łatwe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami, na które sezon w pełni Bardzo smaczne, słodkie, ale nie przesłodzone ciasto, a do tego śliwki i słodka, chrupiąca kruszonka... Pycha Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, przygotowuje się je bez użycia miksera, więc pracy zbyt wiele z nim nie ma. Idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a słodkości
WSZYSTKO SMACZNEdwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. W ciasto powciskać pokrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 160 ºC bez termoobiegu przez około 40- 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, pokroić i podawać. Lukier : Wszystkie składniki umieścić w naczyniu
Słodka Strefamogłam dać krótszej nazwy. Nie dało się. Niebo w gębie! Lekki jak chmurna, bardzo smaczny i na dodatek bez białego cukru, bez białej mąki, bez niezdrowego tłuszczu. Inspitacją do ciasta były moje ulubione słodycze- suszone śliwki w czekoladzie, które postanowiłam przygotować w wersji wegańskiej na bazie śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i surowego kakao. Pomysł się sprawdził i stąd też pomysł
Mango PapajaProste w przygotowaniu ciasto, mocno kakaowe, bez dodatku jajek. Dzięki dodaniu powideł śliwkowych jest lekko wilgotne, pięknie pachnie kakao i śliwkami. Uwielbiam jego zapach świeżo wyjętego z piekarnika Pachnie delikatnie cynamonem, w smaku czuć dodane rodzynki. Jest pyszne i już! Takie ciasto można polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną(...)rodzynki wcześniej lekko obtaczam w mące, dzięki czemu nie opadają na dno. Jest to świetny patent szczególnie przy sernikach. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto czekoladowe bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu
Zasmakuj KuchniNadal mam ochotę na ciasta ze śliwkami. A że ciągle jeszcze są, to mam jeszcze jedną propozycję. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo) pół szklanki zmielonych migdałów, najlepsze bez skórki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki mleka świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta(...)łyżki przesianej mąki dodatkowo i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Na wierzch równomiernie rozłożyć posypkę migdałową. Piec w temperaturze 175*C bez termoobiegu przez około 50 - 60 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Migdałowa posypka: 1/3 szklanki płatków migdałowych
Proste Potrawymąkę. Wszystko delikatnie wymieszałam, aby nie zniszczyć ubitych jaj i przelałam do foremki. Dorzuciłam kilka pokrojonych na kawałki śliwek, które od razy zanurzyły się w cieście i upiekłam. Ponieważ ciasto biszkoptowe lubi bitą śmietanę (a ja chciałam i lekko, i bez roboty), to wymyśliłam, że poleję upieczone ciasto jogurtem wymieszanym z syropem z agawy. I tak o to powstało
Moja Delicjastopni na środkową półkę i piekę około 40 – 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu śliwki puszczą sok (zależy od odmiany) i góra może być wilgotna ale jak ciasto wystygnie to będzie dobre. Ciasto kruche ze śliwkami jest gotowe, można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujewszystkimi kawałkami ciasta to wyrośnie dostatecznie Piecz w temp. 170-180 C około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kardamonem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpiecze z dowolnymi owocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe • 100 g drożdzy • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1 szklanka mleka • 1 szklanka oleju • 5 szklanek
To co kochamwlewamy mleko. Wsypujemy płatki owsiane i dodajemy obranego banana. Wlewamy olej rzepakowy. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolity płyn. Placuszki smażymy na, bez tłuszczu, z każdej strony (już jest dodany do ciasta na placuszki). Podajemy z mandarynkami, suszonymi śliwkami, polane miodem i posypane nasionami chia
Moja smaczna kuchniakwestii smaku. Jeśli znajdziecie czas podczas weekendu, koniecznie go wypróbujcie. Pamiętajcie tylko, aby ściśle trzymać się przepisu. Wówczas otrzymacie puszyste, mięciutkie ciasto, po prostu rozpływające się w ustach, pełne przepysznych owoców. Polecam! Składniki: • 600 - 800 g śliwek bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki • 200 g miękkiego masła • 200 g cukru pudru • 4 jajka • 250 g mąki pszennej • 1 łyżeczka(...)dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 3-4 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto. 6. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć śliwki. 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. 8. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 9. Po ostudzeniu posypać ciasto 2 łyżkami
W mojej kuchniMuffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce
Smakołyki Berenikipomysł podoba mi się bardzo, bo jestem miłośniczką lokalnych świeżych, sezonowych produktów. Nie oszukujmy się ciasto z truskawkami smakuje najlepiej w czerwcu, gdy mamy świeże pachnące owoce, a ciasto ze śliwkami jesienią. Można owszem wykorzystać mrożone owoce ale to już nie to samo. Wracając do książki to każdy znajdzie tu coś dla siebie zarówno doświadczeni cukiernicy(...)przepisy na wiosnę: lekkie, soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu, a wszystko przez piękne zdjęcia
Cynamonowe szczęścielekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc. KREM: Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć(...)bezowych są jeszcze chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki
https:KKuchniaMniamchce używać ksylitolu, może dosypać zwykłego cukru, ostatecznie w przepisie nie jest go dużo. Przyznam nieskromnie, że moje babeczki są ge-nia-lne! Bez kitu! Najlepszy mój wypiek tej jesieni! Voila! Składniki na 16 serowych babeczek : Ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 spore łyżki płynnego miodu 100g masła jajko szczypta soli Masa serowa: 400g chudego twarogu 0% (2 kostki) 100g(...)lubi/nie może, to ostatecznie może być cukier) 2 łyżki śmietany 12% 2 jajka 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem waniliowym) 8 dużych śliwek przekrojonych na pół (ok. 400g, u mnie odmiana późnej śliwki Angeleno, ale zwykłe też są pycha) Mąkę posiekać z masłem (ja ścieram masło na tarce do mąki, żeby łatwiej te składniki
Dietolog