Składniki: 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego , szczypta soli, marmolada Orzech . Przygotowanie: W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukru białego i waniliowego, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż(...)ciasto jest dosyć twarde. Wyciskamy bezpośrednio na balszkę ciasto, tworząc kółka. Lekko dociskamy, tak by zlepiły się w okręgi. W środek wkładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniPachnący piernikami świecznik, przypominający o zbliżających się świętach. SKŁADNIKI Ciasto 3 szklanki mąki 5 łyżek miodu płynnego 3 łyżki cukru pudru 2 jajka 30 dag masła łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Lukier jedno biało szklanka cukru pudru 4 świeczki WYKONANIE Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe(...)gwiazdki i 4 duże gwiazdki. Najlepiej wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C. Lukier Białko ubić na sztywną pianę dodać cukier puder i dokładnie zmiksować aż lukier stanie się lśniący. Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian
RAROSSACała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję! 200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu 200 gram(...)wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do mąki i wszystko razem siekamy. 2. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy na kwadraty
Szefowa kuchniPrzyrządzam takie pierożki praktycznie za każdym razem gdy ugotuję za dużo kaszy na obiad. Są bardzo proste bo ciasto wymaganie jedynie 3 składników + przyprawy. Przepis na takie szybkie ciasto podała mi kiedyś jedna z czytelniczek. Nadzienie możemy dodać dowolne ale to właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :) 200g mąki pszennej 80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY(...)szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok 11 cm. Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na każdym kawałku ciasta układamy
Mienta blogCiastka kokosowe na drożdżach. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Można im nadać dowolny kształt. Ciasto: 50 dag mąki 25 dag margaryny 5 dag drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka pół łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli 2 - 3 łyżki kokosu Polewa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody Dodatkowo: cukier kryształ(...)obtaczania kokos do dekoracji Na blacie połączyć mąkę z margaryną jak na kruche ciasto. Zrobić na środku wgłębienie, a w nim umieścić drożdże roztarte z cukrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Praktyczna plSkładniki: 1 brokuł 30 dkg makaronu rurki lub świderki 1 nieduża papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy ok 20 dkg wędliny np. szynka 1 mała cebula ok
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniachyba najprostszy tort urodzinowy , który może być również bożonarodzeniowym ciastem. Zrobicie go do południa i już wieczorem można go rozkroić! Szczerze polecam bo masa to nic innego jak kasza manna, inaczej grysik. Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa 2 jaja 1 łyżeczka sody 4 łyżki miodu 1 szklanka cukru 50 g margaryny Wykonanie: Roztop w rondelku miód, margarynę(...)oraz cukier. Wystudz i połącz ze pozostałymi składnikami w robocie lub ręcznie. Podziel ciasto na trzy równe części . Rozwałkuj, piecz każdy blat osobno, w okrągłej tortownicy około 15 minut. To będzie zależało od piekarnika. Sprawdzaj! Temperatura nie wyższa niż 180 stopni. Masa: 3 szklanki mleka 4 łyżki kopiaste kaszy manny 100 g masła 2 łyżki cukru łyżki
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki soli 2 łyżki miękkiego masła PRZYGOTOWANIE: 20 MIN WYRASTANIE: 115 MIN PIECZENIE: 16-19 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce łączymy wszystkie składniki, zagniatamy przez chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy na kilka minut, żeby "odetchnęło". Następnie wyrabiamy przez minimum 5 minut (a najlepiej 10 :)). Wyciągamy ciasto na chwilę z miski; miskę smarujemy olejem przy(...)pomocy pędzelka, wkładamy ciasto z powrotem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. Ciasto wyciągamy na podsypany odrobiną mąki blat, kroimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy placek, następnie zawijamy krawędzie do środka (zdj. poniżej), dokładnie zalepiamy i kładziemy łączeniem do dołu, wierzch nacinamy bardzo ostrym nożem. 3. Blaszkę, na której będziemy piec nasze bułki
My Culinary Artnajmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min**** *nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie tak "na oko", najlepiej dolewajcie łyżką, albo moczcie ciasto w wodzie i dalej zagniatajcie z reszta mąki ** ja zawsze trochę rozwałkowuje, przewracam na drugą stronę,jeżeli trzeba podsypię mąką, znów rozwałkowuje i tak co jakiś czas, aby ciasto(...)przywarło do blatu ***ciasto zrobiłam wieczorem i gotowy, ale nadal surowy makaron rozłożyłam na desce, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na całą noc, jest to bardzo dobry sposób by zaoszczędzić rano czas na jego przygotowanie ****jeżeli będziecie go potem podsmażać, radzę gotować go krócej ok.3min, ja gotowałam go ok4min i myślę, że było to trochę za długo ponieważ potem musiałam uważać
More food, love and dreamsmnóstwo śmiechu i wygłupów. Dużo pysznego jedzenie, był przepyszny pasztet mojej mamy(o którego się bili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie(...)Praktycznie go nie wyjęłam. Byłam tylko ja i osoby na których mi zależy, którzy mnie znają mniej czy więcej. Na śniadanie wyjadałam pasztet z deski i wyjadałam krem z ciasta. Bez upamiętniania, bez zdjęć, tak po prostu. Nie wiem, co zrobić z tym miejscem. Z jednej strony lubię je, lubię dzielić się z wami pomysłami, czerpać od was inspiracje, poznawać
More food, love and dreamsOddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką. Prodiż wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy 25 minut, Biszkopt ciemny: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie(...)łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką.Dodajemy kakao, dobrze mieszamy, żeby całe ciasto było równomiernie ciemne. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, kiedy jest sztywna, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na mniejszych obrotach. Poncz do nasączenia biszkoptów: do wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem. Bierzemy jasny spód
Z Majeczką w kuchniłyżka śmietany 18% ok. 170 g masła Przygotowanie Mąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie) i siekamy z nią masło, dodajemy cukier, żółtko i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto (mogą być widoczne kryształki cukru, jeśli użyjemy tego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego(...)białego cukru). Formujemy z ciasta kulkę, wkładamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dowolnego kształtu ciasteczka (u nas okrągłe), układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy kolejny etap - masę na wierzch ciasteczek
Symfonia SmakówPrzygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana. Uformuj kulę(...)przełóż ją do miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut, w zależności od temperatury. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformuj delikatnie kulę i odstaw na 15 minut pod przykryciem. Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt, dwa przeciwległe brzegi zroluj jednocześnie do środka, przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowanych
Grahamka, weka i kajzerkaWszystkie składniki oprócz masła umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj przez trzy minuty. Dodaj masło, pół roztrzepanego jajka i kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, do czasu kiedy ciasto będzie elastyczne, i będzie odchodziło od ścianek miski. Wyjmij ciasto z miski na stolnicę delikatnie podsypaną maką i nadaj mu formę kuli. Umieść w pojemniku delikatnie wysmarowanym tłuszczem. Przykryj folią(...)spożywczą lub włóż do torby plastikowej i odstaw na półtorej do dwóch godzin, kiedy to ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmij ciasto z pojemnika, podziel na 12 równych części o wadze ok 75 g, nadaj im formę kulek i po przykryciu odstaw na około 10 minut. Każdej kuli nadaj formę buławy o długości około 10 do 12 cm, daj odpocząć kilka
Grahamka, weka i kajzerka