czasie ostatniego pobytu u Rodzinki udało mi się dogrzebać do jednego z przepisów, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją młodością. Jest to Stefanka, pyszne ciasto z kaszy manny. W tamtych – zamierzchłych – czasach na popularność tego ciasta najbardziej miała wpływ dostępność składników, bo wiadomo, że wtedy za wiele nie można było kupić… Dla większości młodych ludzi(...)wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką. Smacznego Post Stefanka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpszennej chlebowej 11 g soli 1. Zakwas wymieszać drewnianą łyżką z wodą. Dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać ciasto około 10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski na 2,5 godziny i w połowie tego czasu złożyć ciasto na pół. 2. Po tym czasie wyjmujemy(...)ciasto i formujemy bochenek – lub tak jak ja dwa – i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy bochenki na ściereczkę wysypaną lekko mąką tak aby spód był teraz u góry i przekładamy do durszlaka do wyrośnięcia na 2,5 godziny. 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni – jeśli mamy kamień do pizzy to przed włączeniem wkładamy kamień
UgotujmyTo.plnadzienia, wykorzystując to, co miałam akurat w lodówce… ale chlebki bardzo nam smakowały więc na pewno przepis na gutap jeszcze nie raz wykorzystam. Chlebki nadziewane gutap – składniki: Ciasto: 1/2 łyżeczki soli 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g mąki pszennej Farsz: 2 piersi z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku(...)zdążył się rozmrozić więc trzymałam go na patelni dłużej ale na bardzo małym ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy
UgotujmyTo.plprzesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy wyłożyć warstwę śmietankową) 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać(...)wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około 100 ml gorącej wody. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak masa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wyjąć z lodówki i nasączyć drugi blat. 3. Warstwa śmietankowa: Ciasteczka Oreo oczyścić z kremu i pokruszyć używając wałka lub robota
UgotujmyTo.plRafaello uwielbiam, jak zresztą wszystko co kokosowe To ciasto jest znane i lubiane i każdy ma jego własną wersję. Ja przepis na rafaello dostałam od mojej bratowej Basi, nie obyło się jednak bez paru zmian… Po pierwsze zmieszałam zwykłe mleko z mleczkiem kokosowym, żeby zwiększyć kokosowe doznania. Po drugie wymieszałam budyń z białą czekoladą, zmiejszając jednocześnie ilość cukru(...)trzecie na wierzch posypałam ciasto uprażonymi wiórkami i mielonymi migdałami, ale można zostać przy zwykłych wiórkach kokosowych. Jedyne co mi nie pasuje w tej wersji to niestety brak właściwych krakersów… te do których miałam dostęp były niestety lekko twardawe. Mimo tej niedogodności ciasto jest fantastyczne… nie za bardzo słodkie, za to bardzo kokosowe. Chodzi mi po głowie bardzo
UgotujmyTo.plzaczyn: 50 g zakwasu żytniego 75 g mąki żytniej 100 g wody Składniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc) Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 260 g wody 2 czubate łyżki miodu 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych 1/2 łyżeczki cukru(...)łyżeczki soli morskiej 1. Jeśli używamy świeżych drożdży to należy je rozpuścić w 2 łyżkach wody i zostawić na 10-15 min po czym dodać do wszystkich składników na ciasto właściwe i całość mieszać łyżką kilka minut. Foremkę o długości 25-28 cm wysmarować olejem rzepakowym lub masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto i lekko zwilżonymi rękoma delikatnie wyrównać
UgotujmyTo.plzaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe: 2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki) 800 g mąki pszennej typ 550 400 g mąki pszennej razowej 1,5 łyżki soli cały zaczyn (minus 2 łyżki(...)dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia
UgotujmyTo.plszklanki wody Do zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 10-12 godzin. Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn j.w. 1 łyżeczka cukru 250g wody 300g mąki pszennej typ 550 100g mąki żytniej 1,5 łyżki soli 1/2 szklanki suchego maku Do miski z zaczynem dodajemy(...)resztę składników i mieszamy aż ciasto będzie gładkie. Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto urośnie do górnej krawędzi keksówki – około 10 -12 godzin). Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy bochenek z formy i zapiekamy dodatkowo 15 minut w 200 stopniach
UgotujmyTo.plłyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: 1. Do miski dodać wszystkie składniki i dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane składniki przełożyć na blat i wyrabiać około 10-15 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości(...)około 1 godziny. 2. Wszystkie składniki tygrysiej powłoki wymieszać i zostawić na 15 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią, żeby je odgazować. Uformować bochenek i wyłożyć na blaszkę -przepis podaje, żeby blaszkę wysmarować olejem, ale chleb się przykleja… lepiej wysypać ją np. kaszą manną lub wyłożyć papierem. Bochenek posmarować tygrysią powłoką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut
UgotujmyTo.plchleb . Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania(...)foremki. 2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość. 3. Wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (można ją wysmarować
UgotujmyTo.plpłatki owsiane do wysypania na dnie garnka Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Dodać letnią wodę i dobrze wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Na 40 minut przed końcem wyrastania należy do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (o poj. 3 litry(...)nastawić temperaturę na 240-250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony mąką blat, uformować okrągły bochenek – w tym momencie można go również naciąć . Nagrzany garnek wyjąć -baaardzo ostrożnie!!! – z piekarnika i wysypać na jego dno otręby lub płatki owsiane i przełożyć do niego ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut, potem ściągnąć
UgotujmyTo.plmiski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru pudru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Ponieważ korzystałam z drożdży instant to od razu wszystko dokładnie wyrobiłam na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia(...)około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na dwie części. Każdą część podzielić na trzy części i z każdej części uformować wałek. Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem. Można posypać cynamonową kruszonką
UgotujmyTo.plPropozycja na Andrzejkową zabawę - chińskie ciasteczka z wróżbą:) Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, należy zagnieść wszystkie składniki na elastyczne, gładkie ciasto. Do środka zaś należy włożyć wcześniej przygotowane zrolowane karteczki z przeróżnymi Andrzejkowymi napisami w formie wróżb lub śmiesznych sentencji. Ja zrobiłam wersję dla dzieci, gdyż mój Synek, zabiera puszkę ciasteczek z wróżbą do szkoły na zabawę klasową. Niesamowita radość(...)cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 3 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Z wszystkich podanych składników zagniataj ciasto do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj dość cienko jedną połowę. Szklanką wykrój kółka, do środka wsadź zrolowaną karteczkę z wróżbą, zlep całość
Słodko-Słony Świat Ilonyrazem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie(...)placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut
Świat Domowej Kuchniwszystko razem przesmażyć, czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Wystudzić a następnie albo farsz drobno posiekać nożem, tak aby nie zawierał dużych kawałków - albo zmielić w maszynce do mięsa. Teraz przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie(...)placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut
Świat Domowej Kuchni