ciasto - 164325 przepisów (strona:5160/10955)

Ciasto pomarańczowe szybko i smacznie 185

Szybkie i smaczne ciasta są najlepsze do przygotowania i dziś właśnie chcę takie polecić. Pomarańcze są już dostępne we wszystkich sklepach spożywczych więc nie ma co się oglądać jak tylko wykorzystać je do pysznego wypieku. Zapraszam...  Skala smaku 10/10 - pyszne, wilgotne, polecam. Źródło "mała cukierenka" Składniki: 2 szklanki mąki 1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru) 2 łyżki(...)pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. 3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed

Kubki smaku
Obłędne ciasteczka cynamonowe 185

płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu(...)ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać

Kubki smaku
Prosta tarta z pomidorami, kozim serem i anchois 187

pamiętać, że nie każdemu w tym daniu może odpowiadać posmak ryby, który moim zdaniem nie jest aż tak bardzo wyczuwalny, nie mniej jednak mocno słony. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pomidory obrane ze skórki: czerwony, żółty i zielony 100 gram koziego sera (roladka) 10-12 filecików Anchois pieprz Pomidory i ser kroimy w plastry. Na przygotowanym cieście francuskim(...)następnie plastry pomidorów. Na końcu w równych odstępach układamy fileciki ryby. Całość posypujemy pieprzem. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut. Brzegi ciasta powinny być ładnie zrumienione. Po upieczeniu kroimy na kwadraty, opcjonalnie posypujemy natką pietruszki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1194

Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki(...)ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa Brownie z kawałkami czekolady …I na koniec mój ulubiony drink mohito . Szczęśliwego Nowego Roku 2016 The post Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! appeared

codojedzenia
Hot dog domowym sposobem 299

oregano szczypta soli pół łyżeczki suszonego czosnku pętko dobrej kiełbasy (u mnie jałowcowa) pieczarka lub dwie Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól i oregano. Wyrobić ciasto, polać je oliwą, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Ciasto rozwałkować w prostokąt (długości kiełbasy

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik chałwowy 186

serową wylać na ciasteczkowy spód. Na dolnej półce piekarnika układamy garnek z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy sernik przez około godzinę. Następnie, po jego wystygnięciu, wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Smacznego! Ania

Ania i Marcin gotują
Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielowym wierzchem) 206

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i o orzeźwiającym smaku. Doskonale sprawdzi się na letni deser oraz zimą - po świątecznych "obżarstwach".   (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej(...)lodówce. W międzyczasie przygotować kisiel. (Zamiast 175 ml wody - użyć 150 ml.) Ostudzony kisiel rozsmarować na masie serowej i ponownie wstawić do lodówki, aby całość dokładnie stężała. (U mnie ciasto było gotowe już po kilku godzinach.) Udekorować wg uznania. (Ja użyłam m.in. kawałków pomarańczy i mini herbatniki w polewie pomarańczowej

Di gotuje
Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym 205

opakowania ciasta francuskiego, 1 szklanka mielonych migdałów, 50 g masła, 200 g pieczarek (bardzo drobno posiekanych), sól, tymianek, biały pieprz, 1/2 szklanki wody. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, ziarna sezamu do posypania. Idealnym dodatkiem do świątecznego barszczyku są paszteciki. Dzisiaj zaproponuję paszteciki z ciasta francuskiego, w kształcie gwiazdek z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym. Na patelni rozgrzać 50 g masła i wrzucić(...)doprawić przyprawami. Smażyć do momentu aż pieczarki będą lekko brązowe. Dodać wodę. Ponownie chwilę podsmażyć. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać składniki i zestawić patelnię z ognia. Rozwinąć dwa płaty ciasta francuskiego. Wyciąć z nich (foremką) maksymalnie dużą ilość gwiazdek. Na połowie z nich nałożyć po łyżeczce przygotowanego wcześniej farszu. Przykryć je drugą połową gwiazdek bez farszu i ścisnąć na końcówkach

Świat Domowej Kuchni
Słone ciastka z oscypkiem 184

proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać drobno starty ser i wymieszać. Dodać śmietanę i szybko wyrobić rękami dość mokre ciasto. Uformować z ciasta wałek, zawinąć go w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dużą blachę do wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto

maniapieczenia
Kruche kryształowe gwiazdki 215

mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli biała czekolada niebieski cukier kryształ Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto

Smakołyki Asi
Pierogi z mięsem – świąteczne resztki 260

moim domu. Robię je często w dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te odgrzane na patelni i polane masłem. Pierogi z mięsem Składniki: na około 60 pierogów Ciasto na pierogi , tutaj przepis Farsz z mięsa ½ kg ugotowanego lub smażonego mięsa 1 cebula 4 liście jarmużu sól i pieprz do smaku Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa. Pokrój cebulę drobno(...)zeszklij na oleju. Oderwij miękkie liście jarmużu, poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut. Przygotuj ciasto na pierogi i rozwałkuj cienko. Za pomocą metalowej obręczy wytnij kółka z ciasta. Na każde nałóż po łyżce farszu, posmaruj brzegi wodą i złóż na pół. Dociśnij brzegi palcami lub widelcem. Ułóż pierogi na stolnicy oprószonej mąką i przykryj ściereczką

codojedzenia
Pieczone pierożki drożdżowe 229

kostkę u dodać do kapusty i gotować na średnim ogniu ok. 50-60 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać kilka ziarenek kminku. Pierogi nadziewać wystudzonym farszem. Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć(...)miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość - 1-1,5h). Po tym czasie rozwałkować na ok 5 mm i wycinać kółka. Na środek każdego pieroga nałożyć po łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec

Chocolate Muffin Blog
100 przepisów na Sylwestra 1372

Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku(...)pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance

Moja smaczna kuchnia
Miękkie Pierniki świąteczne 157

misce należy wymieszać składniki suche. Czyli mieszamy mąkę z sodą, przyprawą do pierników i kakao, następnie dodajemy jajka. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i wszystko razem zagniatamy. UWAGA! Ciasto będzie lejące. Można dodać odrobinę więcej mąki ale nie należy przesadzić ponieważ ciasto po nocy stwardnieje ,a a nadmiar mąki może spowodować ,że zamiast miękkich pierników będziemy mieli kamyki. Gotową(...)masę pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy foremkami i pieczemy od 5- 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C  Dekorujemy dowolną metodą, lukrami, czekoladą

W Moim Magicznym Domu
Herbaciana Babka 189

cukier puder do obsypania Wykonanie: Zaparz herbatę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy olejek cytrynowy, sól  oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka. Wyrabiając ciasto wlewaj powoli ostudzoną herbatę. Ja mieszam ciasto ręcznie :). Kiedy uzyskamy jednolitą lejącą się masę wylewamy nasze ciasto na wcześniej wysmarowana i obsypaną bułką tarą formę bo babek (mała). Wstawiamy

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania