ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:10/245)

Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 153

zamrażarce, a że wkrótce zaczyna się sezon na świeży – postanowiłam zrobić użytek z tego nadmiarowego. Połączyłam go z boczniakami, cebulą i fetą. Razem z chrupiącym ciastem i orzeźwiającym, lekkim sosem szpinak smakował mi jeszcze bardziej, niż zwykle. Pycha! Boczniaki także świetnie odnalazły się w jego towarzystwie – teraz taki farsz będę robić znacznie częściej. Pierogi w wersji pieczonej(...)słona, ja już nie soliłam). Gdy farsz jest odpowiednio doprawiony wbijamy jajko i mieszamy. Wrzucamy farsz do sitka, aby nadmiar wody odciekł i zostawiamy do ostudzenia. Pieczone pierogi ze szpinakiem: Ciasto rozwałkowujemy. Miseczką wycinamy koła o średnicy 12-15 cm. Nakładamy farsz, smarujemy brzegi wodą i zlepiamy – możemy zrobić pierogom ozdobną „falbankę”. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem

Poezja smaku
Ciasto szpinakowe "Zielony mech" 117

Zaskakujące w smaku! Przepyszne ciasto z użyciem szpinaku. Bałam się go wykonać, ale zupełnie niepotrzebnie! Na pewno na stałe zostanie w moim repertuarze. Nie tylko za swój smak, ale także za wygląd! Dla kogo: dla lubiących ciasta z warzywami dla fanów kulinarnych eksperymentów dla szpinakożerców Składniki na ciasto: 400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach) szklanka cukru 3 jajka szklanka(...)Składniki na krem: 400ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany) 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego pestki z owocu granatu (do dekoracji) Wykonanie ciasta: Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem

Mania Wypiekania
Ciasto leśny mech z mascarpone 104

Trochę czasu musieliśmy nad tym ciastem spędzić, ale to była bardzo przyjemna i twórcza praca, która przyniosła wyśmienite rezultaty. Składniki na ciasto leśny mech z mascarpone Szpinakowe ciasto: 250 g świeżego szpinaku sok z 1 / 2 cytryny 4 jajka 200 g cukru 1 szklanka oleju 2 1 / 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki sody(...)limonki 1 / 2 szklanki wody kilka listków mięty 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka rumu Dodatkowo: 1 granat 1 / 2 słoiczka dżemu np. porzeczkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Szpinak dokładnie opłukać, osączyć na sicie lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zblendować go z dodatkiem soku z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Wlewać stopniowo olej

niecodziennikpary
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 132

mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni! Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące. Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania. Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych(...)jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną. Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy. FARSZ: Szpinak drobno siekamy , podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. Mieszamy z serkiem ricotta. CAŁOŚĆ : Na środku ciasta kładziemy porcję

Ostra na Słodko
ŁOSOŚ ze SZPINAKIEM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 149

kalafiore”. Gotowe ciasto francuskie jest dostępne w każdym niemal sklepie i dzięki temu danie jest banalnie łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje wykwintnie.  ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA Składniki na 4 porcje : 400g filetu z łososia 200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku  2 łyżki sosu teryiaki(...)ostudzić. Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na dłuższym boku rozłożyć warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie położyć szpinak. Całość zawinąć w ciasto francuskie, zawinąć boki ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnym sezamem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. W tym czasie

Dietolog
Pierogi ze szpinakiem i białym serem 95

Pierogi ze szpinakiem i białym serem - można przygotować ze świeżego lub mrożonego szpinaku. Ciasto : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 400 g szpinaku mrożonego lub 800 g świeżego, 300 g sera białego półtłustego, 3 ząbki czosnku, sól, 3 łyżki masła, gałka muszkatołowa, Ś wieży szpinak : porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może być(...)ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Farsz : ostudzony szpinak wymieszać z rozdrobnionym serem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto wałkować, w miarę cienko, ale bez przesady. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi

królestwo garów
19. Naleśniki szpinakowe z farszem brokułowym 224

więc, bardzo zielony naleśnik z mniej zielonym farszem :) W zależności od grubości wychodzi 4-5 naleśników. 1 naleśnik z farszem to ok. 242g = 230kcal. Składniki na ciasto (4-5 naleśników): - 100g szpinaku baby - szklanka mleka - 120g mąki ryżowej - 2 duże(...)jajka lub 3 małe - 2 łyżeczki oleju kokosowego Składniki na farsz: - 450g mrożonego lub świeżego brokuła - 100g jogurtu naturalnego - 80g Apetiny Basil&Oregano  Gotujemy brokuły do miękkości. Ciasto: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miksera wraz z mlekiem. Miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku na jak najmniejsze kawałeczki. Dorzucamy mąkę, jajka i olej. Ponownie mieszamy. Następnie

