kiedyś? Blee :P Wrócę może do kluseczków :D Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze i szpinak wcale się nie odklejał od ciasta :D To co mogę doradzić to to ,żeby szpinak był dobrze odsączony z wody. Miałam mrożone liście szpinaku. Jak rozmroziłam je, to zwyczajnie wyciskałam dłońmi. Posiekałam i zblendowałam(...)Ciasto na kluski: * 15 dkg mrożonego szpinaku * 10 dkg mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystko porządnie zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam
Pieprzyć z Fantazjąostudzić, a następnie przelać do płaskiego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc (10-12 godzin) do schłodzeniu. W DNIU PIECZENIA Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki (prócz mrożonego szpinaku) powinny być w temperaturze pokojowej! Szpinak rozmrozić (można na sicie, w mikrofalówce lub w garnuszku na małym ogniu), następnie odsączyć z nadmiaru wody. Jajko wbić w całości(...)miski, zmiksować z cukrem i solą do jasności i puszystości. Wlewać olej i aromat, na przemian z suchymi przesianymi składnikami (mąką i proszkiem do pieczenia). Na koniec do ciasta dodać odsączony szpinak, wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wyłożyć do silikonowej formy na mini muffinki do 3/4 wysokości gniazd muffinkowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanietarcie zabraknąć. Wszystko to sprawia, że nie można się tej tarcie oprzeć, musicie ją upiec. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g plastrów wędzonego łososia opakowanie świeżego szpinaku kulka mozzarelli 2 duże jajka 200ml śmietanki kremówki 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cząstka cytryny do skropienia – opcjonalnie Umyty szpinak siekamy(...)pewnie nie zakryje całej blachy i brzegów, ale spokojnie możemy wykleić resztę ścinkami, łącząc je widelcem. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Na ciasto rozkładamy równomiernie szpinak. Na szpinak wykładamy plastry łososia – ja ułożyłam takie duże łaty na krzyż, ładnie to wygląda a też w każdej ćwiartce tarty jest solidna porcja łososia. Całość
Smaczna Stronaużywając do jej przyrządzenia mrożonego szpinaku HORTEX, możecie ją przygotować o każdej porze roku. Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 30 min Dla 6 osób ● 250 g ciasta francuskiego* ● 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX** ● 150 g serka gorgonzola ● 300 ml śmietanki kremówki ● 100 g startego sera parmezan ● 2 jajka ● 2 łyżki płatków migdałowych ● 6 szczypt gałki muszkatołowej ● sól, pieprz(...)Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 24 cm, dociskając ciasto do boków formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 10-15 minut. Kiedy spód tarty zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOstatni pojemnik rozdrobnionego szpinaku z własnej uprawy postanowiłam wykorzystać jako farsz do naleśników. A gdy przyszło do smażenia, wrzuciłam trochę szpinaku do ciasta i wyszły zielone naleśniki :) Składniki (na 16 placków smażonych na patelni o średnicy ok. 23 cm): 10 czubatych łyżek mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 2 łyżki rozdrobnionego i rozmrożonego szpinaku woda i mleko (w proporcji
Weekendy w domu i ogrodziePrzyznam się, że kilkukrotnie zabierałam się za wykonanie tego ciasta. Jest trzeba przyznać efektowne, ale takiego smaku się nie spodziewałam! Jest po prostu pyszne! Składniki: Szpinak mrożony 45 dag Cukier 1/3 szklanki Jajka 3 szt. Olej 1/3 szklanki Mąka tortowa 2 szklanki Proszek do pieczenia 3 łyżeczki Śnieżka 2 torebki Galaretka agrestowa 1 opakowanie Mleko 400 ml Tłuszcz
Tradycyjna KuchniaSkładniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli farsz: 450 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa … Czytaj dalej Szwajcarska tarta szpinakowa
czarrna od kuchnibardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam. SKŁADNIKI 1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze 1 podwójny filet z kurczaka opakowanie szpinaku rozdrobnionego 10 dag. sera koziego pół opakowania sera fetta 2 ząbki czosnku sól. pieprz do smaku przyprawa do kurczaka 2 łyżki(...)ścięcia. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera. Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek
W kuchennym oknie EwyCiasto SKŁADNIKI --- Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać pomału olej,nie przerywając(...)miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki
w mojej kuchniZawsze kupowałam szpinak mrożony, do sosów, ostatnio postanowiłam wypróbować coś nowego :) Świeży szpinak smakuje zupełnie inaczej niż ten mrożony. A taka sałatka warzywna myślę że jest
Kuchnia Pełna Pasjivoila ! Koncepcja na obiad gotowa! Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku sól, czosnek granulowany - do smaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki(...)czerwonej - pokrojona w drobną kostkę 3 plasterki niebieskiego sera pleśniowego - np. Gorgonzola, podrobiony w mniejsze kawałki W roli głównej: pieczarki Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette sól, czosnek granulowany - do smaku 2 pieczarki - pokrojone w drobne kawałki i podsmażone na patelni (u mnie uprzednio przyrządzone
Grunt to przepis!choć wyszło mi tego ciasta zdecydowanie za dużo, następnym razem przygotuję w tortownicy 26cm ze składników na formę 22cm, bo nie byłam w stanie zużyć całego ciasta). Uprzedzę od razu pytania- smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ja przygotowywałam to ciasto na imieniny mojej Mamy. Wśród gości były osoby, które zarzekały się, iż nie lubią (wręcz nienawidzą) szpinaku, po degustacji zmieniły zdanie(...)wiem, że było ich zdecydowanie za dużo, wersja oryginalna ( klik ) była właśnie na tortownicę 25cm. Następne ciasto przygotuję z podanych poniżej ilości, piec będę jednak w tortownicy 26cm, myślę, że będzie idealnie. Składniki na formę ok.25cm: - 450g mrożonego szpinaku, użyłam w liściach (ja dałam 630g
Smaczne ZdroweNiezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 450 g mrożonego szpinaku 180 g sera feta 2 duże ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu szczypta cayenne łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Na patelni rozpuszczamy masło(...)dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje. Dodajemy fetę i resztę przypraw, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy oliwą. Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy farsz. Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10 części. Układamy
Mienta blognamiętnie. Krokiety muszą być smaczne! Mięciutkie i aromatyczne w środku, a na wierzchu lekko chrupiące. Przyrządzam je na wiele sposobów. Zielone krokiety wyglądają jak małe Shreki. Do naleśnikowego ciasta dodaję szpinak. Są ciekawe w smaku. Inny wariant to krokiety z wołowiną . Tutaj dla ciekawości dodałam jarmuż do naleśnikowego ciasta. Jak widzicie naleśniki można bardzo łatwo urozmaicić. Już naszerowane naleśniki zazwyczaj
codojedzeniaSkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie świeżego szpinaku 200 g Mozzarella lulka 125 g Ser żółty 100 g Papryka czerwona 1/2 Czosnek ząbek Sól pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć krótko posiekany czosnek. Dodać szpinak i również podsmażyć aż liście zwiędną, Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Mozzarelle pokroić w plasterki, ser zetrzeć(...)tarce, paprykę pokroić w kostkę Na blat ciasta francuskiego ułożyć po całości ser żółty, paprykę, szpinak który kroje jeszcze przed położeniem na ciasto francuskie i na koniec mozzarelle. Zwijamy ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry wielkości ok 1,5 cm. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni
Kulinarne przygody