Cienkie chrupiące ciasto na zakwasie i drożdżach ze szpinakiem, twarogiem i jajkiem, które podczas pieczenia ładnie się ścina na wierzchu pizzy. Pizza w nieco zdrowszej wersji- bez kalorycznego sera, bez tradycyjnego pomidorowego sosu. Mimo to bardzo smaczna i wciągająca. Taka wersja na pewno Wam zasmakuje! Składniki: (na 2 średnie pizze) Ciasto: 130 g aktywnego zakwasu żytniego(...)drożdży 2 szkl mąki pszennej (320 g) 1 łyżeczka soli Nadzienie szpinakowe: 2 op. mrożonego szpinaku (2x450 g) 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz do smaku 200 g twarogu półtłustego z kostki (niemielonego) Dodatkowo: 2 łyżki oleju do wysmarowania ciasta 2 jajka oregano do posypania Przygotowanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, od razu dodać
Nastoletnie Wypiekaniemuszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak rozdrobniony jest idealny, gdy mrożony jest w takich kawałkach jak widać na zdjęciu, bo wtedy łatwo jest odmierzyć 300 g. 2. Na patelni rozgrzewamy trochę(...)patelnię ze szpinakiem na bok. 4. Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy go widelcem. 5. Dodajemy przygotowany szpinak i wszystko mieszamy. 6. Na końcu solimy, dodajemy sporo pieprzu i gałki muszkatołowej, mieszamy i farsz gotowy. Możemy zabrać się na nasze Idealne ciasto na pierogi. 7. Lepimy pierogi. 8. Gdy pierogi są już ulepione, nastawiamy wodę w garnku na pierogi
Kawa z mlekiemrazem padło na tartę ze szpinakiem, łososiem i kozim serem. Przyjechał do mnie kolega (wielbiciel koziego sera i łososia, więc nie mogło być inaczej. Natomiast szpinak przemyciłam dla zdrowia i smaku) Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody farsz: 200 g łososia 150 g sera koziego ( u mnie sałatowy firmy Danmis ) 200 g szpinaku(...)formę do tarty,ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą (najpierw na ciasto kładziemy papier do pieczenia a następnie wsypujemy na wierzch fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto się nie wybrzuszy) i podpiec. Następnie szpinak przesmażyć z wyciśniętym czosnkiem, 1 łyżką śmietany i doprawić do smaku. Wyłożyć go na ciasto. Na wierzch układamy pokrojonego w kosteczkę łososia i ser kozi. Całość zalewamy
Wielki apetytdziećmi, bo i tak przy stole nikt by długo nie usiedział;) Na jedną z takich okazji przygotowałam (podpatrzoną u firmy cateringowej) tartę z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami. Upiekłam ją w dużej brytfannie na ciasto, wystudziłam i pokroiłam na zgrabne kwadraty - w sam raz na kilka kęsów. Wyszło mi 15 porcji, które błyskawiczie rozeszły się wśród moich gości. Tartę można(...)solą, pieprzem i zgrillować (lub usmażyć). Pokroić na niewielkie kawałki. Winogrona przekroić na połówki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, listki szpinaku i kawałki kurczaka. Wylać masę na ciasto i równomiernie rozprowadzić, tak aby kurczak i szpinak znalazły się w każdym zakamarku. Na wierzchu ułożyć połówki winogrona. Piec przez ok.45 minut w temperaturze
Kulinarne InspiracjePrzedświąteczna przekąska a może eleganckie danie na świąteczny stół. Co powiecie na wieniec z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów? Dla mnie bomba, bardzo nam smakowało, w dodatku szybko się robi i pięknie wygląda. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdanie z piekarnika. Chrupiące naleśniczki szpinakowe zapiekane z warzywami i pysznym serkiem mozzarellą. Polecam spróbować! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 100g szpinaku (świeży lub mrożony) + olej do smażenia FARSZ: ok 200g mozzarelli w kulce (w zalewie) pół czerwonej papryki pół(...)używamy mrożonego szpinaku to wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody *** *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Do ciasta dodajemy drobno pokrojony szpinak, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni *** *** Smażymy
Blog z ApetytemRavioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Składniki na Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem dla 4 osób: Składniki na ciasto: pół kg mąki 4 żółtka 1/3 kostki masła do zarobienia ciastka: gorąca woda szczypta soli 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego Wykonanie: Mąkę, żółtka, masło(...)sól wykładamy na blat i zarabiamy ciasto dodając gorącej wody tyle ile będzie potrzeba, żeby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne, następnie dodajemy do ciasta rozmrożony, dobrze odsączony z wody szpinak i ponownie zarabiamy dodając mąki aby nie kleiło się do rąk. Składniki na farsz: pół kg sera ricotta 1 opakowanie tartego parmezanu 5 dkg 1 jajko sól, pieprz