Be Fit Be Strong
ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI 109

zawsze bo jak wiecie jest to jedna z moich ulubionych kuchni! ). Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży. Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się(...)czosnek – 3 ząbki * cukier – 3-4 łyżki * sól – 1 szczypta * ocet ryżowy – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka + woda SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Szpinak miksujemy z kolendrą, łączymy z resztą składników, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut. FARSZ : Namaczamy grzybki we wrzątku ok. 15 minut, drobno siekamy. Dodajemy zmielone mięso, drobno posiekane

Ostra na Słodko
Ciasto brzoskwiniowo - szpinakowe 147

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym i masą śmietanową. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2  szklanki wody Masa śmietanowa: 500ml śmietany(...)200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa Dekoracja: kilka kostek czekolady płatki migdałowe lukier biały brzoskwinie z puszki kwiatki z masy cukrowej Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblendować. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm

Szalona Kuchnia Eweliny
Leśny mech z jagodami i mascarpone 150

Zapraszam na smaczne zielone ciasto z jagodami i serkiem mascarpone! : SKŁADNIKI: Ciasto: - 440 gram  mąki pszennej tortowej - 350 gram cukru trzcinowego - 250 gram szpinaku (użyłam mrożonego) - 300 ml oleju - 5 jajek - 5 łyżek soku z cytryny - 5 łyżeczek proszku do pieczenia(...)szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 opakowanie serka mascarpone - 4 łyżki drobnego cukru Polewa na boki: - kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady Dodatkowo: - świeże jagody Przygotowuję ciasto: Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia

Wielopokoleniowo
Zielony mech-pyszne ciacho 155

pyszne ciasto. Uraczyłam nim kolegę córki i pierwsze pytanie które padło to : - co to za ciasto -dlaczego jest zielone? - to się je ? Z uśmiechem na ustach odpowiedziałam: - ze szpinaku - tak , te ciasto się je Odwróciłam się na pięcie i wyszłam, czekałam z niecierpliwością jakieś 20 minut i zajrzałam pod pretekstem chcecie herbatki ?? Miłe zaskoczenie- ciasto zjedzone. och czyli jednak szpinak(...)proszkiem do pieczenia. Dodaje rozpuszczone letnie masło i szpinak zblenderowany świeży i delikatnie miksuje do połączenia składników.  Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia, dno i boki. Ciasto szpinak-owe przekładam do formy i wstawiam do pieca. Piekę w 170 stopniach 55 minut sprawdzając patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu kroje go na trzy blaty. Śmietanę

Różowa kuchnia
Grillowane francuskie poduszeczki z wołowiną, szpinakiem i mozzarellą 141

grillować.  Ich przygotowanie, jest nie skomplikowane, więc warto spróbować to grillowe danie. Składniki ok. 18 szt.: 2 krążki wołowiny Sokołów uczta kulinarna, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 garście świeżego szpinaku, ok. 15-20 g sera żółtego mozzarella, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, mielona słodka papryka wędzona, mieszanka przypraw czubryca zielona, suszony lubczyk ogrodowy, sól do smaku. Przygotowanie(...)długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch mięsa po długości) liście szpinaku. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy w roladę, którą kroimy na ok. 8 części. Grill rozgrzewamy, układamy na nim podwójnie złożoną folię aluminiową do pieczenia, przekładamy na nią poduszeczki francuskie

Moniki Smakołyki
Szpinakowe ciasto z kremem pomarańczowym 323

Ciasto w pięknym, wiosennym kolorze, a to wszystko za sprawą szpinaku. Upieczone w formie wieńca i przełożone kremem pomarańczowym, cieszy nie tylko podniebienie, ale ciekawie się prezentuje. CIASTO ZE SZPINAKIEM: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 200 g szpinaku świeżego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM POMARAŃCZOWY: 2 szklanki(...)pomarańczy 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 żółtka 1 budyń waniliowy 200 g śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: 100 g czekolady białej ok 100 g okruchów ciasta ze szpinakiem 1 łyżka masła ciasteczka typu oreo cząstki pomarańczy Liście świeżego szpinaku umyć pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając

https:KKuchniaMniam
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem 146

pierogi to jedne z moich ulubionych. Najlepsze tylko ze świeżego szpinaku. Smaczne bezmięsne danie obiadowe,doskonałe o każdej porze roku. ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól  nadzienie:  250 g świeżego szpinaku 250 g półtłustego twarogu 1 cebula  1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz(...)posiekaną cebulę,lekko podsmażyć i dodać rozgnieciony czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć przez kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze szpinakiem. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania