ciasto ze śliwkami i bezą - 1505 przepisów (strona:9/101)

Ciasto ze śliwkami i malinami 122

się żółto, bo piana nie ubije się. Gdy będziecie mieli już sztywną pianę dodajcie szklankę cukru pudru bez grudek, mieszajcie cały czas, następnie dodajcie żółtka i proszek do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła – będzie łatwiej(...)mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz w temp. 180C 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu programem grzania góra – dół. Po 15 minutach wyjmij

Zasmakuj Kuchni
Kruche ze śliwkami 165

Czas pierwszych truskawek, rabarbaru, a u mnie śliwki ;) Świetnie pasują do kruchego ciasta, w połączeniu z bezą to prawdziwa uczta smaku :) Łatwe do zrobienia. Polecam, również z innymi owocami :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 25 g cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 6 żółtek 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g śliwek (mrożone wcześniej(...)rozmrozić) Beza: 6 białek 200 g cukru Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać żółtka. Do masy dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Powstanie kruszonka. Blachę o wymiarach 34 x 42 cm wysmarować masłem. Równomiernie wyłożyć kruszonkę. Na całej powierzchni ciasta ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Owoce obsypać cukrem waniliowym

Domowa cukiernia Ewy
Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami 342

Śliwkami Składniki: Ciasto: 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g mąki ziemniaczanej 90g cukru pudru 2 żółtka 210g schłodzonego masła Wierzch: 700-750g umytych, przepołowionych śliwek bez pestek cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przesiać obie mąki i cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM ). Następnie wymieszać(...)spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 45 minut. 2. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Na wierzchu dość gęsto poukładać połówki śliwek i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. 3. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez

Mała Cukierenka
Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką 122

każdym prawie domu, tak dzisiaj tylko nieliczne gospodynie domowe nadal kontynuują tę tradycję. Ja sama ze śliwek piekę ciasta i używam ich jako dodatku do mięs. Nie mam niestety czasu na robienie dżemów czy ich suszenie. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne ciasto śliwkowe, na cudownie kruchym spodzie. Wszystko z dodatkiem pianki budyniowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na kruche ciasto śliwkowe. Ciasto : 25 dkg mąki 6 dkg cukru pudru szczypta soli 12 dkg margaryny (bez laktozy) 1 jako 40 dkg śliwek Pianka : 4 białka 4 łyżki budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 1 łyżka bułki tartej

mecooks
Drożdżówki ze śliwkami 114

masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułek 6 śliwek trochę cukru do śliwek Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale dość miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
śliwki we francuskim cieście... 174

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, śliwki 12 sztuk, cukier 8 łyżeczek, cynamon 8 szczypt użyłam śliwki małe węgierki i duże przekrojone na połowę, bez pestek ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na osiem porcji na każdą porcję nałożyć 1,5 śliwki, posypać cukrem, cynamonem, wolne ciasto nałożyć na śliwki układać na blaszce z papierem do pieczenia, pędzelkiem maczanym

W Mojej Kuchni Lubię
Śliwki pod kruszonką 107

pełnoziarnistej mąki • 2 łyżki cukru trzcinowego • 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: • Do naczynia żaroodpornego wsypać na dno płatki kukurydziane, na nich ułożyć śliwki bez pestek. • Ze składników na kruszonkę zagnieść sypkie ciasto i pokruszyć na śliwki. • Piec w temp. 180 st.C przez 45 minut. • Przed podaniem posypać cukrem pudrem

To co kocham
Placek kefirowy ze śliwkami 140

Proste, pyszne, szybkie ciasto ze śliwkami. Składniki 250 ml kefiru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki mąki z sorgo 40 g budyniu waniliowego 2 jajka 10-12 szt śliwek węgierek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie mieszamy je w misce, dodajemy suche składniki, dokładnie łączymy. Przekładamy do blaszki (30x25), na wierzch układamy połówki śliwek (skórką do spodu) bez pestek. Ciasto pieczemy 60 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ 261

ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne, wilgotne, dość puszyste (pomimo braku jajek), nic tylko zajadać. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej... :-)Piekłam na ciemnej blaszce 38x24cm.Składniki ciasta:- 500g mąki orkiszowej u mnie(...)Oetkera (nie trzeba)Składniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować

Smaczne Zdrowe
Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia 4326

wykwintnego smaku, który przyjemnie łączy się z kremem i marmoladą. Do zrobienia marmolady, można użyć ulubionych owoców. U mnie marmoladka zrobiona jest ze słodkich śliwek i brzoskwiń, dobrze sprawdzą się na pewno jabłka bez skórki. Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia jest mało wymagające, jeśli chodzi o przygotowanie, ale dostarcza dużo przyjemności w czasie jedzenia. Czas przygotowania: 40 minut + studzenie(...)łyżkach zimnej wody i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Pozostałą śmietanę ubić, pod koniec dodając na przemian po łyżce zimną czekoladę i żelatynę. Polewę wylać na ciasto posmarowane marmoladę. Zobacz również: ciasto kokosowe bez pieczenia

Kuchcik gotuje
śliwkowiec z kokosową nutą... 162

wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać je wiórkami kokosowymi dodać śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, puszyste z nutą kokosu ze śliwkami........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 326

pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka masła 3 łyżki brązowego cukru cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Deser jest prosty do wykonania(...)formę to tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto na formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy na bok i bierzemy się za ubicie bezy. Białka jajek ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Miksujemy jeszcze

PastelFood
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42852

kruchego ciasta. Spód wkładamy do już nagrzanego piekarnika na 15-25 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy. Gdy spód już ostygnie, szykujemy piankę i owoce i znowu rozgrzewamy piekarnik. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy śliwkę w zależności od wielkości – na ćwiartki bądź ósemki. Białka ze szczyptą soli ubijamy dokładnie jak na bezę – w czystej(...)pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy coś w rodzaju kruszonki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180⁰C piekarniku, na środkowej półce przez 50-60 minut. Wierzch ciasta po wystudzeniu posypujemy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA 2,5 szklanki mąki krupczatki

Karo in the Kitchen
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 195

Miałam w domu śliwki i chęć na coś słodkiego.  I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów.  Zajadajcie póki  śliwek dostatek! składniki ciasto: 250 g mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek

Stare Gary
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 155

się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Bo on by to ciasto zabrał do pracy jutro(...)przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 80 g mąki kasztanowej 80 g mąki gryczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania