ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:39/245)

#MINI TORTY# SZPINAKOWE BABECZKI NASĄCZONE MIĘTĄ Z KREMEM MASCARPONE Z LIMONKĄ 148

Skusicie się na zielone mini torciki o orzeźwiającej nucie mięty i limonki? Ciasto wykonałam na bazie szpinaku, który nadał mu pięknego koloru, jednakże w smaku jest niewyczuwalny, za to wysuwa się lekki aromat mięty. Biszkopciki nasączyłam naparem z miętowej herbaty i przełożyłam kremem z bitej śmietany z mascarpone, serek ten, fajnie ją usztywnił i nadał kremowości. Krem doprawiłam limonką(...)oleju 1 szklanki mąki tortowej  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka naparu z mięty do nasączenia ciasta WYKONANIE: włączam piekarnik na 170 stopni C blenduję szpinak z listkami mięty dolewając olej miksuję jajka z cukrem, gdy utworzą puszystą jasną masę dodaję szpinak i ekstrakt z wanilii dodaję mąkę i mieszam wszystko

Upiecz sobie babeczkę
Rolada szpinakowa z łososiem 322

Zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam(...)czosnek. Doprawiam solą i pieprzem. Po całkowitym wystygnięciu dodaję do szpinaku 4 zółtka i mieszam mikserem dodając ok 0,5 szklanki mąki. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i lekko mieszam z masą szpinakową. Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja użyłam zwykłej blachy do ciasta ale blacha powinna być większa. Piekę

UgotujmyTo.pl
Śledzie z suszonymi pomidorami 184

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki) 115

remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady, były tego warte :) Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonego(...)Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia.  Ciasto dzielimy na dwie części i  rozwałkowujemy po kolei na dwa prostokąty. Składniki na szpinak: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Świeży szpinak płuczemy i lekko

bistro mama
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem 647

Szybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Niezły Młynek
MINTAJ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 164

ryba owinięta w ciasto francuskie, zapiekana ze szpinakiem i serem feta, doskonała na postny obiad SKŁADNIKI 3 kostki mintaja, 1 op.ciasta francuskiego, 6 brykietów szpinaku, 100 g sera feta, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 1 żółtko WYKONANIE Ciasto francuskie tniemy na 6 prostokątów. Mintaja kroimy na połówki. Brykiety szpinaku podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem

słodki bratek
Szybkie szpinakowe muffinki 149

gładką papkę. Ja użyłam mleka kokosowego żeby bardziej wydobyć smak kokosowy, ale można dodać zwykłe. Do papki ze szpinaku dodać składniki suche i dokładnie wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć specjalnymi foremkami papierowymi lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto na muffinki i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Zawsze sprawdzamy drewnianym patyczkiem stan

Kuchnia Pokoleń
Torta Pasqualina - włoski wypiek wielkanocny ze szpinakiem, jajkiem i ricottą 139

Torta Pasqualina, włoski symbol uczczenia  wiosny oraz przebudzenia natury,  którego nie może zabraknąć w wielkanocnym menu. Torta Pasqualina składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego i nadzienia ze szpinaku, ricotty, jajek, typowego dla liguryjskiej tradycji kulinarnej. Nie może zabraknąć te ż  majeranku, gałki muszkata ł owej i czosnku, które dodają daniu(...)wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha,  spokój, ciepło i nadziej ę .  Wesołych Świ ą t Wielkanocnych! SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego (wersja okrągła)* 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 500 g ricotty 70 g parmezanu 40 g bu ł ki tartej 6 jajek 3 ząbki czosnku majeranek gałka  muszkata

La grande e la piccola cuoca
Kruche drożdżówki ze szpinakiem i jajkami 360

Miękkie i delikatne krążki z ciasta drożdżowego wypełnione szpinakiem z dodatkiem twarogu wędzonego. Na środku jajko sadzone, które nie dość, że świetnie komponuje się z farszem to jeszcze pięknie wygląda. Taka drożdżówka świetnie sprawdzi się na śniadanie, na którym nie może zabraknąć soku Hortex. Szczególnie pomarańczowy polecam na dobry początek dnia. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej(...)szpinak i po chwili zdjąć z ognia. Do przestudzonego dodać rozkruszony twaróg, przyprawy i dokładnie wymieszać. Świeże drożdże rozetrzeć ze śmietaną, którą wcześniej należy wyjąć z lodówki. Powinna być w temperaturze pokojowej. Jajko roztrzepać z żółtkami, odlać 2 łyżki, a resztę wlać do przesianej mąki pszennej. Dodać zaczyn z drożdży i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto

