szkl. mąki pszennej 10 dag masła 3-4 łyżki maślanki lub śmietany 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2 jabłka 4 śliwki 2 gruszki 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałowe do posypania ciasta perlisty cukier do dekoracji jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka mąki ziemniaczanej do posypania dna ciasta / można też użyć budyń lub kisiel w proszku Przygotowanie; Do miski przesiewamy
Radość kipiąca uśmiechem.nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g mąki pszennej
Chocolate Muffin Blogwyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny
moj przepis nawyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny
moj przepis nawyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny
moj przepis nakremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór
moj przepis nałyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki/śliwki/daktyle agawa (można zastąpić cukrem) Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki oleju kokosowego Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się
nietadietajuż plan i działam. A tym czasem korzystajcie z tego przepisu, do którego zamiast brzoskwiń możecie wykorzystać inne owoce jak jabłka czy śliwki. Skoro lubicie brzoskwinie i macie ich pod dostatkiem to polecam przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami , jak również inne ciasto z brzoskwiniami i marcepanem . Poza tym brzoskwinie można wykorzystać do naleśników. Placek z brzoskwiniami 10 porcji, okrągła
codojedzeniasól śliwki miód lub cukier do smaku cynamon do smaku jogurt Wykonanie Ziemniaki w łupinach , ugotować w osolonej wodzie,ostudzić ,obrać . Przepuścić przez prasę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Wystudzone ziemniaki włożyć do miski, lekko uklepać, podzielić na 4 równe części odebra ć 1/4 ziemniaków. W powstałe miejsce wsypać obie mąki , dodać jajko, dodać odebrane ziemniaki. Wyrobić ciasto(...)Jeśli ziemniaki są za mokre dodać ciut więcej mąki . Z ciasta uformowa ć wałek, pokroic na równe kawałki rozpłaszczyć w dłoni. Je śli ciasto bardzo się lepi, (od zewnętrznej strony) posypać go mąką ziemniaczaną. Dodać śliwkę i zlepić .Kręcić w dłoniach na kulkę .Gotować we wrzatku osolonym 2-3 minuty krótko do wypłyniecia .Do wody dodać łyżkę rozpuszczonej w wodzie
w mojej kuchnisól śliwki miód lub cukier do smaku cynamon do smaku jogurt Wykonanie Ziemniaki w łupinach , ugotować w osolonej wodzie,ostudzić ,obrać . Przepuścić przez prasę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Wystudzone ziemniaki włożyć do miski, lekko uklepać, podzielić na 4 równe części odebra ć 1/4 ziemniaków. W powstałe miejsce wsypać obie mąki , dodać jajko, dodać odebrane ziemniaki. Wyrobić ciasto(...)Jeśli ziemniaki są za mokre dodać ciut więcej mąki . Z ciasta uformowa ć wałek, pokroic na równe kawałki rozpłaszczyć w dłoni. Je śli ciasto bardzo się lepi, (od zewnętrznej strony) posypać go mąką ziemniaczaną. Dodać śliwkę i zlepić .Kręcić w dłoniach na kulkę .Gotować we wrzatku osolonym 2-3 minuty krótko do wypłyniecia .Do wody dodać łyżkę rozpuszczonej w wodzie
mojej kuchnikażdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest to tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam! Składniki
Rozpustne gotowaniedrożdżówki idealne to takie brioszki są naprawdę fajnym rozwiązaniem. Przepis pojawił się już na blogu, ale dość dawno temu i w wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą
Relaxtimejednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka) płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor. Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz
Kuchenne aromatynią dajemy przestudzone ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatając łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ziemniaczanego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy je w dłoni na cienki placek. Na środku umieszczamy śliwkę. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując okrągłą kluskę. Odkładamy na oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut(...)delikatniejsze kluski. Nie jestem pewna jak kluski zniosłyby długie „leżakowanie” na talerzu, wydaje mi się, że najlepiej jest zrobić je tuż przed planowanym podaniem. Samo przygotowanie ciasta (jeśli mamy już ugotowane, przestudzone ziemniaki) i lepienie klusek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Nie pamiętam dokładnej ilości klusek, ale przygotowanymi z podwójnej porcji pojadło do syta 5 osób
Smaki Na Talerzudrobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody Powyższe składniki umieściłam w misce i wymieszałam. Ciasto jest klejące i gęste. Przykrytą miskę odstawiłam na 10 minut. W tym czasie sparzyłam 80g. suszonych śliwek - 12 sztuk. Odsączyłam i pokroiłam na drobne kawałki. Po upływie 10 minut wsypałam do miski śliwki, łyżeczkę drobnej soli i 3 czubate gęstego
apetytnapieczenie