ciasto - 163312 przepisów (strona:4305/10888)

Miodownik z nutą pomarańczową 187

Wszędzie już panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny. Składniki: - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu(...)syrop: - sok z 1 pomarańczy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka likieru pomarańczowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy 5 minut. Gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy przygotowanym syropem. Ciasto odstawiamy do wystudzenia

Zainspirowana w kuchni
Kwiaty cukinii, dyni nadziewane twarogiem, smażone w cieście - fiori di zucca ripieni di ricotta 262

Faszerowane kwiaty  Kwiaty cukinii lub dyni, nadziewane twarogiem i wędzonym serem , smażone w cieście ( fiori di zucchini o zucca ripieni e fritti )   SKLADNIKI 15 kwiatów cukinii lub dyni 150 g twarogu (najlepiej typu ricotta ) 70 g wędzonego sera ( provola affumicata ) szczypta gałki muszkatalowej 1 jajko pieprz olej do smażenia(...)SPOSOB PRZYGOTOWANIA CIASTO 80 g mąki 150 ml bardzo zimnej wody mineralnej ( gazowanej ) sól Z kwiatów usunąć preciki   wraz z wystajacymi  listkami i opłukać  pod bieżącą wodą. Osuszyć bardzo delikatnie i ułożyć na talerzu. W jednym pojemniku wymieszać dokładnie twaróg, wędzony ser, jajko, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatalowej,  Nadziewac delikatnie kwiaty cukinii łyżeczką. Teraz kolej

zielonacukinka
Babka piernikowa z rodzynkami 232

zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górników Składniki: ciasto 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 500 g mąki opakowanie przyprawy piernikowej 200 g rodzynek polewa 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki masła(...)szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto przestanie się lepić do brzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zapach cynamonu 177

miejscu. Ja zapaliłam świeczki, zrobiłam sobie gorącej herbaty z cytryną (najlepszej, choć podobno trującej ) i usiadłam w fotelu, napawając się poczuciem dobrze spełnionego obowiązku. Rzeczonym było przedwczoraj zagniecione ciasto, które leżało w lodówce zamiast godziny - całą noc. Wszystko za sprawą NS, który wpadł znienacka -  bardzo to miła była wizyta oczywiście. A ciastu nic się nie stało. I dzisiaj dało(...)kruszą), bardzo, bardzo cynamonowe, i pachną też wspaniale. Pyszności! Jednak inne... Tak czy inaczej - mogę je polecić z pełną odpowiedzialnością. Efekt wart jest pracy, jaką trzeba w nie włożyć - ciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud! W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cynamonowe gwiazdki w dwóch kuchniach 331

cynamonowe gwiazdki, to niemiecki przysmak. Z pewnością przepisów jest mnóstwo, a każda pani domu ma swój - najlepszy. Ten, który podaję poniżej, jest naprawdę niezły. Minusem z pewnością jest lepkość ciasta - zagniotłam je wczoraj wieczorem, piekłam dziś w okolicach siódmej rano. Bliska byłam rzucenia wszystkiego, kiedy kolejne gwiazdki z wielkim oporem opuszczały foremkę. Z dobrych rad: wałkować między dwoma arkuszami papieru(...)łyżeczki soli 200 g cukru pudru 1 łyżka mleka Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z cynamonem i migdałami. Białko lekko ubić, wsypać suche składniki i zagnieść ciasto - będzie bardzo lepkie. Włożyć do lodówki na przynajmniej godziny, można na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Wycinać gwiazdki (foremkę można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Blondynka w czerwieni 150

się w świeżej żurawinie nie zakochać...?  Do tej pory znałam tylko suszoną - używam jej chętnie, bo też jest lekko kwaskowa, i świetnie nadaje się jako dodatek do wielu ciast. Świeża kusiła mnie ogromnie, ale zawsze było nam jakoś nie po drodze... Aż w zeszłym tygodniu weszłam do sklepu i bez zastanowienia - kupiłam. A w domu zaczęłam dumać(...)kusząco... Ale przecież dopiero co upiekłam sernik! A wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo ...  I wtedy mnie olśniło - a jakby to połączyć...? Biała czekolada plus ciężkie, słodkie ciasto - blondies jak nic! Najlepszy przepis znalazłam na  Moich wypiekach  - zamiast migdałów dałam żurawinę. I dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło mega słodkie! Ja zmniejszyłabym ilość cukru następnym razem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 233

całych migdałów Oba rodzaje mąki przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z migdałami. Morele zmielić z mlekiem blenderem na gładką masę. Razem z masłem dodać do sypkich składników, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc (lub w zamrażarce przez 45-60 minut). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wycinać foremką serduszka(...)każde ciasto wcisnąć cały migdał. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Poza ciasteczkami na jakość mojego popołudnia duży wpływ miały dwie paczki. Jednak leżała na stole od wczoraj, ale przy C. nie chciałam jej rozpakowywać (nie byłam pewna, co jest w środku), a drugą znalazłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mak, powidła, biała czekolada... 176

zbyt słodkie, jednak w połączeniu z powidłami i odrobiną białej czekolady smakują wyśmienicie. W dodatku prezentują się naprawdę świątecznie. Nie trudne do wykonania, choć nieco czasochłonne. Mi ciasto, mimo usilnych starań, nie dawało się zagnieść - jednak po dodaniu śmietany wszystko poszło gładko. Wszystko zależy od wielkości jajka - dlatego warto najpierw spróbować połączyć wszystko bez dodatku śmietany, a dolać ją dopiero(...)białej czekolady 130 g gęstych powideł śliwkowych Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli nie będzie chciało się skleić - dodać śmietanę. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyciąć gwiazdki lub inne kształty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 183

Nigdy nie widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają.  Luźną inspiracją był przepis z bloga  Cook yourself , jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie - na każdym(...)soli. Dokładnie odcedzić, zmiksować blenderem na gładką masę. Ostudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i kurkumą. Dodać puree z marchewki i żółtko, zagnieść ciasto.  Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy. Wyrobić gładkie ciasto.  Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: cebulka w pieczywie 197

oraz  Siaśką   na warsztat wzięłyśmy pieczywo cebulowe. Kiedy dziewczyny zaproponowały taki temat, byłam wniebowzięta, gdyż cebulowe bułeczki po prostu uwielbiam - smak smażonej, a później zapieczonej w cieście cebuli niewiarygodnie łagodnieje, a pieczywo nabiera charakteru. Od razu wiedziałam, co chciałabym zrobić. Przeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc(...)wlać wino, skarmelizować. Zdjąć z ognia, wsypać rozmaryn, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać mleko, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Do ciasta dodać cebulę, jeszcze raz zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Naciąć na krzyż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 413

zapomnieć o zrobieniu nie tylko czegokolwiek pożytecznego, ale również przyjemnego - nie posprzątam, nie zrobię prania, nie umyję naczyń, ale też nie obejrzę trzech zaległych odcinków ulubionego serialu, nie upiekę ciasta, ciasteczek ani nawet nie przygotuję banalnego budyniu, nie poczytam... A wreszcie ominie mnie tych kilka chwil, które mogę spędzić z C. inaczej, niż śpiąc. Z drugiej strony wiem, że jeśli(...)szukane słowo nie istnieje... Napisałam smsa do C. Ten udał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych poszukiwaniach dowiedziałam się, że to kandyzowana skórka cytrusowa... I tak nie miałam . Zmieniłam więc odrobinę skład bakalii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 205

środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Level up w kwestii domowego pieczywa 207

zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę płynów, wbić jajko i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić(...)godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 190 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Nie chcę pisać o nadchodzącej wiośnie, bo jutro

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Propozycja na śniadanie 181

smakiem bekonu, a na wierzchu oczywiście żółty ser, który sprawia, że tak naprawdę można je jeść z samym masłem, i też będą pyszne.  Uwielbiam domowe pieczywo - proces przygotowywania ciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia. Pierwszy(...)Zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Następnie do miski wlać resztę mleka z wodą, dodać sól. Zagnieść ciasto. Dodać cebulę z bekonem, wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka inna niż wszystkie 171

będzie jeszcze nie aż tak wiosennie, jakbym chciała). Tak naprawdę jest to zaprzeczenie definicji chałki: zamiast masła - oliwa, zamiast kruszonki - sól. Hmpf... Moi drodzy - upiekłam chałkę wytrawną!  Zagniatając ciasto, planowałam bułeczki. Ale później przypomniałam sobie, jak bardzo podoba mi się kształt chałki, całe to zaplatanie, a później krojenie równiutkich kromek. Nie zastanawiając się wiele, wcieliłam swoją zachciankę w życie(...)też byłoby w porządku). Jestem z niej bardzo zadowolona - może upieczecie taką na leniwe, długoweekendowe śniadanie...? Co do śmiesznej powierzchni chałki - sól na drugi dzień jakby wtapia się w ciasto, tworząc takie właśnie zabawne bąbelki. Nie miałam czasu sfotografować chałki w dzień pieczenia, więc wygląda, jak wygląda. Wytrawna chałka na oliwie Składniki: (na 1 sporą chałkę) 500 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze