wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie(...)warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek 250 g cukru żelującego kilka łyżek powideł śliwkowych Jamar Mąkę przesiewamy
Smaki Na Talerzuwypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie(...)warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek 250 g cukru żelującego kilka łyżek powideł śliwkowych Jamar Mąkę przesiewamy
Smaki Na Talerzumnie są pyszne.Dziś polecam przepis na kruche z bezą i owocami,bardzo często robi je moja mamusia.To idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek cukru 25 dag masła bądź margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany(...)cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce. Piec ok 1 godz w temp 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najczęściej używam blaszki o wymiarach
Niespełnione zdolności kulinarnesernik, bo smakuje jak sernik] z dodatkiem jogurtów lub śmietany, z wiórkami lub bez...ja zrobiłam według przepisu znajomej [ mam jeszcze jeden przepis od niej na ciasto z suszoną śliwką- bez alkoholu - też robiłam na wesele - pyszne było..ale mam tylko jedno zdjęcie, więc jak zrobię je następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto
Moje domowe kucharzenieDziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione. Kruche ciasto: 5 żółtek 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu(...)koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140 o C . Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć i ostudzić
Czerwień i błękitCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Ciasto: 200g miękkiego masła 20g cukru 16g cukru waniliowego 6 żółtek 420g mąki pszennej 4g proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu +2 łyżki cukru waniliowego do posypania śliwek 800g śliwek przekrojonych na pół Beza 6 białek 200g drobnego cukru Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie(...)szklistą i gładką bezę, gotową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką Wykonanie: masło ucieramy na jasną masę, wsypujemy cukier i dalej miksujemy, nie przerywając miksowania, dodajemy po kolei żółtka na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto zagniatamy na kruszonkę, z czego garść ciasta odkładamy na później do dekoracji ciasto ( w postaci kruszonki
Słodkie zapomnienieŁatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, wystarczy poszczególne składniki umieści w misce i poczekać aż urośnie, wymieszać łyżką i już jest gotowe do pieczenia. SKŁADNIKI
RAROSSAwlać budyń wymieszany w 150 ml mleka i mieszać do zagęstnienia budyniu, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć, włożyć z papierem do blaszki trochę mniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać
W Mojej Kuchni LubięTo doskonałe i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto na bazie oleju, które świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej. Przygotowanie i upieczenie go zajmie wam jedynie godzinę. 0
Dieta bez mlekaciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki. Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia co dniamąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, ciasto powinno być dość gęste, nie za rzadkie na cieście ułożyć gęsto śliwki bez pestek, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie zimną śmietanę ubić na sztywno razem
W Mojej Kuchni Lubięwersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach 38 na 25 cm) Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki 200 gr zimnego(...)moim zdaniem tu idealnie pasują kwaśne śliwki. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę (ja piekłam na patelni grillowej ze zdejmowaną rączką) wyjąć, lekko przestudzić, delikatnie odlać powstały sok śliwkowy, śliwki przełożyć na ręcznik papierowy lub kratkę
moj przepis naWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto z śliwkami z dodatkiem bezy i kruszonki. Bardzo smaczny placek z dużą ilością owoców. Przepis zaczerpnęłam z Kuchni Lidla. Polecam. Post Kruchy placek z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemasła, ale polecam dodać smalec) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Połowę chłodzimy w lodówce, resztę proponuję umieścić w zamrażalniku będzie je wtedy łatwiej zetrzeć. Beza: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 500 g śliwek 2-3 łyżki kaszy manny Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta(...)rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie sok ze śliwek). Na cieście układamy połówki śliwek, a na nie bezę. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 40 minut
Cynamonowe szczęścieDzisiaj mamy testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek na ciasto z bezą, sprzedawcy sypnęło się więcej owoców i tak oto wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już(...)wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki:700 g śliwek węgierek100 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówWykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, możemy je zostawić na noc.Następnie podgrzewamy je na małym ogniu, do momentu
Kulinarne przygody Gatitypani walewska. Moja pysznotka wygląda bardzo podobnie, jednakże w smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) A jaka jest? Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone! Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się w ustach! Ponieważ zwykle zalegają(...)sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Podpieczone ciasta wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki, następnie pianę z białek, wierzch obu ciast posypać orzechami. Włożyć z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec jeszcze około 1,5 godz. - beza powinna być jasna, ale krucha i chrupiąca. Gotowe ciasta wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier
6niebo