Dużo ludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, dodać śmietanę, pokrojone drobno masło, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto na gładką masę za pomocą rąk. Zlepić w kulę, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na mniejsze
Kuchnia Pokoleńdojrzałe śliwki, z których pestka wyskakuje jak z procy. Bez problemu można je rozerwać na dwie połówki. Granatowe, a w środku żółte, słodkie i soczyste owoce. Jakby ktoś postawił przede mną kosz dojrzałych śliwek, to zjadłabym je z ochotą. No cóż te parę śliwek, których mi zostało wykorzystałam do ciasta. Ciasto na delikatnym kruchym spodzie ze słodką kruszonką. Czas(...)160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Zimne masło pokrój na kawałki, a następnie posiekaj z mąką i cukrem. Kiedy zaczną się tworzyć okruchy dodaj śmietanę i żółtko. Zagnieć szybko ciasto. Oderwij jedną trzecią ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki. Resztę ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmij papier z wierzchu i umieść ciasto w formie wraz
codojedzeniapieczenie... ;). Składniki: (na keksówkę 20x10 cm) Zaczyn: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniej wody 150 g mąki żytniej typ 720 Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 90 g suszonych śliwek bez pestek 210 g mąki żytniej 720 1 łyżeczka soli 50 g miodu 60 g ciepłej wody Przygotowanie: Zaczyn: Do aktywnego zakwasu wlać letnią(...)Ciasto właściwe: Do zaczynu wlać ciepłą wodę, miód, wsypać mąkę, oraz sól. Całość zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite, dosyć klejące ciasto (wyrabianie powinno trwać ok. 5 minutek). Pod koniec dodać suszone śliwki- można je pokroić na mniejsze części. Ciasto przełożyć (najlepiej pomóc sobie łyżką) do keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką
Nastoletnie Wypiekaniebazie przepisu na ciasto z białą czekoladą i truskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g
Smakołyki Berenikijajka, cukier, sól, sodę i przez chwilę miksuję, tak aby składniki się połączyły. Następnie dodaję stopniowo mąkę i miksuję tak długo, aż ciasto będzie jednolite, bez grudek. Do tak przygotowanego ciasta, dodaję drobno pokrojone śliwki. Dokładnie mieszam – ciasto jest gotowe. Smażenie placków: Placki smażę na rozgrzanym oleju na patelni, z obydwu stron na jasno brązowy kolor. Placki smażę na najmniejszym
Uwaga Babcia Gotujeżółtka 3/4 szklanki cukru 500 g śliwek węgierek Śliwki myjemy, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Z pozostałych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części - mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki (na 20-30 minut). beza: 4 białka 160 g cukru pudru szczypta soli Białka ubijamy(...)żółtka 3/4 szklanki cukru 500 g śliwek węgierek Śliwki myjemy, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Z pozostałych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części - mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki (na 20-30 minut). beza: 4 białka 160 g cukru pudru szczypta soli Białka ubijamy
bistro mamapłatkami migdałów, czy skórką pomarańczową.Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu bakalii ciasto należy wyrobić, by rozprowadziły się one równomiernie. Bakalie można również dodać do powideł śliwkowych podczas przekładania piernika
Food Squaremleka + 200 ml, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru, 3/4 szklanki cukru, 250 g miękkiego masła Na polewę: 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao Dodatkowo: 250 ml wódki, 200 g śliwki suszonej kalifornijskiej, 1 słoiczek powideł śliwkowych, opakowanie okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: Śliwki namoczyć w wódce i odstawić na kilka godzin. Odcedzić(...)wyłożyć krem bez dodatku śliwek. Przykryć biszkoptem makowo - kokosowym. Na ten biszkopt wyłożyć krem ze śliwką i równo rozsmarować. Biszkopty maczać w wódce i układać w równych rzędach na kremie ze śliwką. Przygotować polewę. Składniki na polewę przełożyć do małego rondelka - rozpuścić cały czas mieszając, jednak nie doprowadzać do wrzenia. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i odstawić
Nie tylko w kuchniczasie do garnuszka ze śliwkami dodać wino, cukier waniliowy, cukier ( o ile używamy), cynamon i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 30 min. Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę , dodawać stopniowo mleko i jajka. Wymieszać z migdałami i mąką. Wyrabiałam w malakserze, ciasto wyszło dosyć klejące. Przełożyć do miski, przykryć(...)godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt lub kwadrat (mój miał ok 26x26 cm) Najłatwiej ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wtedy wałkować . Rozwałkowane, nakłuć widelcem i równomiernie obłożyć odsączonymi śliwkami. Posypać płatkami migdałowymi - śliwki ułożyłam w 5 rzędach a migdały rozsypałam pomiędzy rzędami. Piec 30 - 35 min w piekarniku
Stare GaryNajlepiej w tym cieście sprawdzą się śliwki węgierki, które są niezbyt wodniste i łatwo je wypestkować. Jeśli mamy bardzo soczyste owoce, proponuję przed położeniem na ciasto obtoczyć je w mące ziemniaczanej lub budyniu. Tak samo można postąpić, jeśli chcemy użyć mrożonych owoców, wtedy trzeba obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej i położyć na ciasto bez ich rozmrażania. Niby jeszcze lato(...)pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórką do dołu, jeśli śliwki są bardzo kwaśne to posypać odrobiną cukru trzcinowego. Całą powierzchnię ciasta posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po sprawdzeniu patyczek może być wilgotny, ale bez przylepionego surowego ciasta. Kruszonka: Schłodzone masło posiekać nożem wraz z mąką
Kuchcik gotujewsypać proszek do pieczenia razem z mąką i "byle jak " wymieszać rózgą z 5 okrążeń do foremek silikonowych na dno włożyć po 1,5 śliwki bez pestek prawie do pełnej foremki na śliwki dać ciasto wierzch ciasta posypać po łyżeczce kawy rozpuszczalnej na każdą muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięsię dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko w swojej strukturze jest delikatna, ale również w smaku. Jest słodka, puszysta a śliwki dobrze się w niej komponują. Składniki(...)mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki i delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
My simple kitchenKorzenny aromat w połączeniu ze słodkimi śliwkami tworzy super ciasto o niezwykłym smaku. Szybkie do zrobienia na dużą formę. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut
Zdrowie i pysznie na talerzuPełnoziarniste ciasto z dodatkiem śliwek do wykonania w ekspresowym tempie. Mocno aromatyczne oraz wilgotne. Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzugranic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych(...)piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :) Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła
Karczma Honoriettygranic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych(...)piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :) Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła
Karczma Honorietty