ciasto - 163312 przepisów (strona:4325/10888)

Mini tarty koperkowe z pieczarkami i szynką pod pierzynką biało-czerwoną 210

Zapraszam na przekąskę, która w szczególności przypadnie do gustu kibicom sportowym, reprezentującym nasz kraj.  Składniki: 4 - 6 porcje  Składniki na ciasto:  200 g mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Serek Almette jogurtowy, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach(...)wszystkich składników. Formułujemy na jednolitą kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na krążki (o średnicy ok. 8 cm) na grubość 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy foremki do pieczenia babeczek. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy

Moniki Smakołyki
Knedle ze świeżą śliwką 180

Składniki na ciasto : 30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków 10 dag białego sera - zmielonego jajko 15 dag mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanej sól , śliwki Przygotowanie : Wszystkie składniki tzn. ser i ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać mąkę , dodać jajko i sól  Wyrobić jak na kluski leniwe Śliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkę Masę ziemniaczaną(...)uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną mąką można było umieścić połowę śliwki ( ja maczałam ją ciut w cukrze ) Zlepiać brzegi ciasta tak by , śliwka była nim doskonale otoczona , inaczej podczas gotowania pęknie i wypłynie na zewnątrz W dużym garnku wstawić wodę , posolić i gdy zacznie wrzeć wrzucać knedle , by nie popękały

Proste Potrawy
Pierogi z pieczarkami 203

Ciasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte(...)rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :) Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i gdy się zagotuje, wkładamy kolejno pierogi ( w moim garnku mieści się około 12 pierogów ) Gotujemy około 4-5 min. od momentu wypłynięcia

Proste Potrawy
Pierogi z mięsem i kapustą 163

mięsa drobiowego,  ugotowanego-może być inne 10-15 dag ugotowanej kapusty -najlepiej kiszonej mała cebula pieprz, sól, estragon, bazylia kilka kropel maggi jajko Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko lyżka oliwy sól woda Przygotowanie ciasta: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę oraz wbijamy jajko - wyrabiamy łyżką Dolewamy do tego olej, mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki(...)soli Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi Na każdy placuszek kładziemy farsz i zaciskamy tak by brzegi dobrze

Proste Potrawy
Babka cynamonowa - na święta 184

Wszystkie składniki powinny mieć jedną temperaturę (pokojową), mleko może być ciepłe, a tłuszcz miękki. Uważam, że ciasto jest proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, by się udało... A i składniki są banalne :) składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka - najlepsze wiejskie 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mleka 3/4 kostki masła -18 dag po 2 płaskie łyżeczki(...)połączą dodajemy całe jajka- ucieramy Dosypujemy stopniowo cukier i ciągle ucieramy, dolewamy mleko, ale zostawiamy około 50 ml i w nim rozrabiamy sodkę (wtedy sodka będzie mniej intensywna w cieście) Mąkę łączymy z cynamonem i kakaem, dosypujemy to stopniowo do masy i ucieramy Wlewamy resztę mleka z sodką i ucieramy ostatecznie na jednolitą masę, w tym momencie kolor ciasta może

Proste Potrawy
Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 195

Jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Składniki : płat ciasta francuskiego jajko, żółty ser suszone pomidory 10 sztuk średniej wielkości pieczarek cebula, majeranek, pieprz i sól do smaku 5 łyżek  mielonego mięsa z rosołu (ugotowanego), ale nie koniecznie Przygotowanie : Cebule usmażyłam na szklisto na oleju, dodałam pokrojone drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól(...)pieprz do smaku, smażyłam chwilę, do połączenia składników Lekko rozmrożony płat ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na nim przestudzony farsz oraz pokrojone, osączone z oleju suszone pomidory Przykryłam żółtym serem, zwinęłam w rulon, pokroiłam i piekłam w temp. 220 stopni C do zarumienienia Uwagi :  wyszły mi 4 duże roladki. Lepiej gdybym przekroiła ciasto na 5 kawałków. Byłyby zgrabniejsze

Proste Potrawy
Chleb z pomidorami suszonymi 156

łyżka łyżka oleju Przygotowanie : Mąki zmieszać i przesiać przez sito Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki , olej i wszystko dobrze wymieszać  Konsystencja ciasta chlebowego musi być podobna do ciasta drożdżowego, ale bardziej ścisła Wyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą, dodajemy cukier, olej i ewentualnie wody, gdy ciasto jest jeszcze zbyt ścisłe Dodajemy siemię(...)osączone z oleju, pokrojone pomidory - wyrabiamy Po wyrobieniu masy chlebowej wyniosłam ciasto, ( przełożyłam do foremki i przykryłam ściereczką ) do ogrodu i postawiłam je na rozgrzanych kamieniach - urosło. Gdy słońce będzie słabsze to będę stawiać w ciepłym miejscu. Piekłam w automacie  (program 12 ) przez godzinę. Bocheneczek miał

Proste Potrawy
Muffinki z konfiturą wiśniową na urodziny 230

darmowa dostawa jest dodatkową zachętą do robienia przedświątecznych zakupów  :) Oglądanie stron sklepu umilę Wam  degustacją muffinek z konfiturą :) Smacznego i owocnych przeszukiwań i poszukiwań. Składniki na ciasto : 30 dag mąki pszennej  10 dag mąki ziemniaczanej 15 dag margaryny 4 jajka 4  łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia konfitura np. wiśniowa, powidła śliwkowe(...)wsypać składniki sypie i wymieszać Do utartej masy jajecznej dodać zmieszane składniki sypkie oraz stopniowo olej i ocet - ucierać Do papierowych papilotek ułożonych w formie na muffinki nakładać łyżkę ciasta , a na ciasto nałożyć łyżeczkę konfitury, a na to ponownie łyżkę ciasta Pieczemy w temp. 180 stopni C do zrumienienia babeczek, trwa to około 30 min. Ozdabiamy według uznania :) Przepis

Proste Potrawy
Tort mandarynkowy 213

serek naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku 1 śmietana 30 %  -500 ml. 3 łyżki żelatyny około 1 szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta biszkoptowego Białka oddzielić od żółtek Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane stopniowo do utartych żółtek Białka ubić ze szczyptą soli(...)ciągle mieszając do ubitej śmietany Dołożyć do masy 3/4 osączonych mandarynek i dobrze całość wymieszać (można ułożyć na wierzchu kremu- i ja tak zrobiłam), 1/4 mandarynek zostawić do dekoracji Ciasto biszkoptowe przekroić na 2 części, tak miałam w przepisie, ale następnym razem przekroję na 3 części, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie - krok po kroku 183

żytniej ( około 650 g ), ok. 150 ml lekko ciepłej wody, 2 i 1/2 łyżeczki soli. Rano dodajemy do zaczynu mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy. (Mamy uzyskać konsystencję jak na ciasto drożdżowe. Ciasto ma się łatwo odklejać od dłoni, czyli ma nie być ciągnące). Dwie keksówki ( 12 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem(...)wysokości. Zwilżyć wierzch ciasta wodą. Pozostawić na 1-3 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy zobaczymy, że chleb zaczyna wyrastać, wkładamy go do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni C. przez 1 godz. W przypadku, gdy piekarnik grzeje słabiej , trzeba piec w wyższej temperaturze. Chleb po wyjęciu i odwróceniu spodem do góry ma wydawać głuchy dźwięk podczas

Proste Potrawy
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 207

uważać by za bardzo się nie upiekł.  Przestudź ( ja przetarłam ziemniaki i czosnek przez praskę, choć według przepisu wystarczyło dodać pokrojone w kostkę ). Po 8- 12 godz. przygotuj ciasto właściwe : Składniki : 600 g mąki chlebowej 1 i 1/4 szklanka wody cały zaczyn ( minus 2 łyżki na następne pieczenie) 1 łyżka soli całe ziemniaki + 3 ząbki czosnku ( w przepisie oryginalnym(...)misce przez około 6 min. lub przez około 3 min. mikserem na pierwszej prędkości i 3 min. na drugiej prędkości. Dodaj wystudzone ziemniaki i wrób je już ręcznie do ciasta. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 2 godz. składając je 3-krotnie w odstępach co 30 min. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj bochenek, pozostaw

Proste Potrawy
Strzępiec z masą krówkową 160

podstawie przepisu zamieszczonego przez użytkownika apsik na forum Smaczny.pl , w trochę zmienionej wersji. Składniki ciasta: 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku Dodatkowo: 1 opakowanie masy krówkowej (ja użyłam krówkową kakaową z biedronki ) 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń o smaku(...)krówki cukier puder do posypania Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze.Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć masę krówkową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać

Praktyczna pl
Patyki drożdżowe 209

Ciasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka.  Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na 32 części i utoczyłam wałeczki. Wyszły całkiem fajne patyczki, takie w sam raz do podjadania i tak zostało. Gdy trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów i nie ma zbyt dużo czasu(...)przestudzonego 1 jajko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 lyzeczki amoniaku dodatkowo: 2 łyżki roztopionego masła  cukier kryształ Wszystkie składniki dać do większej miski i wyrobić gładkie ciasto., Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić (np. na 32 częśći) i uformować wałeczki. Każdy posmarować roztopionym masłem i obsypać cukrem. Ukladac

Praktyczna pl
Bułeczki drożdżowe 160

łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce.  Około 400 g mąki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.  W drugim naczyniu zagniatamy ciasto z 500 g mąki, podrośniętego zaczynu, zsiadłego mleka, soli, sezamu, czarnuszki zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Po tym czasie łączymy zawartość obu naczyń, wyrabiamy dodając pozostałą(...)mąkę i oliwę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po kawałku ciasta odrywamy, naciągamy w dłoniach, końce zawijamy pod spód (tak kilkakrotnie). Jeśli ciasto mocno lepi się można  zwilżać dłonie w wodzie. Układamy bułeczki na blasze (ja wyłożyłam papierem do pieczenia) złożeniem pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia.Spryskujemy wodą, ewentualnie posypujemy ziarenkami. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut do uzyskania złotej

Praktyczna pl
Domowe " Ptysie" 190

Pyszne ptysie z ciasta parzonego. Raczej znane.Cieszą się niesłabnącym powodzeniem, dlatego myślę, że warto przypomnieć przepis. Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki mąki. Przestudzić, dodać po jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać(...)proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.  Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Odlać ok. 2/3 szklanki mleka i rozprowadzić

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania