wiem skąd to skojarzenie, ale ciasto ucierane zawsze kojarzy mi się z jesienią ... może dlatego, że moja mama często je piecze z sezonowymi owocami, a tych - wiadomo - jesienią jest najwięcej. Właściwie to wystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami. U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi
Walijskie Pichcenietempie nadrobię zaległości, bo pokochałam je od pierwszego ... posmakowania. Dla tych, którzy nie bardzo kojarzą co to takiego już wyjaśniam :) Sofficini to pierożki rodem z Włoch z ciasta parzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka(...)robi się bardzo szynko, a efekt.... efekt jest rewelacyjny! Polecam! Po raz pierwszy znalazłam przepis TUTAJ i z tego przepisu korzystałam. Proszę nie przejmować się "luźnym" ciastem, które trzeba podsypać sporą ilością mąki, bo pierożki nie tracą przez to na smaku. Składniki na ciasto: 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania
Walijskie Pichceniełyżki usmażonej na maśle cebulki 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu łyżka oleju Wykonanie: Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest dość rzadka. Następnie dodać pozostałe składniki: sól, olej, usmażoną cebulkę i ulubione ziarna. Wszystko ponownie(...)wyrobić mikserem, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około godzinę. Ja ustawiam miskę na ciepłym grzejniku lub wkładam do piekarnika ustawionego na min. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie (użyłam znowu haka w mikserze) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę. Piekarnik nastawić na 230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie
Walijskie Pichceniegęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka. Wykonanie naleśników: Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego(...)kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Stronę bez pasków smarujemy naszym serkiem i zwijamy w rulon
Walijskie PichcenieMiały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :) Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka(...)łyżeczki cukru zarobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z jajkiem, szczyptą soli, pozostałym cukrem, otarta skórką z cytryny, rozpuszczonym letnim masłem i rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady, skleić, nadać lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni
Walijskie Pichcenietego samego przepisu, jednak w tym roku z duszą na ramieniu zrobiłam odstępstwo. Zaintrygował mnie przepis ze strony Smacznej Pyzy (oryginał TUTAJ ). W przepisie, aby dobrze napowietrzyć ciasto zaleca się przemielenie je dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Pomysł wydał mi się rewelacyjny! Robiąc ciasto w powyższego przepisu troszkę się martwiłam, bo ciasto po wyrobieniu i zmieleniu było lekko(...)biegnę podziękować Smacznej Pyzie za niezawodny przepis! Składniki i wykonanie: szczegółowo tutaj, więc nie ma sensu powielać.Smaczna Pyza opisała wszystko rewelacyjnie Tak wyglądało ciasto po zmieleniu w maszynce :) A tu już efekt końcowy
Walijskie Pichceniepatelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta. Polecam przepis - odkąd go znalazłam w jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika poszła w zapomnienie ... :)) Składniki na ciasto: 20g drożdży szczypta cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Na wierzch: 100g szynki(...)cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut). Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,olej,wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy
Walijskie Pichceniemasełkiem i powidłami lub domową konfiturą. Zazwyczaj robi się je z rodzynkami, ale ja pominęłam je i upiekłam w "czystej wersji". Bułeczki nie są pracochłonne, a ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo bułki mogą wyjść twarde. Najlepiej zjeść je w dniu pieczenia, bo niestety na drugi dzień nie są już tak smaczne ... Składniki na 10sztuk(...)tarce masło. Wyrabiamy palcami, aby powstała kruszonka. Wsypujemy cukier. Następnie pośrodku robimy dołek i wlewamy lekko ciepłe mleko połączone z rozkłóconym jajkiem. Mieszamy całość drewnianą łyżką, aby otrzymać gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka (kiedy ciasto jest za suche) lub dosypujemy trochę mąki (jeśli ciasto jest zbyt klejące). Formujemy z niego kulę. Spłaszczamy ją delikatnie ręką
Walijskie PichcenieCiasto drożdżowe - nieodzowny element wspomnień rodzinnego domu :) Uwielbiam je robić, uwielbiam patrzeć jak wyrasta, a potem rozkoszować się zapachem dochodzącym z piekarnika ... A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :)) I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ... Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami. Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie PichcenieWykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie(...)wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichcenieprosto z piekarnika smakowały super :)) Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki 200ml letniej wody 20g drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 jajko (do ciasta) 1 białko (do posmarowania ciasta ) Na farsz: 12 cienkich plasterków sera żółtego 12 szt frankfurterek (lub innych kiełbasek) Do posypania: dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka) Wykonanie: Mąkę przesiać(...)wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut. Po tym czasie wlać rozczyn do mąki. Dodać jajko, olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Blachę (u mnie 2) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Uformować długi wałek i podzielić
Walijskie Pichcenieciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia(...)ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st. z resztek ciasta zrobiłam drożdżówkę - słoneczko
Walijskie PichcenieCytryna doskonale sprawdza się jako dodatek do kremów czy ciast. Przełamuje słodycz deserów i nadaje im miły, orzeźwiający zapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy. Składniki: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 150g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 tabliczka białej czekolady(...)razem mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok z wyciśniętej cytryny oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 50 min (do suchego patyczka). Ciasto podajemy udekorowane cukrem pudrem
Animelka BlogDzisiaj podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj wersja z mięsem.Polecam knedle- są pyszne. Składniki na farsz. 1 kg. łopatki 2 udka przyprawy do mięsa według uznania 1 łyżka oleju 1 cebula sól pieprz do farszu Mięso z łopatki pokroić w dużą(...)potrzebny do farszu. Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez
W kuchennym oknie Ewykiełbasa kapusta kiszona Kapustę odcisnąć i poddusić na patelni, pod koniec dodać kiełbasę, doprawić do smaku i wystudzić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Przełożyć do miski i wyjąć 1/4 ciasta,wsypać w to miejsce mąkę .Dodać tą 1/4 ciasta , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta w rękę i uformować placuszek , położyć farsz z kapusty i zlepić
Moje domowe kucharzenie