sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz 2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sól Olej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę(...)ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek
Kulinarny karnet Christopheratych ,którym znudził się klasyczny borek z serem i szpinakiem, proponuję nadzienie mięsne. Ja zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy. Składniki. 6 płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście(...)zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki. Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem. Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można go pomarszczyć i posmarować sosem. Nałożyć drugi i zrobić to samo. Wyłożyć przestudzone nadzienie mięsne. Przykryć znowu dwoma płatami ciasta, każdy smarując sosem. Nałożyć nadzienie serowo szpinakowe. Przykryć
Kulinarny karnet ChristopheraFilo with salmon paste. Składniki. 6 pasków ciasta filo 10dag masła 50g łososia wędzonego 100g sera białego 2 łyżki jogurtu 1 łyżka koperku świeżego Wykonanie. Z ciasta filo przyciąć paski dostosowane do foremek-rożków. Każdy posmarować stopionym masłem, foremki też. Ciasto nawinąć lekko na foremki, przepędzlować masłem. Piec w temp.200stop.około 10min,aż się ładnie zarumienią. Płaty łososia pokroić
Kulinarny karnet Christopherazagotować i wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może być brązowa. Gotować 20 minut. Marchew oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. Ciasto. Z maki, twarogu, żółtka, mleka, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto i wywałkować okrąg. Formę,23 cm, wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Zaczynając od brzegu ciasta ułożyć rząd marchewki
Kulinarny karnet Christopherasoli przygotować rozczyn. Poczekać ,aż się spieni. Ugotować ziemniaki i utłuc lub przepuścić przez praskę. W misie robota wymieszać mąkę, ziemniaki, oregano, sól, pieprz i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ,aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia, ponad 1h. Oczyszczone grzyby pokroić ,nie za drobno, gotować we wrzątku 2-3 minuty i odcedzić. Cebulę i papryki pokroić w piórka i przesmażyć(...)wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą i wyłożyć grzyby z warzywami . Piec w temp. 210 stop. 25 minut i podawać
Kulinarny karnet Christopherawykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto(...)wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i niech rośnie jeszcze 10-15 minut. Rozwałkować na podłużne placki, na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia i skleić w zgrabny płaski
Kulinarny karnet ChristopheraTypowy tradycyjny murzynek który całe dzieciństwo gościł w moim domu , gości również teraz. Był pierwszym ciastem które samodzielnie zrobiłam , Jest dla mnie ciastem elastycznym do którego można dodawać wiele, Murzynek z jabłkami, Murzynek z czekoladą . Można również murzynka obłożyć kremem lub dodać orzechy . Składniki: 250 g margaryny lub masła 1,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie(...)łyż. ekstraktu waniliowego lub migdałowego 1 łyż. proszku do pieczenia 2 szkl. mąki 4 duże jajka Opcjonalnie garść orzechów włoskich i migdałów które można dodać do ciasta Przygotowanie: W dużym garku rozpuścić margarynę dodać cukier, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy. Doprowadzając do delikatnego wrzenia , ściągnąć z ognia, odlać pół szklanki na polewę . Odłożyć do ostygnięcia
Wypieki Uliustach i prowokuje, by sięgnąć po więcej. Połączenie dobrego wiejskiego twarogu i mleczka kokosowego okazało się idealnym pomysłem. Przepis podaję na dużą tortownicę, o średnicy 28 cm. Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka oleju Potrzebne składniki znajdziecie na stronie(...)www.Skworcu.com.pl. 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 i 1/2 szklanki
Apetyczna babeczkaczegoś na ciepło danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków, świeżym szczypiorkiem i czosnkiem, a całość zapiekłam pod pierzynką jajeczno-śmietanową. I wszystko się udało, wszyscy się najedli i byli zadowoleni - dowodem na to są zdjęcia(...)podpieczonej żurawiny i roztopionego twarogu wędzonego smakują razem naprawdę przepysznie i zaskakująco. Zapraszamy na nasz ekspresowy mini-eksperyment: Składniki i przygotowanie: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm) na półkruche ciasto : 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej, 170g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 18%, szczypta soli mąka do podsypania przy zagniataniu Mąkę przesiewamy na stolnicę
Symfonia Smakówłyżki cukru pudru Mąkę przesiać, masło pokroić w kostkę. Składniki posiekać nożem na stolnicy ( lub prościej - posiekać w robocie ). Dodać jajko i żółtko oraz cukier puder - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać szklanką bądź okrągłą foremką krążki. W połowie wyciętych(...)Tężejący ganasz przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim otwory ciastek. "Kocie oczka" odstawić na kilka godzin, żeby ganasz stężał, a ciastka lekko zmiękły od dżemu. Przed podaniem można ciasta posypać cukrem pudrem. * Przepis na ganasz pochodzi z czekoladowych warsztatów z Patiserka.pl Smacznego
kolorowotorcikowofirmy Sante) gorąca woda oregano sól pieprz papryka ostra mielona przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Otręby wsypać do miseczki, dodać przyprawy według uznania Wlać taką ilość wody, aby wyrobić ciasto- u mnie to około 1/4 szklanki Ciasto zagnieść Przygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko- można ułatwić sobie to zadanie kładąc na deskę folię spożywczą- wtedy nic się nie przykleja Z rozwałkowanego(...)ciasta powycinać nożem trójkąty, następnie smażyć na patelni bez tłuszczu, z dwóch stron aż będą chrupiące Porcja 100g to miseczka z poniższego zdjęcia Nachosy możemy chrupać same lub podawać z domowym sosem czosnkowym. Do jego przygotowania potrzebujemy 100g jogurtu greckiego(ja używam tego firmy Piątnica), ząbek czosnku, dodatkowo czosnek granulowany, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę
peanutbuttermonsterSkładniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki woda około 2 szklanki żelatyna 1 łyżeczka kabanosy bezglutenowe 1 paczka pomidorki koktajlowe (cherry) kilkanaście sztuk natka pietruszki, oregano, tymianek wg uznania Przygotowanie: Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki(...)ostygnięcia. Płaskie formy natłuścić olejem i oprószyć mąką. Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone). Wymieszać, przełożyć
głodny alergikWedług ocen moich dzieci to najsmaczniejsza wersja bułeczek :) Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki woda około 2 szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka koperek świeży lub suszony 1 pęczek lub 2 łyżeczki parówki bezglutenowe drobiowe(...)sojowe Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać posiekane świeży koperek (ewentualnie suszony). Wymieszać, przełożyć do foremek, mogą być też papierowe jak do muffinek. Parówki pokroić na plasterki i powtykać
głodny alergikszklanki jabłka 2 szt cynamon (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki Wymieszać mąkę z drożdżami, miodem (lub cukrem). Powoli dolewać mleko, aż składniki się połączą i otrzymamy dosyć gęste, lejące ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta starte jabłka i cynamon, wymieszać(...)patelnię nalać wartwę około 0,5 cm, oleju rozgrzać na małym ogniu. Nakładać łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię łyżką aby były raczej cienkie. Smażyć z obu stron na złoty kolor
głodny alergikKażdy, kto próbował piec bezglutenowy chleb czy bułki wie, że ciasto to ma tendencję do wysychania. Pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać: na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze(...)piekarnika wstaw puszkę z wodą - ja wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej. piecz bez włączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą. Jeśli zależy mi na nadaniu skórce złocistego koloru, stosuję malowanie skórki miksturą według
głodny alergik