ciasto - 163312 przepisów (strona:4303/10888)

Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami i wiśniami z kardamonem 186

robił je samodzielnie ;) Dzisiaj przygotowałam podobne naleśniki, ale w wersji "na szybko" i "z tego co pod ręką". A pod ręką były brzoskwinie czekające na jutrzejsze ciasto :)  Składniki ciasta naleśnikowego: 1 szklanka mleka ,  3 jajka , 2 łyżeczki cukru , szczypta soli , 7-8 lekko czubatych łyżek mąki  (ciasto musi być nie za gęste(...)traktujcie tę ilość jako orientacyjną). Wszystkie składniki mieszamy (ja używam trzepaczki rózgowej, ale można mikserem) do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy. Dodatki do naleśników : 3 brzoskwinie , 6 łyżek brązowego cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki z mięsem 281

pieczenia pasztecików przymierzałam się od dawna, ale gdzieś zgubiłam swój przepis na ciasto. Swoją drogą chyba pora uporządkować zeszyt z przepisami ;) Musiałam zatem poszukać innego, sprawdzonego przepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu  smaczna pyza . Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :) Farsz(...)zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Przesmażyć krótko, aby wszystko dobrze się połączyło i odstawić do przestygnięcia. Składniki ciasta: ok. 4 szklanki mąki pszennej  + trochę do podsypywania przy wałkowaniu 250 g masła albo margaryny 3 jajka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50 g świeżych drożdży

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 199

Pączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :) No to zapraszam na pączusia. A może dwa? ;) Składniki ciasta: około 1 kg mąki pszennej , 8 dkg świeżych drożdży , 1 szklanka mleka , 25 dkg masła , 2 całe jajka , 6 żółtek , 3/4 szklanki cukru . Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami(...)odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut. Jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić i przestudzić. Wszystko wlać do rozczynu. Dodać przesianą mąkę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.  Nasze pączki robiliśmy na dwa sposoby. Sposób pierwszy: W dłoniach formować kulki, lekko je spłaszczać i układać na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 307

dodajemy mleko i jajko, chwilę miksujemy do połączenia się składników. 4. Mieszamy razem mąkę, sodę i sól. Dodajemy małymi porcjami do masy orzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto. 5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości(...)Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą noc, ale 2 godziny też wystarczą). 7.Wałek ciasta kroimy w 1-centymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odległości 3 cm od siebie - ciasteczka jeszcze trochę urosną). 8. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego

W kuchni Katie
Pierniczki - bałwanki 197

Pierniczki z przepisu, który mam "od zawsze". Z ciastem dobrze się pracuje, można dozować ilość cukru w zależności od tego czy chcemy je lukrować czy nie. W przypadku bałwanków znacznie pomniejszyłam ilość ciasta, bo mam w planie jeszcze kilka innych piernikowych wypieków, ale podaję przepis na całość. Polecam, bo cieszą oko. :-) 3 szklanki mąki 20 dag miodu 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczka kakao 1. Miód i masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. 2.Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy wystudzony miód z masłem i zagniatamy na gładkie ciasto. 3. Za pomocą szklanek/kieliszków o 3 różnych wielkościach wykrawamy kółka. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki należy obserwować, czas pieczenia zależy od grubości ciasta - możliwe

Szefowa kuchni
Pączki hiszpańskie 294

wody 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wodę zagotować w garnku z masłem i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę. Gotować, mieszając energicznie aż do momentu, kiedy ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto miksować razem z jajami, dodając je jedno po drugim. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką(...)papierze do pieczenia, zawczasu posmarowanym olejem, wyciskać okręgi z ciasta o średnicy 6-8 cm. Wyciąć kwadraty z papieru z naszymi pączkami. Olej rozgrzać w rondlu do 180 stopni. Wrzucać na niego po kilka pączków z papierem do góry. Gdy po zanurzeniu papier odejdzie, usunąć go. Pączki smażyć z każdej strony 4-5 minut. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić

Food Square
Mazurek z daktylami 221

pudru 3 żółtka ugotowane na twardo szczypta soli morskiej Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Następnie siekamy masło i ścieramy na tartce żółtko. Dodajemy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie porcje: mniejszą (1/3) i większą (2/3), którą rozwałkowujemy i formujemy z niej spód, wykładając na dno blachy(...)mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez około

Food Square
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 168

spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu. Kruche ciasto: 130 g zimnego masła 175 g mąki 35 ml mleka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru Do misy wrzucić wszystkie składniki suche i je wymieszać. Następnie(...)wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko i mleko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180 º C, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić. Panna

Food Square
Tartaletki z kremem i figami 186

budyniowym , pachnącym wanilią,  kremem  pâtissière  i świeżymi figami. Mam nadzieję, że bardziej polecać ich nie trzeba. Ich wygląd mówi sam za siebie - są pyszne! :) Kruche ciasto  (na 4 tartaletki o średnicy 11 cm) : 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru pudru szczypta soli morskiej 1 jajko Z podanych wyżej składników zagnieść(...)kruche ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim formy na tartaletki, uprzednio wysmarowane masłem i wysypane mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem. (Z podanej ilości składników można upiec również 1 dużą tartę). Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik  do 180 ºC. Foremki wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Krem  pâtissière

Food Square
Serowe słoneczniki 167

Poprawimy sobie nastrój. Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki. Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki. Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany, szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody.    Masa twarogowa do wypełnienia to: -0,5 kg twarogu -0,5 szklanki(...)kroimy na drobne kawałki.     Do masy twarogowej dosypujemy pokrojone rodzynki i mieszamy.    Przygotowujemy foremki, garstkę wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe jajko.    Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek. Kółka posypujemy mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż 5 szt.)    Ostrym nożem wykrawamy kształt

Maminek kulinarny
Tort z kaszą manną 236

oczywiście Ewa i Adam a także Sylwester i Mieczysław. Innym również życzymy samych słodkości. Do rzeczy:    Dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy.    Składniki na ciasto: -3,5 szklanki maki pszennej -0,5 szklanki cukru -2 łyżki płynnego miodu(...)Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.    Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy. Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części.    Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 176

Dziś trochę pofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka(...)mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.    Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.    Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji. Układamy w foremkach na babeczki.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Kokosanka 206

Proste, szybkie i ciekawe w smaku ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi.    Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru -20 dkg masła lub margaryny -4 żółtka -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli    Składniki na wypełnienie: -1 litr jogurtu brzoskwiniowego -0,5 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy -20 dkg wiórków kokosowych -4 białka(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia    Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka.    Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy połowę kruszonki. Resztę wstawiamy do lodówki.    Ubijamy pianę z białek.To jest jedyna czynność, do której potrzebujemy mikser.    Do jogurtu dodajemy cukier, proszek budyniowy

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 212

woreczka foliowego i użyć wałka.     Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i gotowe.    Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód.    Namoczone w cieście kotlety przenosimy na talerz z panierką, potem moczymy w cieście i jeszcze raz w panierce

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 203

Zupełnie inne ciasto drożdżowe. Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda. O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe. Składniki na ciasto: -3 jajka -1/2 szklanki oleju -3/4 szklanki cukru -1 szklanka mleka 3,2 % -3 szklanki mąki -5 dkg drożdży -szczypta soli -aromat(...)margaryny -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania -szczypta soli Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.    Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm.    Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając.    Posypujemy kruszonką.    Wstawiamy do zimnego piekarnika

Maminek kulinarny