ciasto - 163312 przepisów (strona:4319/10888)

Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek) 192

Banan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;) Składniki: mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) 1 szklanka mąka gryczana  1/2 szklanki cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka szczypta soli woda lub mleko sojowe około 3/4 szklanki banany 2-3 sztuki olej do smażenia  Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem i solą(...)Dodać wodę lub mleko sojowe (może być też ryżowe), wymieszać do uzyskania gładkiego, lejącego ale gęstego ciasta.  Banany obrać, pokroić na plasterki około 0,5 cm grubości. Wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać.  Na rozgrzany olej nakładać łyżką po jednym plasterku, starając się aby  był oblany ciastem z każdej strony. Smażyć na złoty kolor, odkładać na ręcznik papierowy

głodny alergik
Bułeczki z ziołami prowansalskimi (bez glutenu, mleka i jajek) 200

Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki woda około 2 szklanki żelatyna 1 łyżeczka pomidorki koktajlowe (cherry) oliwki czarne i zielone (opcjonalnie) kilkanaście sztuk tymianek, bazylia, koperek - świeże lub suszone zioła prowansalskie wg uznania Przygotowanie: Łyżeczkę żelatyny(...)ostygnięcia.  Płaskie formy natłuścić olejem i oprószyć mąką. Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone). Wymieszać, przełożyć

głodny alergik
Naleśniki gryczane z nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 258

razem kupiłam do przetestowania bezglutenowy miks na ciasto pierogowo-naleśnikowe. Niestety naleśniki przygotowane z niego w wersji bezjajecznej nie spełniły moich oczekiwań. Pewnie lepsze rezultaty można osiągnąć dodając do ciasta jajka.  Ja zamiast nich dodałam łuski z nasion babki, które sprawdziły się wcześniej doskonale w naleśnikach z mąki jaglanej , oraz mąkę gryczaną. Naleśniki udały się bardzo dobrze(...)konfiturą z nektarynek smakowały wyśmienicie :) Składniki: mix na ciasto naleśnikowe bezglutenowe 1 szklanka mąka gryczana  0,5 szklanki łupiny z nasion babki (np. Ispagul) 2 łyżeczki mleko sojowe, ryżowe lub inne 1 szklanka woda gazowana 1 szklanka Przygotowanie: Łupiny z nasion babki jajowatej (do kupienia w każdej aptece) zmieszać z mąką naleśnikową i gryczaną (lepsza jest jasna, z niepalonej

głodny alergik
Chleb Pszenno-Żytni na Zakwasie z Siemieniem Lnianym 172

mąki pszennej 200 ml letniej wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Siemie lniane: 200 g siemienia lnianego 360 ml wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Ciasto właściwe: zaczyn (po 12-16 h) siemie lniane (po 12-16 h) 200 g mąki żytniej 800 g mąki pszennej 800 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 4 łyżeczki(...)soli Ciasto wyrabiamy mikserem lub mieszając łyżką do połączenia się składników. Następnie przekładamy do dwóch keksówek (o długości 25 cm lub 30 cm) wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno zrównać się z keksówką. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnia, spryskujemy wierzch chlebków wodą i pieczemy około 60 minut. Ciasto zdecydowanie podrośnie i zarumieni się

Made By Mom And Son
Domowy Twix. 487

zdziwiłem, że jest tak łatwo go zrobić, a udaje się identyczny jak w sklepie, z chrupiącym spodem i ciągnącym się karmelem. Czego jeszcze chcieć?  Z początku planowałem zrobić ciasto przekładane masą gruszkową i karmelem bez pieczenia, ale moi rodzice wypili wszystek sok gruszkowy, który musiał być bazą do masy, a więc musiał wymyślać coś innego. Po prostu w myślach(...)wyobraziłem to samo ciasto jedynie bez masy gruszkowej i zrozumiałem, że smakowo to będzie bardzo przypominało Twix.  Tak się i okazało! Ciasto po zrobieniu smakowało identycznie jak Twix. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 opakowania herbatników (opakowanie 155 g) 125 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki miodu 200 g mlecznej czekolady Przygotowanie

Kuchnia Łukasza
Chleb z ziarnami 204

drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj płatki owsiane, kminek lub czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej 3-4 szk wody przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp sezamem(...)odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia. /źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Domowy chleb z otrębami 173

łyżka soli 2 łyżki kminku olej do posmarowania blachy Drożdże zasyp cukrem i cierpliwie poczekaj aż się rozpuszczą. Dodaj otręby pszenne, mąkę, sól i letnią wodę i dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj kminek i ponownie wyrób ciasto. Z ciasta uformuj chleb i połóż

Apetyczna babeczka
Poezja Amaretto z kajmakiem 181

Fanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 170 C, ostawić(...)rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło

Apetyczna babeczka
Makowe koniczynki 253

Jeśli pokusimy się o kupienie gotowej masy makowej, to zrobienie koniczynek będzie ekspresowe:), bardzo łatwy- prosty i smaczny przepis na makowe ciasteczka:). Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 jaja 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku Mąkę, masło, cukier waniliowy, cukier, jaja, proszek do pieczenia, amoniak - posiekać(...)zagnieść ciasto, (jeśli będzie się kleiło, wstawić na chwilę do lodówki). Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć kółeczka, każde kółeczko napełnić łyżeczką maku, zagiąć w trzech miejscach i powstanie ,,koniczynka,,. Piec ok 12 min w tem 200 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Mak- składniki; 12 dag zmielonego maku 1/8 l mleka 5 dag startej skórki cytrynowej 4 dag pokrojonych migdałów

Apetyczna babeczka
Ciasteczka kakaowe 180

Kakaowe składańce z pyszną masą z mleka w proszku. Może się skusisz? Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników, zarobić ciast. Ciasto rozwałkować, wykrawać jednakowe ciastka i upiec na złoty kolor w tem 180C. Po upieczeniu przełożyć(...)jajo 1 olejek migdałowy Wszystkie składniki utrzeć. Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki słodkiej śmietany Wszystkie składniki krótko zagotować.   źródło,, ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 202

patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka ok 1/2 kg maki pszennej 25 dag margaryny 2 jaja, (1 do smarowania) 1/4 łyżeczki soli  5 dag drożdży Zrobić  rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka(...)łyżkami mąki, odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wlać resztę mleka, margarynę, 1 jajko, sól, wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, partiami dodając mąkę, tyle mąki ile zabierze ciasto, ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, na brzegu wzdłuż nakładać kapustę, zwijać w rulon, odcinać i nakłuwać widelcem z góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem

Apetyczna babeczka
Chleb oliwkowy 160

extra virgin + oliwa do posmarowania bochenka 1 szklanka posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych  Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć(...)natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekłuć, spłaszczyć i posypać oliwkami. Zwinąć i zagnieść tak, by oliwki równomiernie się rozłożyły. Odstawić na 5 minut, potem uformować owalny bochenek. Ułożyć na blasze. Zrobić na bochenku kilka głębokich nacięć i lekko je rozchylić. Bochenek przykryć i odstawić by wyrastał przez ok 45 minut

Apetyczna babeczka
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 220

minutach, aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Ser rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.  Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody(...)zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Babka szafranowa 176

wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Masło rozpuścić. Gdy rozczyn już podrośnie, dodać do niego żółtka, rozpuszczone mało, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wsypać posikane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką(...)Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 C i piec ok. 50 minut. Po wystygnięciu ozdobić wierzch babki

Apetyczna babeczka
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 255

często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę  KLIK .      Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)drobnego cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania