chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości. Pod przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą(...)razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. Poniżej przedstawiam zdjęcie obrazujące różnicę. Z lewej ciasto bez blendowania szpinaku, z prawej robione drugim sposobem. Dodatkowo powiem, że w cieście bez blendowania mocniej było czuć szpinak, bo były go większe kawałki. Może to zależy od rodzaju szpinaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz do smażenia (masło, smalec), 1 opakowanie ciasta francuskiego*, Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia. Mięso zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek(...)rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Na szpinaku ułożyć masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta lekko posmarować wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać
królestwo garówwśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy do formy. Siekamy drobno czosnek(...)podsmażył. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok 5 minut. Pomidory kroimy w drobną kostkę i pod koniec duszenia dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze ok 2 minut. Szpinak wykładamy na ciasto. Łososia kroimy drobno (lub kupujemy już podrobiony na sałatkę) i wykładamy na szpinak. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30 minut. Smacznego
ChilliJemyczęść nawet ją próbowała. Roladę którą prezentuję starałam się dopasować do gustu własnego i domowników. Zbliża się Święto, może dacie się skusić na przygotowanie tej smacznej potrawy. Składniki: Ciasto: Szpinak mrożony – 1 opakowanie 1 łyżka masła 1 łyżeczka rozmarynu Sól Gałka muszkatołowa Pieprz Czosnek suszony 4 jajka Nadzienie: 2 opakowania serka chrzanowego typu almette 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Około(...)patelnię wykładamy masło, dodajemy szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy. Postawiamy do przestygnięcia. Typową, prostokątną formę do ciasta smarujemy margaryną, masłem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do wystudzonego szpinaku. Białka ubijamy i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut
Smaki Ewytego farsz - dowolny - i koniecznie pyszny sosik. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne(...)oliwa Sos czosnkowy: - jogurt naturalny 150 g - łyżka majonezu - ząbek czosnku - świeżo siekany koperek - sól, pieprz Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie na patelni rozmrażamy szpinak i przesmażamy z fetą, po czym doprawiamy do smaku. Po usmażeniu możemy przecisnąć przez sito, żeby pozbyć
Sajkofanka smakuszkl. oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mrożonego szpinaku Krem: 500 ml śmietany 30%, 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe, truskawki, sok do nasączenia WYKONANIE Ciasto: Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej, szpinak, a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej
słodki brateknawet na deser Ja przygotowałam ostatnio z niego pyszne sakiewki z kurczakiem i szpinakiem. Podałam je jako przystawkę na obiad. Wszyscy byli zachwyceni Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego XXL 200 g szpinaku baby lub mrożonego 135 g sera feta (u mnie połowa opakowania) pojedyncza pierś z kurczaka – ok. 200 g 1 ząbek czosnku 1 jajko(...)przeciśnięty czosnek i dusimy kilka minut. Doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Do każdego z nich nakładamy łyżkę szpinaku, kurczaka i kilka kostek fety. Rogi ciasta zawijamy do środka i ściskamy. Takie sakiewki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180° (z termoobiegiem) przez około 13 minut, aż nasze sakiewki się zarumienią. Smacznego Artykuł
PatiGotujeszybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany 1- 2 łyżki masła 1 jajko sól świeżo zmielony czarny pieprz(...)solą i pieprzem. Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej. Pokroiłam go na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek. Można nadziać ciasto również szpinakiem. Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów. Boki dociskałam widelcem. Każdy rożek nakłułam widelcem, Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne. Posmarowałam ciastka
potrawyregionalnezamieściłam na początku prowadzenia przeze mnie bloga do dziś (stale i niezmiennie!) budzi największe zainteresowanie pośród wszystkich ciast. Doskonale to rozumiem, ponieważ ciasto jest równie pyszne co efektowne i zaskakujące poprzez użycie w nim szpinaku jako zielonego barwnika, jednak jak każdy przepis - musi się w końcu znudzić! Ale, ale ... Co byście powiedzieli, gdyby ten przepis poddać dekonstrukcji(...)Miksuj tylko do połączenia się składników. Jeśli chcesz, aby Twoja galaretka miała bardziej intensywny kolor, dodaj do całości odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku do 200 gramów. Środkowa warstwa kremu jest biała (nie zawiera galaretki). Proponuję także nie dodawać do niej dodatkowego cukru - samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Na wierzchu posyp
Garniec Magaliedeserem na słodko. Ale czemu nie spróbować zrobić ich na pikantnie? Te ze szpinakiem Hortex smakują naprawdę wspaniale! I będą kolejnym zdrowym, zielonym akcentem w naszym wiosennym menu. Podane z wędzonym łososiem i jajkiem będą stanowiły eleganckie śniadanie lub lunch we dwoje. Ciasto na gofry: 1 jajko 1/2 szkl mleka 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sól świeżo zmielony pieprz 200 g mrożonego szpinaku liście Hortex kilka plasterków łososia wędzonego 2 jajka na twardo pomidorki koktajlowe zielenina do posypania sok jabłko wiśnia Hortex do podania Ciasto: Szpinak rozmrozić nad kąpielą wodną (lub bezpośrednio na sicie ale będzie to dłużej trwało), odsączyć z wody. Jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia zmiksować. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i odsączone
Smakołyki AsiCIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach(...)puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy
Camilla w kuchniwszystko i na słodkie lenistwo. A u nas na śniadanie tradycyjnie nasze ulubione jajka, ale jajka w nietypowej odsłonie, jajka sadzone na pizzy z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto jest prawie takie same jak w podpłomykach. Pamiętacie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie niefiltrowane oliwy(...)łyżka oliwy Basso Sansa , szczypta soli, 1/2 łyżeczki suszonych drożdży, oraz 2 jajka, kawałek chorizo pokrojony w plasterki, świeże listki szpinaku i sól z pieprzem do smaku. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, ciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię