ciasto - 163312 przepisów (strona:4294/10888)

Kluski kładzione, szybkie 164

łyżki śmietany szczypta soli opcjonalnie pieprz przygotowanie Do dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać widelcem do czasu, aż uzyskamy dosyć gęste ale gładkie ciasto. Posolić, można dodać trochę pieprzu. W dużym rondlu  zagotować sporą ilość posolonej wody. Moczymy łyżkę stołową w zimnej wodzie i nabieramy ciasto ( ok 1/3 łyżki), kładziemy na wrzątek. Ponownie moczymy łyżkę(...)zimnej wodzie, nabieramy ciasto i na wrzątek. Powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Kiedy wszystkie kluski wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok 3 min. Warto jedną wyłowić i sprawdzić czy dobrze ugotowana. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać . Smacznego

Stare Gary
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 180

Bardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą. składniki  ciasto na tartę (  zużyłam 2/3) na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska(...)jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody) nadzienie 150 g szpinaku baby 200 - 250 g  mozzarelli 2 łyżki tartego sera typu parmezan 1 jajko sól. pieprz przygotowanie przygotować ciasto i podpiec zgodnie z  tym  przepisem Opłukany i osączony szpinak posiekać na drobne kawałki  - najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski

Stare Gary
Tortille zapiekane z serkiem i figami 225

Pyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe   tortille  , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8     placków o  średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo  - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska. składniki(...)porcję 2 placki z 1/4  porcji ciasta na  tortillę  (możemy użyć gotowych placków)  2 łyżki serka Almette jogurtowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 10 plasterków koziej rolady 2 figi - każda  pokrojona na 6 plastrów.  świeży tymianek do przyprawienia miód, oliwa przygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st C Placki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia

Stare Gary
panini - włoskie bułeczki 210

łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam   tutaj Warto obejrzeć ten  film składniki - 10 bułek 1 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzać  1 roztrzepane jajko 2 łyżki(...)łyżeczki suchych drożdży  przygotowanie Umieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Podzielić ciasto na 10 kawałków, uformować podłużne bułeczki , spłaszczyć je dociskając ręką lub wałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Stare Gary
Idealne naleśniki- z musem czekoladowym i bananami* 202

Tego musu zachwalać już nie muszę, bo pokazałam Wam go wcześniej w  doskonałym deserze z musem, crunchy oraz truskawkami , ale przy okazji zdradzęWam przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe... :) Naleśniki (ok.10 szt.): * mleko- 250 ml * mąka- 100 g * jajko- 1 szt. * cukier- 4 łyżki * szczypta soli * masło klarowane/oliwa- 2 łyżki** Mus czekoladowy: * czekolada mleczna- 40 g * kremówka(...)Dodatkowo: * banan- 2 szt. * sok z cytryny * kakao doposypania Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Mus czekoladowy: Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki do ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, aż do połączenia się składników. Przygotowanie: Usmażone naleśniki złożyć a trójkąty

Kraina Miodem Płynąca
Rogaliki budyniowe 59484

Rogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty klik . Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Z ciastem bardzo dobrze się "pracowało". Mają tylko jeden mały minus :) za szybko znikają. :). Te czarne kropeczki to ziarenka wanilii. :) Składniki:  Ciasto 220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 110 g miękkiego masła 95 g cukru(...)roboty klik 40 g budyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Do obtoczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klik Przygotowanie:  Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować

Ala piecze i gotuje
Pierniczki staropolskie 1028

Pierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć.  Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 250 g miodu prawdziwego 125 g masła 3/4 szklanki cukru 40 g przyprawy piernikowej 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżeczki(...)odstawić do przestudzenia. Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej tydzień przed

wyzwania kuchenne
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 214

przesiać, wymieszać z sodą i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, miksując na najniższych obrotach miksera.  Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy(...)ciasto urośnie). Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Dziś pierwsza część dwudniowego, wielkiego sprzątania. Już wcześniej poczyniłam przygotowania w tym kierunku, ale wiadomo - na zapas się posprzątać nie da... Ale mam plan, bardzo dokładny, i sporo czasu, więc wszystko powinno się udać. A potem już tylko same przyjemności - dekorowanie ostatnich pierniczków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 324

Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu(...)łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę

Praktyczna pl
Najlepsze pierogi na Wigilię 432

pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką. Nigdy jeszcze takich pierogów nie jadłam! Farsz z pieczarek i jajek zamknięty w krucho-drożdżowym cieście. Od pierwszego kęsa się w nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną(...)pieczarkami Babci Leny Składniki: (na 35-40 sztuk) farsz: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki bułki tartej sól pieprz ciasto: 425 g mąki pszennej 115 g creme fraiche (18%) 125 g zimnego masła 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny rogal z niespodzianką 236

szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu ☺ SKŁADNIKI CIASTO 400 g mąki 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 250g mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru NADZIENIE 150 g wędzonego(...)salami, szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku.   Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę,  jajko, sól i wyrobić ciasto.  Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny.  Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek

zielonacukinka
Chalka waniliowa 128

Drozdzowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto  na swiecie .Nie jest to tak trudne jakby sie wydawalo.Trzeba tylko troche czasu i ciepla.Pospiech mu nie sluzy.Nie lubi tez przeciagow i ponoc nawet klotni w domu. Chalka challah pochodzi z kuchni zydowskiej.Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do swiatyni w czasie swiat .A dwie chalki sa tradycyjnie podawane w szabas podczas kazdego(...)lyzki maki.Zaczyn zostawic na 15 min do napuszenia. Rozpuscic maslo.Gdy uzywamy suchych drozdzy nie robimy zaczynu. Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drozdzowego na predkosci 2 zagniatac  okolo 10 minut,do uzyskania gladkiego ,rozciagliwego ciasta.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 godzine,az ciasto podwoi swoja objetosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße 214

Opolskiego rowniez.Sa swietnym uzupelnieniem wszystkich dan miesnych ,szczegolnie tych "sosowych".Jako,ze jestem pierogowo-kluskowym pozeraczem uwielbialam je jako dziecko i dzis czesto robie je sama.Sa bardzo praktyczne,poniewaz ciasto mozna przechowywac zawiniete w folie w lodowce dobrych kilka dni i codziennie formowac i gotowac swieza porcje.Moje kluski "gumowe"(bo tak sie je nazywalo u mnie w domu(...)maki bedzie za duzo,kluski sie po prostu nie beda kleic.Zalezy to rowniez od gatunku ziemniakow.Te z duza zawartoscia skrobi beda wymagaly mniej maki.Dlatego dodaje zawsze lyzke oleju,zeby ciasto bylo bardziej plastyczne.Wbic jajko.Najpierw mase wymieszac widelcem,potem juz reka wyrobic na gladkie ciasto i uformowac kule. Odcinac porcje i krecic w dloniach male kulki.Kazda kulke rozplaszczyc w dloniach. Wrzucic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Vollkornspätzle- pełnoziarnisty domowy makaron 163

jajko bierzemy 100 g maki plus letnia woda lub mleko.I zawsze dodatkowo bierzemy 1 jajko wiecej niz jest osob do konsumpcji.Tradycyjnie tnie sie kluseczki prosto z deski,ktora pokrywamy ciastem do garnka z gotujaca osolona woda. Istnieja tez inne sposoby domowego wyrobu spätzli.Zagniecione ciasto przeciska sie przez specjalne praski(takie jak do puree ziemniaczanego,maja dodatkowe sitko do spätzli(...)smaku 1/2 lyzeczki bialego pieprzu(niekoniecznie) 1 lyzka oleju 2 lyzki masla ghee Wszystkie skladniki umieszczamy w misce i recznie (drewniana lyzka) lub mikserem wyrabiamy na gladkie,lsniace ciasto,az ukaza sie pecherzyki powietrza.W duzym garnku przygotowujemy osola wode,w ktorej bedziemy je gotowac.Spätzle przeciskamy przez praske lub z deseczki kroimy wprost do gotujacej wody.Ja uzywam specjalnej nakladki-sitka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 203

smakuje rowniez z dodatkiem filetu z kurczaka.Maz jada pizze tylko z tunczykiem.Uzyjmy mozarelli,ale tej odchudzonej.Nie przesadzajmy  z iloscia sera. Ta pizza jest naprawde pyszna.Bardzo polecam. Skladniki na ciasto pizzowe: 2 sztuki po 28 cm srednicy. 250 g maki pszennej pelnoziarnistej 190 ml letniej wody (dodawajmy stopniowo,ilosc wody zalezy od maki) 2 lyzki oliwy z oliwek (dalam gesty(...)nierafinowany olej rzepakowy) 1 lyzeczka suchych drozdzy(lub pol kostki swiezych) 1 lyzeczka cukru 1 b.plaska lyzeczka soli PRZYGOTOWANIE : Skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i wyrabiac hakiem okolo 10 minut,az ciasto bedzie gladkie i blyszczace.Lekko moze sie lepic.To nic,przy walkowaniu ani tak bedziemy podsypywac maka.Uformowac kule,przykryc folia i pozostawic do wyrosniecia. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania