łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki/śliwki/daktyle agawa (można zastąpić cukrem) Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki oleju kokosowego Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się
nietadietaSkładniki na ciasto: 5 jajek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z serka ricotta: 800 g sera ricotta 275 g cukru miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki drobno posiekanej czekolady 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny 2 łyżki suszonych moreli lub śliwek 2 łyżki solonych pistacji(...)ognia i drobno posiekać. Ciepły syrop cukrowy stopniowo wlewać do ricotty, ciągle mieszać. Owoce odsączyć z alkoholu, morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć alkoholem i rozsmarować pozostały krem. Całość wstawić
Domowa cukiernia Ewyjuż plan i działam. A tym czasem korzystajcie z tego przepisu, do którego zamiast brzoskwiń możecie wykorzystać inne owoce jak jabłka czy śliwki. Skoro lubicie brzoskwinie i macie ich pod dostatkiem to polecam przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami , jak również inne ciasto z brzoskwiniami i marcepanem . Poza tym brzoskwinie można wykorzystać do naleśników. Placek z brzoskwiniami 10 porcji, okrągła
codojedzeniasól śliwki miód lub cukier do smaku cynamon do smaku jogurt Wykonanie Ziemniaki w łupinach , ugotować w osolonej wodzie,ostudzić ,obrać . Przepuścić przez prasę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Wystudzone ziemniaki włożyć do miski, lekko uklepać, podzielić na 4 równe części odebra ć 1/4 ziemniaków. W powstałe miejsce wsypać obie mąki , dodać jajko, dodać odebrane ziemniaki. Wyrobić ciasto(...)Jeśli ziemniaki są za mokre dodać ciut więcej mąki . Z ciasta uformowa ć wałek, pokroic na równe kawałki rozpłaszczyć w dłoni. Je śli ciasto bardzo się lepi, (od zewnętrznej strony) posypać go mąką ziemniaczaną. Dodać śliwkę i zlepić .Kręcić w dłoniach na kulkę .Gotować we wrzatku osolonym 2-3 minuty krótko do wypłyniecia .Do wody dodać łyżkę rozpuszczonej w wodzie
w mojej kuchnisól śliwki miód lub cukier do smaku cynamon do smaku jogurt Wykonanie Ziemniaki w łupinach , ugotować w osolonej wodzie,ostudzić ,obrać . Przepuścić przez prasę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Wystudzone ziemniaki włożyć do miski, lekko uklepać, podzielić na 4 równe części odebra ć 1/4 ziemniaków. W powstałe miejsce wsypać obie mąki , dodać jajko, dodać odebrane ziemniaki. Wyrobić ciasto(...)Jeśli ziemniaki są za mokre dodać ciut więcej mąki . Z ciasta uformowa ć wałek, pokroic na równe kawałki rozpłaszczyć w dłoni. Je śli ciasto bardzo się lepi, (od zewnętrznej strony) posypać go mąką ziemniaczaną. Dodać śliwkę i zlepić .Kręcić w dłoniach na kulkę .Gotować we wrzatku osolonym 2-3 minuty krótko do wypłyniecia .Do wody dodać łyżkę rozpuszczonej w wodzie
mojej kuchnikażdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest to tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam! Składniki
Rozpustne gotowaniedrożdżówki idealne to takie brioszki są naprawdę fajnym rozwiązaniem. Przepis pojawił się już na blogu, ale dość dawno temu i w wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą
Relaxtimejednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka) płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor. Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz
Kuchenne aromatynią dajemy przestudzone ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatając łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ziemniaczanego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy je w dłoni na cienki placek. Na środku umieszczamy śliwkę. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując okrągłą kluskę. Odkładamy na oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut(...)delikatniejsze kluski. Nie jestem pewna jak kluski zniosłyby długie „leżakowanie” na talerzu, wydaje mi się, że najlepiej jest zrobić je tuż przed planowanym podaniem. Samo przygotowanie ciasta (jeśli mamy już ugotowane, przestudzone ziemniaki) i lepienie klusek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Nie pamiętam dokładnej ilości klusek, ale przygotowanymi z podwójnej porcji pojadło do syta 5 osób
Smaki Na Talerzudrobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody Powyższe składniki umieściłam w misce i wymieszałam. Ciasto jest klejące i gęste. Przykrytą miskę odstawiłam na 10 minut. W tym czasie sparzyłam 80g. suszonych śliwek - 12 sztuk. Odsączyłam i pokroiłam na drobne kawałki. Po upływie 10 minut wsypałam do miski śliwki, łyżeczkę drobnej soli i 3 czubate gęstego
apetytnapieczeniemogę już zaangażować małą M, która chętnie miesza ciasto a przy okazji ma kreatywną zabawę. Po czwarte: zawsze zdążę je upiec, zanim mały M się obudzi :D I tak sobie testuję różne przepisy na te małe słodkości ;) Tym razem skorzystałam z przepisu z najnowszego wydania magazynu Moje Gotowanie (9/2018). Póki są śliwki :) Ale jestem pewna, że z innymi owocami będą(...)wlać roztopione masło i mleko oraz wbić jajka. Wymieszać. Wlać masę do składników suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i śliwki i ponownie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich ciasto na 3/4 wysokości. Muffinki piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut
My simple kitchenmasła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać(...)stolnicę, a następnie rozcieramy w dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem
Czary - gary w kuchniNiewielkie ciasto, na przyjemne popołudnie. Babeczka dla kilku znajomych, którzy prosząc o kolejne kawałki zadbają o to, by zniknęła cała. Zachęcam do przetestowania mojego przepisu, bo to już kolejna udana propozycja z zastosowaniem majonezu. Szybka, bardzo prosta w przygotowaniu. Lekka, miękka babeczka. Dodana kawa nie dominuje, podkreśla tylko i dopieszcza czekoladową moc wypieku. W oryginalnym przepisie(...)Polecam wierzch polać polewą z roztopionej czekolady. Wystarczy rozpuścić w mikrofalówce kilka kosteczek i rozsmarować w pęknięciu wzdłuż ciasta, lub polać ozdobnymi zygzakami. W cieście doskonale odnajdą się również bakalie, takie jak pokrojone suszone śliwki lub orzechy. Za wersję bakaliową zabiorę się już niedługo, pozostało mi jeszcze przecież pół słoiczka majonezu. W mym odczuciu
Kronika PiekarnikaNiebanalna sałatka ze śliwkami to idealna propozycja zarówno na romantyczną kolację jak i miły wieczór w towarzystwie znajomych. Sałatka pięknie prezentuje się na półmisku i wyśmienicie
Przepiski.pljest ciasto petarda, kruche ciasto, kremowy ser i delikatna beza a do tego kwaskowość śliwek, idealne połączenie. Polecam spróbować upiec tą pyszna tartę a potem przepadniecie. Trzeba uważać aby nie zjeść za dużo 😉 Maślane cudo ze śliwkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie