ciasto - 163312 przepisów (strona:4307/10888)

Dyniowe biscotti 184

dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście. Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwsze świąteczne ciasteczka 206

potrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)ekstrakt oraz barwnik, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać dłonią lub łyżką, żeby dokładnie rozprowadzić ją w cieście. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 24 równe części (około 30 g), z każdej uformować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 195

czasu; z drugiej jednak strony, w końcu wypoczął, i w poniedziałek ruszył do pracy z nowymi siłami. W niedzielę wybraliśmy się do brata C. na urodziny. Było pyszne jedzonko, ciasto czekoladowe z lodami i tylko dwójka dzieci. Cicho, spokojnie i przyjemnie. Po powrocie do domu spędziliśmy miły wieczór w towarzystwie Pritchettów i Dunphy'ów, za którymi ostatnio przepadamy. (Dla niewtajemniczonych(...)babeczki, których zdjęcia przypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat. Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali. Te zabrałam do rodziców C. z okazji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak straciłam szacunek do samej siebie. I boskie brownie z powidłami, na pocieszenie 235

miałam idealnego pocieszacza. Upiekłam go dzień wcześniej dla C., żeby poprawić mu humor po wypadku. Poza tym od upieczenia pierniczków (moje pierwsze nadziewane!) miałam ogromną ochotę na tego typu ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, intensywne. Koniecznie z dużą ilością powideł. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach , oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać łyżką, przełożyć do formy i upiec(...)przyjemnie! Dorocie wyszedł murzynek, mi raczej brownie - być może za krótko je piekłam, ale nie wiem, jak przy tak małej ilości mąki można otrzymać puszystsze ciasto. Nie narzekam jednak, wręcz przeciwnie - smakuje bowiem obłędnie! Niesamowicie wilgotne, czekoladowo-śliwkowe, z delikatną nutą cynamonu. Sycące i poprawiające humor. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy - ta porcja jest zdecydowanie za mała, nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny jagodowe 179

przygotowania: Wszystkie składniki muffinek, za wyjątkiem jagód, dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Jagody, niezależnie od tego czy świeże czy mrożone, dokładnie oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia. Dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto nakładać do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około(...)minut. Uwagi do przepisu: Ciasto przed dodaniem jagód można, zamiast ręcznie, szybko wymieszać mikserem (wiem, że nie powinno się tak robić, ale jest to bardzo wygodne). Po dodaniu jagód tylko ręcznie. Ilość cukru można dowolnie zmniejszać/zwiększać. W celu sprawdzenia, czy muffiny się już upiekły, można użyć drewnianego patyczka. Jeśli po wbiciu w muffinkę pozostanie suchy, ciastka są gotowe

Gospodyni Miejska
Muffiny z masą krówkową 193

Muffiny z masą krówkową... Wyrośnięte, złociste ciasto. A w środku słodka niespodzianka. Pyszne kajmakowe nadzienie. Idealny dodatek do herbaty! Zapraszam na słodki poczęstunek!   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 2 jaja; 325 ml mleka; 125 ml oleju; 150 g gotowej masy krówkowej. Sposób przygotowania: Przygotować 2 miski(...)miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka

Gospodyni Miejska
Kakaowe ciasteczka z lentilkami 157

szklanki cukru pudru; 3 łyżeczki kakao; 2 surowe żółtka jaj; 100 g lentilek. Sposób przygotowania: Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek(...)dużych ciastek do 25 mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek. Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu. Masło w cieście można zastąpić margaryną. Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde. Źródło przepisu:   MniamMniam.pl

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 221

Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć

Gospodyni Miejska
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 245

solą - drożdże dokładnie wymieszam z ciepła wodą (nie gorącą) - robię wgłębienie w misce, wsypuje cukier, wleję oliwę a następnie stopniowo wodę z drożdżami, mieszam składniki drewniana łyżką - gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h - gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie(...)olejem, piekę do zrumienienia z obu stron - równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko - do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu , posypuje cukrem pudrem   - zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać cynamonem - podaję z racuchami  - zupa

Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 216

szklanki - 0,5 łyżeczki mielonej kolendry - 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego  SPOSÓB WYKONANIA : podpłomyk  - mąkę przesiewamy i łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min. - po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję(...)ciasto - kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni. jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze. - gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz - pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka  na rozgrzaną oliwę z gałązką

Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 249

można pominąć)  SPOSÓB WYKONANIA : - w misce mieszam mąkę z solą, cukrem, drożdżami po czym powoli dodaję wodę plus oliwę, wyrabiam na jednolitą masę ok 8-10 minut - kiedy ciasto będzie lśniące i sprężyste i nie będzie się nam już kleiło do rąk wkładamy do miski posypujemy odrobiną mąki przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość(...)wyrabiamy ok 2 minut dzielimy na 3 równe części a robię kawałki o wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od chlebka. To od ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy 3 równe kulki, które przykleimy do wierzchu chlebka za pomocą odrobiny wody - staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka  tworząc sakiewkę

Basia w kuchni
Chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży 184

sól 17 g (2 łyżeczki) zakwas (ten który wykonaliśmy poprzedniego dnia)  - wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę (wyrabiałam ok 5-7 minut) - pierwsze wyrastanie 45 minut ciasto to wymaga tem. ok 27 stopni ja nagrzewam piekarnik do ok 30 stopni (wyłączam)i wkładam przykrytą miskę do piekarnika na pierwszą fazę wyrastania - po tym czasie dziele ciasto(...)połowę i formuję dwa bochenki mogą być okrągłe lub prostokątne, wkładam do keksówki (lub koszyka do wyrastania ciasta, może równie dobrze być zwykły koszyk tylko włożymy do niego lnianą ściereczką) wkładamy ciasto przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia  na 60-75 minut PIECZENIE - nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy 30-40 minut  - przed pieczeniem smarujemy chleb wodą

Basia w kuchni
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 225

pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki! :) Składniki: 18-20 pierożków Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 + do posypywania 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłe wody sól Farsz: 1/2 kostki tofu wędzonego 3 łyżki puree z dyni(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło.  Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy

Truskawkowa Fiesta
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 302

wanilii. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wbić jajko. Rozkłócić nożem, mieszając jajko z mąką. Dodać posiekane masło oraz nasiona wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm. Wałeczkiem przejechać po cieście, delikatnie dociskając by wzór dobrze się(...)Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać zmielone migdały oraz likier. Gładką masą przekładać ciastka. Ciastka najlepsze są na drugi dzień, gdy ciasto nieco zmięknie. Jeszcze kilka słów na temat wałka, który otrzymałam. Pan Darek ze swoją żoną robią prawdziwe cudeńka do ciastek. Piękne drewniane wałki czy stempelki do ciastek ich dzieła znajdziecie

Z miłości do słodkości
Muffiny z prażonymi orzechami laskowymi i sezamem 245

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej) 1/2 szklanki cukru brązowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju lub stopionego masła 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka szczypta soli Mieszamy osobno składniki mokre, osobno suche, potem łączymy wszystko razem. Orzechy laskowe w dowolnej ilości (ja dodałam ok. 3 duże garści(...)pieczemy w piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. ok. 200 st. C. Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych. Pieczemy przez

kuchcikownia

Proponowane wyszukiwania