Koszyczki udekorowane? Ciasta upieczone? U mnie dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają(...)złoty kolor - odstawiamy do przestudzenia. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy. Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego). Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną, ale małe odstępy
Słodkie PrzyjemnościTruskawki myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy z szypułek. Każdą z nich kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki. Mięte myjemy i rwiemy na drobno. Dodajemy cukier i mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm, drugą część ciasta pozostawiamy w misce pod przykryciem, aby się nie zeschła. Na rozwałkowanym(...)cieście rozkładamy po łyżeczce farszu truskawkowego co około 4-5 cm, następnie wierzch pierożków zakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta, ugniatamy dookoła opuszkami palców i wycinamy kwadraciki. Gotujemy we wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch garnka. Podajemy ze śmietana albo jogurtem naturalnym. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpuszki Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C. Pieczemy do zarumienienia. Gotowe(...)ciasto kroimy na 12 -16 prostokątów - studzimy. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - do wysokiej, szklanej miski (najlepiej zimnej) wlewamy śmietankę i ubijamy, do momentu, gdy masa będzie sztywna. Jeżeli chcecie możecie pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru. Świeżego ananasa obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na małe cząstki. Na ostudzone ciastka nakładamy około łyżkę dżemu i rozsmarowujemy, następnie
Słodkie Przyjemnościpracy magisterskiej. Wiem też, że chcę odpoczywać przy czymś smacznym, a Wy? Zdecydowanie mogę polecić Wam takie proste i szybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!" Składniki : Opakowanie ciasta francuskiego 400 g truskawek Krem: 1/4 szklanki mleka 1/2 laski wanilii 1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku 130 g masła(...)dodajemy mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki. Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy
Słodkie Przyjemnościmąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta). Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy. Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika(...)Pieczemy do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę i cukier, całość ugniatamy ręcznie, bądź przy pomocy miksera. Powinny powstać małe zlepione okruszki ciasta. Na podpieczony spód nakładamy starte jabłka, posypujemy je cukrem cynamonowym i kukurydzianą kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut w 175`C, do zarumienienia. Smacznego
Słodkie Przyjemnościjuż kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 9 białych szparagów 3 suszone pomidorki liście świeżej bazylii parmezan sos beszamelowy : szklanka mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól i pieprz Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, obieramy(...)masłem, zalewamy całość mlekiem, dodajemy przyprawy i mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje (po całkowitym ostygnięciu sos gęstnieje bardzo mocno). Pomidory wyławiamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 9 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Słodkie Przyjemnościsłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania 470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki. Miękkie masło rozcieramy. Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni(...)górze wieży i pozostawiamy nie posmarowany masłem, za to obsypany mąką. Wieżę rozpłaszczamy, a następnie cienko rozwałkowujemy - w razie potrzeby lekko podsypujemy mąką. Cienko rozwałkowane ciasto składamy w kopertę i ponownie wałkujemy - czynność tą powtarzamy kilkakrotnie ( około 3-4 razy). Przygotowane ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 25 minut - mniej więcej tyle zajęło mi posprzątanie kuchni
Słodkie Przyjemnościcukier i ubijamy - gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, które dodajemy stopniowo do wcześniej wymieszanej masy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej i pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Następnie ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)czasie móc przekroić ciasto na dwa cienkie blaty. W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy, serek rozcieramy razem z cukrem pudrem - następnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietanki aż do uzyskania sztywnego kremu. Na ostudzony blat wykładamy połowę kremu który przyciskamy lekko drugim blatem. Wierzch dekorujemy śmietanką, na którą wykładamy maliny. Wstawiamy do lodówki na około
Słodkie Przyjemnościwszystko krótko wymieszać - składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki - ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek - formę z muffinami
Smakołyki Berenikiświęta dostałam od bratowej nalewkę z kukułek. Kompletnie nie spodziewałam się, że to coś tak pysznego! Nalewka była dość gęsta więc folgowałam sobie używając jej jako sos do ciast (szczególnie z sernikiem smakowała wybornie). Oczywiście wszystko z umiarem;) Nalewka ta natchnęła mnie do rozważań nad wykorzystaniem kukułek do wypieków. Jako pierwsza przyszła(...)głowy polewa do ciasta. Upiekłam babkę według sprawdzonego przepisu na ciasto jogurtowe tyle, że zamiast oleju dodałam oliwy z oliwek. Babka wyszła troszkę zieleńsza ale w smaku nie zauważyłam różnicy - nadal była puszysta, wilgotna i miała maślany aromat. Polewa kukułkowa fajnie się z nią komponowała. Przepis: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1/3 szkl oliwy z oliwek
happycreatiff.blogspot.comnajbardziej. Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka. Sekret tkwi w cieście. Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników. 200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli. Z mąki tworzymy kopiec i do środka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy(...)środka. I tutaj czeka nas sporo pracy, aby ciasto było idealnie elastyczne proces zagniatania musi potrwać, nawet kwadrans. Nie jest to łatwa praca. Jak zobaczycie, że ciasto jest bardzo podatne i elastyczne zagniatacie w kulę i w foli zostaliście na minimum pół h w lodówce. Farsz. -ser kozi -szpinak baby -cytryna -pieprz i sól -oliwa -żółtka Szpinak zmiękczamy
BaRepasjest piękny dzień. Pachnie już choinką, zapach pierników przenika...wszystko już wyczyszczone, wypolerowane, umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować. Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety(...)dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy. Kurczak. Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy
BaRepasPyszne to to jest i tak sobie pomyślałem, że wśród tych wszystkich serników i makówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości. Działamy! Co potrzeba? Do ciasta: -dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej -jajo -dwie łyżki oleju rzepakowego -pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego -szczypta soli Do farszu: -8 małych jabłek -2 gruszki -garść(...)cynamonu -2/3 kubka cukru brązowego -sok z 1/2 cytryny -kilka goździków zgniecionych w moździerzu -mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu -1/2 kostki roztopionego masła Składniki na ciasto łączymy w jedno i wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy
BaRepasPierogi ruskie :) Potrzebujemy - ciasto: 450g mąki wrocławskiej 350ml gorącej wody 50g masła Farsz: 0,5kg ziemniaków 0,5kg sera białego półtłustego 1 cebula Sól i pieprz Wykonanie: (Farsz) Obierz i ugotuj ziemniaki, potem zrób puree Rozbełtaj ser widelcem Pokrój drobno cebule i zeszklij na patelni Wszystko wymieszaj, posól i popieprz (Ciasto): Ugotuj wodę Zmieszaj mąkę(...)wodę i masło Dodaj trochę soli Wszystko wymieszaj Ugniataj ciasto przez kilka min Odstaw na 30min do miski i przykryj ścierką Posyp wałek i blat mąką Ciasto pokrój na mniejsze kawałki i rozwałkuj Wycinaj koła o średnicy ok 8cm W środek kółka nałóż farsz Dokładnie zlep Możesz pierogi ugotować wrzucając do wrzącej wody lub zamrozić
Bonapetit2xMnich kulę , ręką podzielić na 4 części . 4 część odsuwamy i w to miejsce dosypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ile odłożyliśmy ziemniaków. Wbijamy jajko i dokładamy odłożone ziemniaki . Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło można dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej . Stolnicę posypać mąką i delikatnie rozwałkować ciasto , wykrawać gwiazdeczki w każdej robiąc dziurkę. Okrągłe kluseczki: Z ciasta uformować wałek i pociąć
Sama słodycz i szczypta chili