Anielskie Smakiodpowiednie doprawienie. Dobrze przyrządzony szpinak z pewnością zyska nowe grono fanów nawet wśród osób dotychczasowych sceptycznie do niego podchodzących. Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Składniki: (na 10 dużych naleśników) Ciasto: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 140 ml wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Farsz: duża cebula 4 ząbki czosnku(...)szpinaku (może być mrożony) 300 g białego sera (tłustego lub półtłustego) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy starty czosnek
Słodka Stronasię z Turcji. Jest niezwykle wilgotne, dzięki temu długo zachowuje świeżość. Oprócz tego jest mięciutkie i ma piękną barwę zieloną. Przypomina prawdziwy mech. W smaku nie czuć szpinaku, a dzieci uwielbiają to ciasto. Składniki: Ciasto: jaja 4 szt. ( temp. pokojowa ) olej 1 szkl. cukier 1 szkl. mąka 1 szkl. mąka ziemniaczana 1 szkl. szpinak mrożony 300 gram proszek(...)CIASTO: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Strużką wlać olej, dalej miksując. Szpinak odmrozić i podgotować w garnuszku, aż woda wyparuje. Jeszcze ciepły dodać do ciasta. Zmiksować. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-45 min. / do suchego patyczka. 2. MASA
Kuchnia PaulettesPołączenie szpinaku, sosu pomidorowego i sera pleśniowego, i do tego cienkie ciasto – pycha! Ciasto i sos pomidorowy przygotujesz(...)tego przepisu . Inspiracja na nadzienie od Karoliny i Tomka:). Składniki nadzienia: ok. 150 g świeżego szpinaku (np. baby) ok. 200 g niebieskiego sera (z pleśnią Penicillium) Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, połóż liście szpinaku i drobno pokrojony ser pleśniowy. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przepis bierze udział w akcjach: Lekki i całkiem przyjemny
Qlinarnie i QlinarnieDziś zapraszam na pyszną Tartę z ciasta francuskiego, z pieczarkami i szpinakiem. Robi się ją bardzo szybko , wystarczy kilka składników. Smakuje rewelacyjnie . Polecam każdemu nie tylko na obiad czy kolację ale również spotkania w gronie rodzinnym czy imprezy z przyjaciółmi.Smacznego :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz(...)odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 1 opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 3 garscie szpinaku 1 ząbek czosnku 1 cebula 20 dag sera żółtego tartego Ketchup do posmarowania spodu Sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia lub masła PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a następnie drobno kroję. Cebulę obieramy
Gotowanie PatkiWitajcie :D W dzisiejszej propozycji wykorzystanie szpinaku do dań na słodko. Piękne, zielone naleśniki zaskoczą niejedną osobę nie tylko wyglądem, lecz również smakiem! Składniki: Ciasto: > 100g świeżego szpinaku -> 1,5-2 szklanki mleka -> 1 jajko -> 1-1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy -> Niewielka ilość soli -> 1 łyżeczka miodu(...)200g chudego twarożku -> 100g jogurtu greckiego -> 2 pomarańcze -> Pestki granatu -> Migdały Wykonanie: Świeży szpinak należy dokładnie zblendować z mlekiem. Następnie dodajemy jajko, oliwę, sól z cukrem oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy stopniowo dodając mąkę, aż uzyskamy konsystencję ciasta przypominającą gęstą śmietanę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony po około 1-2 minuty
Jedz zdrowo żyj zdrowo!sól pieprz 2-3 ząbki czosnku Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć(...)maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować. Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: szpinak opłukać, pokroić z grubsza. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, przełożyć na talerz. Na patelnię(...)wrzucić szpinak, smażyć kilka minut, żeby sok odparował. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, wystudzić. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu. Smacznego
Obiad gotowyPamiętacie przepis na quiche z bakłażanem? Jeśli Wam smakuje ta potrawa, dzisiaj przedstawiam wersję ze szpinakiem :) Składniki i wykonanie ciasta znajdziecie pod linkiem: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Ciasto podpiekamy w temp. 200 stopni ok 10-15minut i przystępujemy do przygotowania nadzienia. Składniki nadzienia: szpinak w liściach (1 opakowanie) 2 papryczki chilli 4 ząbki czosnku ser żółty śmietana duża (400ml(...)majeranek, tymianek, oregano, bazylia, koperek, szczypiorek lub przesmażona cebula Szpinak na patelni rozmrażamy na bardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany
Taste Of My Day