Do masła wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy, kiedy skończy się już cukier dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy na przemian
Ciastkozercy
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 269utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Wlewamy do niej ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy je naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy je przykryte na blat lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy(...)Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Jak każdy domowy chleb, tak i ten jest przepyszny z samym masłem. Jeśli chcecie dodać do niego coś ‘od siebie’, śmiało wrzućcie do wymieszanego ciasta przed pierwszym wyrastaniem garstkę pokrojonych czarnych lub zielonych oliwek, świeże drobno posiekane zioła, np. tymianek czy rozmaryn, suszoną czarnuszkę, kminek, albo nawet przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Swoje chleby zrobiłam
Karo in the Kitchen
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE! 191Zawijane, puszyste ślimaki z ciasta drożdżowego z brązowym cukrem, konfiturą z malin i posiekanymi migdałami, kubek gorącego kakao. Czy wyobrażacie sobie tak poranek w weekend? Ja zdecydowanie tak! Uwielbiam takie dni, uwielbiam takie śniadania i właśnie jutro postanowiłam przygotować takie śniadanko. I wcale nie zraża mnie fakt, ze będę musiała wcześniej wstać, zagnieść ciasto, potem czekać i patrzeć(...)objętość, aż prawie będzie się wylewać z miski. To moment kiedy zacznę formować blaty i rolować bułeczki, potem chwila w piekarniku, wskoczę ponowie do ciepłego łóżka, a zapach pieczonego ciasta już czuć w całym mieszkaniu. Ba! czuć na całej klatce! Może dzięki temu innym łatwiej będzie się obudzić! Taki zapach w końcu kusi! I pobudza zmysły! Aż od razu chcesz
SMYKWKUCHNI
Pączki na serku homogenizowanym naturalnym 211przy tym naprawdę smaczne. Małe, zgrabne takie na dwa chapsy. Przyznam, że chciałam aby wyglądały jak taka okrągła piłeczka jednak nie jest to łatwe do osiągnięcia, dlatego najlepiej ciasto jest nabierać na łyżkę i zsuwać palcem do nagrzanego tłuszczu. Wychodzą całkiem kształtne;) Skala smaku 10/10 super jest to, że nawet po 3 dniach są nadal puszyste i smaczne(...)Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC- ja piekłam na "oko". Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia
Kubki smaku
Pączki wiedeńskie z rumem - Spritzkrapfen 387bardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach... To stanowczo jedne z moich ulubionych pączków :-) Polecam! Składniki: Na około 18 - 20 szt.: 200 g mąki(...)pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać
maniapieczenia
pyszne babeczki na oleju rzepakowym nadziane masą krówkową z bitą śmietaną... 187suchymi składnikami mokre składniki osobno dokładnie rózgą roztrzepać do suchych wlać mokre i łyżką wymieszać do połączenia składników foremki z kominkiem do mini babeczek silikonowe, na dno dać porcję ciasta, masę krówkową, porcje ciasta piec na termoobiegu w 200 C około 11 minut, do suchego patyczka wystudzone babeczki przybrać bitą śmietaną i kawałeczkami czekolady babeczki są smakowite i szybko znikają(...)SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi ruskie "Ruskie kapelusze" 194ciasto posłużyła mi specjalna mąka bezglutenowa do wyrobu pierogów. Ciasto przygotowałam wedle zaleceń producenta na opakowaniu. FARSZ: 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu(...)praski, ale robiąc to ugniatakiem również można uzyskać super efekt. Sklejenie pierogów w tradycyjny sposób to dla mnie totalnie czarna magia. Dlatego powstały "kapelusiki" :). Informacje o produkcie: CIASTO PIEROGOWO-MAKARONOWO-NALEŚNIKOWE 500g BEZGLUTEN Mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki kukurydzianej przeznaczona do przygotowywania pierogów, makaronów, naleśników, zacierek, racuchów, panierowania mięsa i innych potraw niezawierających glutenu, pszenicy, konserwantów. Produkt
ClauditteMissCooking
Błyskawiczne serowe oponki – bez drożdży, bez proszku do pieczenia 349wódki lub spirytusu 2 łyżeczki cukru waniliowego olej do smażenia wałek szklanka i kieliszek Sposób wykonania: Składniki umieścić w misce, wymieszać. Przełożyć na blat oproszony mąką i zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk można podsypać odrobiną maki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać krążki za pomocą szklanki, a środek za pomocą kieliszka. Do dość dużego(...)kilka oponek i smażyć na niedużym ogniu na złoty kolor. Ja smażyłam po 5 – 6 sztuk na raz. Wykrojone środki także smażyłam – wyszły mini pączki. Z ciasta można też zrobić pączki – wystarczy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażone układać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Niebieski kubek z kawa
Błyskawiczne pączki 227pączki, chrusty, faworki....mniam... Jeśli zapragniecie zrobić w tym roku samodzielnie pączki, to zapraszam do przeczytania tego przepisu. Prostszego przepisu na pyszne pączki nie znajdziecie. Proste, szybkie i pyszne. Ciasto przygotujecie w 5 minut. Nieco więcej czasu zajmie Wam smażenie pączków, ale spokojnie, jeśli spodziewacie się gości za godzinę, to jeszcze zdążycie przygotować pączki i podać je zimne :) Pączki wychodzą(...)zbyt dużo oleju. Wszystko wymieszać. Olej wlać do wysokiej patelni lub niedużego rondla. Rozgrzać go, ale na małym płomieniu. Duży płomień spowoduje przypalanie się pączków. Najlepiej do nakładania ciasta przyda się łyżka do lodów, lub inna głębsza. Przy wylewaniu ciasta z łyżki pomagać sobie drugą łyżeczką. Smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor. Wykładać na ręcznik papierowy
na moim stole...
Chrusty lane 241lany...robiłam je po raz pierwszy...i może nie wyszły idealne, ale smaczne..do ich zrobienia potrzebny worek cukierniczy lub plastikowa butelka z niedużym otworkiem...ja użyłam dekoratora do ciast i troszkę za mały pojemnik na ciasto i chyba dlatego mój chruścik jest inny niż w Kuchni Lidla . Pyszne chruściki , a do nich pyszna kawa.. cykoriada(...)rozgrzać olej. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Podczas ucierania dodać mąkę, mleko oraz ekstrakt. Białka z solą ubić na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć nadmiar oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie
Różany mazurek z whisky 189wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej czekolady migdały skórka pomarańczowa Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na minimum jedną godzinę. Blat obsyp obficie mąką, rozwałkuj cienko ciasto, stale podsypując je mąką. Ułóż je w formie wysmarowanej(...)masłem. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Przestudź spód na kratce. Herbatniki utrzyj w moździerzu na gładki piasek. Przełóż je do miski, dodaj konfiturę, sok z cytryny oraz whisky. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż całość na upieczony wcześniej spód. Białka
Garniec Magalie