ciasto - 163312 przepisów (strona:4291/10888)

Chrupiące ciasteczka imbirowe 249

soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek(...)zawijamy w folię.  Wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy o cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno-żytni 175

zakwasu żytniego 300 wody 360 g maki żytniej chlebowej (typ 720) Wszystkie składniki wymieszać, przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić na 12-16 godzin do fermentacji. Składniki na ciasto właściwe: 230 g maki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 400 g wody 1 płaska łyżeczka soli morski 3 g drożdży instant (1płaska łyżeczka) + cały zaczyn Do zaczynu(...)dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ok. 5 minut - tylko do połączania się składników. Następnie przekładamy ciasto do miski i zostawiamy pod przykryciem na 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie wyrastało dłużej). Następnie ciasto przekładamy do formy (moja 14 cm x 31 cm) wysmarowanej olejem oraz obsypanej otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli

Delicious Titbits
Piernikowy sernik królewski 276

pieczenia - wymieszać następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce.Przygotować okrągła foremkę dosyć wysoką ,ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłem jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmiksować na gładką masę i cały czas(...)mieszając dodawać ubite jajka.Wymieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie .Kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciasta piec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw w uchylonym piekarniku,następnie na kratce

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki 221

Pierniczki możemy wykrawać różnymi foremkami i dekorować według naszego uznania.  Przechowujemy je w szczelnie zamkniętych blaszanych puszkach. Pierniczki   SKŁADNIKI: CIASTO mąka - 1 kg soda - 1 łyżeczka cukier - 3/4 szkl miód - 1 szkl przyprawa korzenna - 3 łyżki margaryna Palma w złotym opakowaniu    - 250 g jajka - 2 szt LUKIER cukier puder - 1,5 szkl białko jaja(...)miski , dodać sodę i przyprawę do pierników, wymieszać.  Do rondla przełożyć margarynę, dodać cukier i miód, roztopić składniki, ostudzić.  Jajka wybić do mąki, dodać roztopione składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.  Rozwałkować ciasto, wykrawać z ciasta serduszka małe i duże, specjalną foremką.  Układać na papierze lub prosto na blasze i piec przez 15 minut w 180 stop

Kuchnia Danusi
Wigilijne pierogi z makiem 188

wigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek) 1 jajko szczypta soli ok. 200 ml wody Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne(...)zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.  Nadzienie makowe: 150 g maku 300 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 25 g rodzynek 50 g orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżka cukru 1 żółtko Mak płuczemy zimną wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy

Salonik smaków
Choinki z piernika 189

pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość. Przepis na gryczane pierniczki znalazłam na blogu Na stole , zmodyfikowałam(...)rondelku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić. Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny chleb oliwkowy 171

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli.  Dokładnie ręką  wyrabiamy ciasto zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej ciasto złapało powietrza. Z ciasta formujemy kule, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Czarne oliwki(...)kroimy w plasterki, oprószamy w mące i dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200 ° C  i chleb pieczemy ok. 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pierogi ze szpinakiem 171

Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli   Farsz:  szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  cebulka olej do smażenia Farsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody(...)Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki rozmarynowo-paprykowe (polskie bułki z akcentem bułgarskim). 211

zaczyn przykryty ściereczką na około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy rozmaryn i suszoną paprykę.  Następnie pozostałe wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i wyrabiamy z nich ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Mi to zajęło ok. 5 minut. Przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ( nie w przeciągu) do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie(...)ciasto dzielimy ciasto na równe części (ok. 8 kawałków). Każdą część zwijamy w sakiewkę (spłaszczamy ciasto na ala placek i każdy z 4 rogów zagniatamy do środka, następnie wyrównujemy ręką) był gładki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy nożem po środku, przykrywamy wszystko ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Tradycyjne ruskie pierogi 201

czym najbardziej tęsknie podczas zagranicznych wakacji? .... za pierogami :D Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli  Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree(...)Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym

Bon Appetit Małgorzaty
Owsiane naleśniki z kurczakiem, serkiem topionym i orzechami 401

orzechy włoskie łyżka płatków owsianych olej do smażenia Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste.  Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy(...)wyczerpania ciasta. Farsz: piersi z kurczaka gotujemy w bulionie. Gdy kurczak będzie ugotowany drobno go kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około 15-20 minut  w 220 stopniach do roztopienia

Bon Appetit Małgorzaty
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 199

dodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Około 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie rozwałkować(...)sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :)  rozczyn wyrobione ciasto wycięte kółeczka gotowanie na parze

Bon Appetit Małgorzaty
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 186

czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P  Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz kilogram kiszonej kapusty 10 suszonych grzybów 1 cebula(...)podsmażamy z posiekaną cebula na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby i jeszcze przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.  Odstawiamy by farsz ostygł.  Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować

Bon Appetit Małgorzaty
Houskove knedliky - czeskie knedle 173

ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak. Bułeczki kroimy w kostkę  i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta(...)dstawiamy ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz.)  pod ściereczką.  Z gotowego ciasta formujemy 2 - 3 wałki. W dużym  garnku gotujemy wodę, solimy. Knedle wrzucamy do wrzątku  gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy  widelcem. Przed podaniem kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 192

bardziej pracochłonny przepis ale warto poświęcić swój czas by później smacznie zjeść :) Najbardziej lubię zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać i wizualnie lepiej się prezentują :-P Składniki na ciasto: 200 g masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Składniki na farsz: 250 śmietanki ( u mnie 18 %) 2 białka (te co zostały z ciasta(...)sera koziego ok. 50 g parmezanu albo mozarelli wiązanka zielonych szparag 1 mała czerwona papryka kilka suszonych pomidorów z zalewy sól, pieprz świeży tymianek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty