Będę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę! Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych muffinek – truskawkowe z chrupiącą migdałowo – kokosową kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości! Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra! Sklepy i targi obfitują już w truskawki(...)szklanki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier – 0,5 szklanki - jajko – 1 szt - masło – 50 g - jogurt naturalny – ok. 120 g - olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżeczka - truskawki – 100 g KRUSZONKA: - zimne masło – 1 czubata łyżka - mąka – 2 łyżki - cukier – 2 łyżki - płatki migdałów – 3 łyżki - kokos
Ostra na Słodkomyślach , bo świąteczna paka z prezentami obfitowała w mnóstwo przysmaków, wśród których były właśnie suszone pomidory – jedne w oleju , drugie suszone na słońcu. Do tego ulubione ciasto ( tym razem z mąki pełnoziarnistej ) … ser ricotta … przyprawy … i pyszny obiad gotowy! Składniki: Ciasto: - mąka pełnoziarnista – 250 g – jajko – 1 szt – olej(...)Farsz: - suszone pomidory w oleju – 150 g – ricotta – 150 g – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z serkiem ricotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą
Ostra na Słodkosezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa! Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . Zrobiłam też smakowite drożdżówki … więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe. Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku! Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną(...)ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody. Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy ok. 15 minut. Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty. MASA: Ser biały mieszamy z 4 łyżkami
Ostra na Słodkowiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni. Było już kilka z kuchni gruzińskiej : – Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane - Chaczapuri imeruli .. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME. Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach. Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak(...)właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny, U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie! A do tego niezwykle szybko się go robi ;) SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szklanki - duże jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - jogurt naturalny – 2 łyżki - letnia woda – ok. 30-50ml - olej do posmarowania FARSZ: - ser feta
Ostra na Słodkododatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami. W skrócie : NIEBO W GĘBIE! A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „ SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka – 4 łyżki - proszek – 1 łyżeczka - cukier – 4 łyżki - jajko – 4 szt KREM : - mascarpone – 400 g - cukier – 5 łyżek - śmietana 30 %- 125 ml DODATKOWO(...)kokos / wiórki - brzoskwinie – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / 200C. KREM
Ostra na SłodkoDziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo! Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami! Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje! A składniki przeważnie mamy pod ręką! SKŁADNIKI: - biszkopty – ok.15 szt - margaryna – 200 g - mleko(...)części , do jednej dodajemy przesiane kakao. Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ). Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „. 125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną. Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. W tym czasie miksujemy brzoskwinie na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy , by całkowicie się rozpuściła
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na nieco inną wersję znanego wszystkim Apfelstrudel , co nie znaczy , że mniej smaczną. Moje ciasto co prawda zawiera typowe nadzienie , natomiast niesamowitym urozmaiceniem jest tu makaron lasagne zamiast klasycznego ciasta! Tak , dobrze słyszycie : zrobiłam to ciasto na lasagne! Wyszło niesamowicie pyszne i nie byłoby w domu osoby , która nie poprosiłaby o dokładkę! SKŁADNIKI : * makaron lasagne(...)się ” skleić „ Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut. Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami. Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego. Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel. Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą. Tak przygotowany
Ostra na SłodkoDrożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego. Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem i oprószone cukrem pudrem … Do tego szklanka gorącego kakao , albo ulubionej kawy … Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?! Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz(...)wylewa się z nich po przełamaniu … SKŁADNIKI: CIASTO : * mąka pszenna – 100 g * mąka krupczatka – 100 g * masło – 100 g * cukier puder – 50 gr * duże żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO : * gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko
Ostra na Słodkojest wyczekany przepis! Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka. Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek . Wprost rozpływa się w ustach! Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda! Zrobi furorę(...)drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka. Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu. Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkowiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę . Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała(...)następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę! Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy
Ostra na Słodkoniego do tej pory uciekali może nawet się przekonają ;) Polecam! SKŁADNIKI : ( 6-8 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier – 25 g * mąka pszenna – 50 g * mleko – 150 ml CIASTO : * mąka pszenna – ok. 350 g * cukier – 25 g * sól – 1 szczypta * masło – 100 g * żółtko – 1 szt NADZIENIE: * cynamon – 3 łyżki * miękkie masło – ok. 100 g * cukier brązowy(...)szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN : Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. CIASTO : Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier i schłodzone masło. W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę. Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko. Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe
Ostra na Słodkosezon truskawkowy rozpoczął się u mnie pełną parą! Ciasta … naleśniki … zapiekanki … koktajle i …. i tarty ! Tak – tarty! Dziś mam dla Was przepis na zwykłą , klasyczną i zarazem bardzo smaczną tartę z truskawkami. Robi się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika! Jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości! Polecam! SKŁADNIKI : ( Blacha 20 x 24 cm ) * mąka(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę i gęstą śmietanę. Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie rozwałkowujemy. Przygotowanym ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35-540 min. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkowziąć je pod lupę ;) Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące. Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad. Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * ziemniaki – ok. 500 g * mąka ziemniaczana – ok. 120 g * jajko – 1 szt * sol – do smaku FARSZ: * ugotowane mięso wieprzowe – 150 g * jajko(...)cebula – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto. FARSZ: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni. Jajko gotujemy na twardo. Mięso mielimy razem z jajkiem i cebulą
Ostra na Słodkojedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ). Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok! Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI : ( Blacha 22 x 28 cm ) * mąka – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki * śmietana(...)pokrojone truskawki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min. Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel. Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoStragany , targi , place i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek ! Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki ! Przepyszne! Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką! Koniecznie musicie je spróbować! Polecam! SKŁADNIKI(...)mąka pszenna – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 3 czubate łyżki * sól – 1 szczypta * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka * cynamon – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * jogurt naturalny – 100 g * olej – 60 ml * śliwki – 200 g KRUSZONKA: * mąka – 50 g * cukier puder – 1 czubata łyżka
Ostra na Słodko