ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:15/245)

Zawijane bułeczki ze szpinakiem 152

kilku minutach dodać śmietankę, miód, gałkę muszkatałową i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i pozostawić na patelni jeszcze 5 minut. Po usmażeniu pozostawić szpinak do wystudzenia, a następnie zmiksować na gładką masę. Ciasto na bułeczki Mąkę (450 g) połączyć z drożdżami i solą. Następnie dodać letnią wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie(...)elastyczne.  Podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną część ciasta przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Do drugiej części ciasta dodać zmiksowany szpinak i 100 g mąki. Ciasto wraz ze szpinakiem należy wyrabiać przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zielone ciasto przełożyć do drugiej miski, przykryć ściereczką

Codziennik Kuchenny
Francuski warkocz na szybko 198

mówiąc elegancko „panuje nieporządek”? Ja właśnie tak miałam wczoraj. Chciałam przygotować jakieś ekstra danie dla mojego męża z okazji rocznicy ślubu. Naprędce wymyśliłam więc warkocz z ciasta francuskiego, nadziewany szpinakiem, serem mozzarella, boczkiem i z czosnkiem. Danie robi się w 50 min a jest na prawdę bardzo smaczne i robi wrażenie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)content='1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szpinaku 400 gr mrożonego (może być też świeży, wtedy trzeba go opłukać, poszatkować i usmażyć na masełku) 200 gr boczku wędzonego 1 opakowanie sera mozzarella 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mąki rozmącona z 2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki 1 jajko (3/4 dodać do farszu, resztę zostawić

moj przepis na
Szpinakowe naleśniki o smaku kokosowym 133

naleśniczki, nikt nie pozna smaku szpinaku. Smakują inaczej jak zwykłe, ale są pyszne. Ja zrobiłam z mąki razowej, ale można zrobić z pszennej. To już zależy od Was. Ciastoszpinak, mleczko kokosowe, mąkę,masło, szczyptę soli,jajka wrzuć do wysokiego naczynia. Zmiksować na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i porcjami smażyć naleśniki. Thermomix

Kuchnia Pokoleń
Przekąski z pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym pomidorem 177

jajko kilka liści szpinaku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pomidora kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście, pod każdy plasterek wkładamy liść szpinaku. Kroimy ciasto na kwadraty pomiędzy plastrami pomidorów. Posypujemy z wierzchu solą i pieprzem. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto szpinakowe z porzeczkami 351

śmietanę. Posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Wierzch wyłożyć owocami (nie żałować ich).  Uwaga! Jeśli używacie szpinaku ze sklepu, należy go rozmrozić przed przystąpieniem do wykonania ciasta. Ciasto ze szpinaku pochodzi z Turcji, gdzie podaje się je z granatem. W Polsce w okresie letnim mamy mnóstwo owoców jagodowych o cudownym smaku, zdecydowanie bogatszych w witaminy i składniki mineralne niż(...)kupione w sklepie granaty. Dlatego namawiam do wykorzystywania naszych owoców :) Nadają się do tego ciasta idealnie!   Jak pisałam wcześniej, użyłam szpinaku z własnej uprawy. Najpierw trzeba było oberwać listki. Potem pomoczyć ok. godziny - dwóch w misce z wodą (piach wtedy sam opadnie na dno). Przepłukać i osuszyć na rozłożonym ręczniku. Potem rozdrobnić np. w malakserze. U mnie zerwany

Weekendy w domu i ogrodzie
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 557

Dziś dzień świętego Patryka, więc i ja chciałabym podzielić się dziś z Wami zielonym ciastem. Polecam leśny mech na bogato z przepisu znalezionego na blogu  Mama daj jeść . Moja córka się nim zajadała, choć najbardziej lubi szarlotkę. Składniki: 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego - 450 g  3 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki oleju 1,25 szklanki cukru(...)sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy około godzinę w 170 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy na okruchy. Zieloną galaretkę rozpuszczamy

Ewusiowe Smaki
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 159

przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól(...)pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko

Ania i Marcin gotują
Tarta ze szpinakiem 176

słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze  tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli(...)wysmarowanej masłem i opruszonej mąką formy przekładam ciasto, ścinam nadmiar wystający z formy i zapiekam wstępnie dosłownie 3-4 minuty w 180oC. Wyciągam, wykładam na nie szpinak, łyżką go rozprowadzam równomiernie po całym cieście i zalewam zmieszaną śmietaną z jajkami i serem. Całość na 12-15 minut do piekarnika na 180oC

Mechanik w kuchni
Ciasto majowa truskawka 442

suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. oraz pieczemy około 40 min. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch. Składniki

Swojskie jedzonko
Szpinak z serem feta na pulchnym cieście 155

Miało to być w ogóle co innego, ale wyszło jak wyszło... Bardzo smaczne ciasto na wytrawnie z szpinakiem i serem feta. Moja propozycja to wykwintny obiad, który jest inny od wszystkich. :) Składniki: Ciasto: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1/2 łyżeczki proszku to pieczenia 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego zioła prowansalskie Farsz: 6 brykietów rozmrożonego szpinaku  2 łyżki(...)dodajemy jogurt naturalny.  Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do natłuszczanego naczynka lub blaszki. Spód nakuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na ciasto przekładamy szpinak i pokruszony ser feta. Ponownie pieczemy przez 14-15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Jagodowy Leśny Mech 150

niebo lepiej niż wersja z pestkami granatu, no i jest bardziej „leśny”;)) a o jego smakowitości może świadczyć fakt, że zniknęło w 2 dni J Składniki na ciasto: 300 g mrożonego szpinaku 3 jaja 200 g cukru opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrażamy i drobno siekamy. Jaja miksujemy(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewamy olej. Ubijamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy. Na końcu dodajemy szpinak i jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55- 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. Dolny (grubszy) pozostawiamy w całości, a górny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki

Domowe ciasta
Saszetki szpinakowe w cieście francuskim /Szpinak z serem kozim w cieście francuskim 1802

początku w mojej głowie i postanowiłam go zrealizować. Należę do fanów szpinaku, więc nieskromnie muszę przyznać, że bardzo mi ta wersja przypadła do gustu. Polecam. Składniki: blat gotowego ciasta francuskiego szpinak (użyłam mrożonego ok. 1 szklanki) 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz 1 łyżka smalcu pokrojony w kostkę ser kozi 1 żółtko do posmarowania Szpinak(...)rozmrażamy, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, aż wyparuje woda (ok. 5-7 minut). Ostawiamy do ostygnięcia. Rozkładamy blat ciasta francuskiego. Dzielimy wzdłuż na 3 paski, następnie na kwadraty. Na środku kładziemy kulkę farszu wielkości małego orzecha włoskiego. Na wierzchu posypujemy

tojestpyszne.blogspot.com
Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną 117

Pyszne ciasto ze szpinakiem, które w połączeniu z masą z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszoną żurawiną jest bardzo smaczne. Składniki: Ciasto: 5 jajek szczypta soli 3 łyżki cukru trzcinowego 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gram szpinaku Masa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) duży jogurt naturalny gęsty (330 ml) 3 łyżki nasion chia(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół. 2. Galaretki rozpuszczamy

Kuchnia u Bietki
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskiem 192

Jako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol ,  1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet(...)pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje.  Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu. Na rybce układamy szpinak. Następnie zawijamy ciasto- na zmianę składamy do środka boki ciasta.Smarujemy ciasto żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy ok. 30-40 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania