się w lodówce ciasta francuskie więc coś trzeba było z nimi zrobić a ile to razy można robić szybką pizze :) Dla każdego łasucha który lubi łososia, szpinak, ser feta i ciasto francuskie jest to idealny przepis na smaczny i zdrowy obiadek. Składniki 350-400 g łososia bez skóry (lub dwa kawałki po 150-200 g) opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 opakowania(...)zostało nie poprzekrawane miejsce na nasz kawałek rybki. Ser feta kroimy w 0,5 cm plastry (lub kruszymy jak kto lubi albo jak komu szybciej). Na środku ciasta francuskiego nakładamy przestudzony szpinak na to ser feta i łososia. Na wierzch łososia nakładamy znów szpinak i całość zaplatamy na przemian paskiem z prawej paskiem z lewej. Jak już zawiniątka mamy gotowe
Piekielna Kuchnia Patipieczarkami - ze szpinakiem Na dodatek podajemy meksykańską salsę i w naszej wersji po obfitym obiedzie lub party kieliszeczek tequili z limonką i solą :) Co Wy na to ? Ciasto francuskie ze szpinakiem i pieczarkami: (4 osoby) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie pieczarek 1/2 opakowania szpinaku w brykietach 1 serek śmietankowy 1 duża cebula gałka muszkatołowa ostra papryka pieprz(...)bardzo ostrożnie, ponieważ jest mocno esencjonalny. Farsz odstawiamy i przesmażamy szpinak, aby odparować wodę. Kiedy szpinak jest gotowy dodajemy go do serka śmietankowego i mieszamy razem. Przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, ostrą papryką, pieprzem i ziołami. Mieszamy i drugi farsz gotowy :) Teraz czas na ciasto. Ciasto francuskie musi być schłodzone, więc trzymajcie je zawsze w lodówce. Rozkładamy na stolnicy
vegetanieCiasto Arbuz Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto na bazie zblendowanego szpinaku, które wiele osób zna z ciasta Leśny mech . Tych, którzy tego ciasta nie znają, zapewniam że to zwykłe, smaczne ciasto, w którym nie czuć warzyw. Kompozycja smakowa uzupełniona jest(...)warstwami śmietankowymi. Zaskoczcie swoich gości arbuzowym smakiem i żywymi, apetycznymi kolorami :) Składniki na foremkę 24x28 cm: Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g mąki krupczatki 4 jajka 250 g cukru 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mus arbuzowy: 1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza) 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe
Trzeci talerzserii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna od trzech tygodni, to czas czyścić zamrażarkę z zapasów, by robić miejsce na nowe warzywne mrożonki. Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy Rozmrozić szpinak i wycisnąć z niego wodę. Formę wyłożyć ciastem francuskim. Ser pleśniowy pokroić na drobno i dodać(...)szpinaku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą do serca" . Dobrze
Weekendy w domu i ogrodzieobiad, kolację jak i lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: - 250 g mąki pełnoziarnistej (+/- w zależności od konsystencji ciasta) - 1 mały jogurt naturalny - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Farsz: - opakowanie szpinaku baby - 2 ząbki czosnku - łyżeczka oleju kokosowego - 200 g łososia (u mnie warkocze) - 1 mały jogurt naturalny - 3 jajka - 50g sera lazur - sól(...)liście zmiękną. przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam na bok. Jogurt naturalny i jajka oraz pokruszony ser mieszam rózgą na gładką masę. Dodaję sól i pieprz. Na podpieczone ciasto wykładam szpinak, następnie układam kawałki łososia i wylewam masę jajeczną. wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut (aż masa jajeczna się zetnie). Smacznego
Cook&Lovecukru waniliowego lub mniej Poza tym: domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie mieć ładniejszy kolor. Ciasto możesz zrobić na dwa sposoby: zmiksować mikserem lub blenderem. W pierwszej opcji konieczne jest zmiksowanie szpinaku(...)wrzuć rozmrożony szpinak i wlej mleko. Zmiksuj do rozdrobnienia szpinaku. Potem dodaj resztę składników i zmiksuj do połączenia. Ja robiłam pół na pół, bo zapomniałam o wcześniejszym zblendowaniu szpinaku i ciasto nie było równomiernie zielone. Przelałam więc partiami do malaksera i zmiksowałam, a potem dałam do nowej miski. :) Gotowe ciasto odstaw na 15-30 minut, aby odpoczęło. Twaróg utrzyj łyżką
Anioszek w kuchnigorąco do próbowania i eksperymentowania z nim, a przekonacie się, że jest wspaniałą alternatywa zarówno na co dzień, jak i każdą inną okazję. Dzisiaj propozycja tarty ze szpinakiem i kurczakiem :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: filet z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku 2 - 3 ząbki czosnku pomidor pół kostki sera feta(...)wszystkich składników nadzienia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy tak, jak lubimy najbardziej (ja na ostro) i smażymy. Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz fetą. Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez
Taste Of My Dayjuż kiedyś pisałam, szpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Ostatnio zapiekłam go z serem feta w cieście filo. Składniki 6 płatów ciasta filo 500 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g sera feta 1 jajko Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 30 sekund, dodajemy szpinak i gotujemy(...)woda odparuje, około 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy 3 płaty ciasta filo, na to nakładamy nadzienie ze szpinaku. Na to kładziemy resztę ciasta filo. Smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni
Delusional TrineSkładniki: ciasto 450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony) 1,5 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki mąki zwykłej szklanka cukru 1,5 szklanki oleju 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia masa truskawkowa 3 galaretki truskawkowe 1 kg mrożonych truskawek masa śmietanowa 0,5 l. śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania : Jaja za pomocą miksera(...)ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki
Pobite gary Barbarykluski. :) W tych szpinaku w zasadzie nie czuć, przynajmniej mi w ogóle nie przeszkadzał. Co do koloru - byłby ładniejszy, gdybym użyła gładszego szpinaku. Wspominałam o tym już przy cieście szpinakowym - szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, ewentualnie warto dodatkowo go zblendować. Mój blender nie za bardzo sobie z tym zadaniem ostatnio radził, w ogóle coraz gorzej działa, chyba się stępił(...)ziemniakami i część przecisnęłam jeszcze raz ze szpinakiem. Wymieszaj łyżką lub widelcem jeszcze gorące ziemniaki i szpinak. Wydziel 1/4 część miski, wyrównaj resztę masy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij na górę jajko i dodaj sól. Przemieszaj wszystko raz jeszcze i zarób ręcznie ciasto. Uformuj nieduże okrągłe kluski. Ja robię każde kluski z gorących ziemniaków, tak jak robiło się u mnie
Anioszek w kuchniCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żółtego, ocet do gotowania jajek – 1 łyżka na 500 ml wody, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowa świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą(...)rano. Przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy je mąką. Na jednej z części ciasta nakładamy szpinak w odstępach ok. 4 cm (ok. 1 łyżka na jedno ravioli), na środku palcem robimy wgłębienie i dodajemy po ½ łyżeczki sera koziego. Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (żeby się
Moniki Smakołykiszpinakiem. Jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem to po tym daniu na pewno go pokocha. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 1/3 szklanki wody Sól Farsz: Miska liści szpinaku Słoik suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie z oleju) 1,5 kulki mozzarelii 3 ząbki czosnku Sól, pieprz Mąkę łączymy z masłem i solą(...)paski i wrzucamy do czosnku. Szpinak myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, odkrajamy ogonki liściowe i dorzucamy na patelnię do pomidorów. Doprawiamy. Smażymy jakieś 10 minut, aż nam szpinak zmięknie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy. Nakładamy do foremek (nie trzeba ich wcześniej niczym smarować, gdyż ciasto ma samo w sobie sporo tłuszczu i nie przyklei się do blachy) Ciasto obciążamy
Kolizje SmakówJakiś czas temu robiłam zapiekankę gyros z ryżem, która wszystkim nam bardzo smakowała. Dzisiaj też postawiłam na danie tego typu, ale tym razem kapustę pekińską zastąpiłam szpinakiem i całość zapiekłam w cieście francuskim. Mimo, że obie potrawy robi się z tych samych składników to efekt końcowy jest zupełnie inny, a smak niepowtarzalny! Taki gyros szpinakowy można podawać z ulubionym sosem(...)czosnek. Doprawić solą i pieprzem. 4. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wszerz na trzy części. Na połowę każdego kawałka nałożyć po 1/3 podsmażonego kurczaka z warzywami i 1/3 szpinaku. Drugą połowę ciasta naciąć w trzech miejscach (tak jak na zdjęciu poniżej). Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, posmarować nim brzegi ciasta. Ponacinane części ciasta nałożyć na część z farszem. Brzegi dokładnie
Danka Pichci