https:KKuchniaMniam
Grecka przekąska 168

Ciasto filo z fetą i szpinakiem. Ta inspirowaną Grecją przekąska, jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Można ją zjeść z sałatką, albo na ciepło z sosem cacyki możliwości jest wiele. Wszystko zależy od wyobraźni. Produkty: Ciasto filo (może być francuskie), Szpinak około 450 gr, Feta, 3 duże pomidory (obrane), 2 ząbki czosnku, Troszkę startej gałki muszkatołowej, Sól, Pieprz Olej Wykonanie(...)dużym garnku rozgrzać olej dodać szpinak i fetę, posolić i popieprzyć wedłóg smaku, dodać gałkę muszkatołową. Pomieszać i chwilę pogotować. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory. Kiedy składniki dobrze się połączą dodać 2 ząbki czosnku. 1 wersja Na mokry ręcznik wyłożyć ciasto filo. Posmarować je oliwą. Powycinać w nim koła włożyć do miseczek do pieczenia a do środka włożyć

Smaki Przyprawy i Kolory
Tarta z gruszką i szpinakiem 179

Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale naprawdę warto, wierzcie mi :)  Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli(...)pieprzem. Przygotowania tarty: Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy. Następnie tniemy na paseczki. Na upieczony spód tarty wykładamy szpinak z ricottą, na to wylewamy masę z jajek. Układamy paski z ciasta i wkładamy tarte do piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie podajemy na ciepło z sałatką. Smacznego

Kolizje Smaków
GOFRY SZPINAKOWE Z SERKIEM WIEJSKIM I ŁOSOSIEM 153

łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta czosnku granulowanego Dodatkowo: 3 op. serka wiejskiego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1/3 natki pietruszki 50 g łososia wędzonego sól, pieprz Wykonanie: Gofry: Szpinak mrożony rozmrażamy i bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy ( gdy nie jest dobrze rozdrobniony). Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną(...)solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy odsączony i rozdrobniony szpinak. Mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na około 20 min. Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, aż będą złociste i chrupiące. Dodatki: Łososia wędzonego

Kuchnia MagdaLeny
GOFRY SZPINAKOWE Z SERKIEM WIEJSKIM I ŁOSOSIEM 174

łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta czosnku granulowanego Dodatkowo: 3 op. serka wiejskiego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1/3 natki pietruszki 50 g łososia wędzonego sól, pieprz Wykonanie: Gofry: Szpinak mrożony rozmrażamy i bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy ( gdy nie jest dobrze rozdrobniony). Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną(...)solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy odsączony i rozdrobniony szpinak. Mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na około 20 min. Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, aż będą złociste i chrupiące. Dodatki: Łososia wędzonego

Kuchnia MagdaLeny
SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 114

Składniki:     1 opakowanie ciasta francuskiego 250g mrożonego szpinaku  1/2 opakowania sera feta półtłustego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. 2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać aby czosnek(...)pieprz. Mieszać aż odparuje woda. Zdjąć z ognia. 4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta. 5. Porcję szpinaku o wielkości orzecha położyć na kwadracie ciasta francuskiego, a następnie posypać serem żółtym i zawinąć każdy kwadrat w sakiewkę.  6. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min. w temp 200 stopni

Prosto i Smacznie z Anetą
Babka szpinakowa z cukrem bazyliowym i lukrem z młodego jęczmienia 169

Zielona babka wielkanocna Składniki na ciasto: 100 gram szpinaku baby 3 jajka  220 gram mąki orkiszowej Bio Planet 3-4 łyżki ksylitolu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 110 ml oleju rzepakowego otarta skórka z limonki lub cytryny( opcjonalnie) Szpinak miksujemy z olejem blenderem. Jaja Ubijamy z ksylitolem na puch. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wolno(...)wlewamy szpinak z olejem i dodajemy skórkę z limonki. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej olejem. Babkę pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem czy się upiekła. Wystudzoną babkę udekoruj lukrem z młodym jęczmieniem Lukier: 2 -3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki sproszkowanej trawy z młodego jęczmienia Bio Planet sok z połówki cytryny Wszystkie składniki wymieszaj razem i polej babkę

AZgotuj!
Obiadowe Dania Wegetariańskie 132

Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie Klopsiki z cukinii Ciecierzyca w kremowym sosie Kotleciki z selera Ciecierzyca w pomidorowym sosie Tarte Flambee z pomidorami i czerwoną cebulą Szpinak zapiekany w cieście filo Risotto z pieczarkami Domowe Hamburgery ze szpinaku Makaron w kremowym sosie Zupa pieczarkowa Makaron z czerwonym pesto Pomidorowe risotto

Delusional Trine
Ciasto czekoladowe z burakami 411

można robić wypieki z warzywami ano można. Robiłam już ciasto z cukinią , szpinakiem a to jest z buraczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania