ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:207/419)

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 146

Kruszonka na drożdżówkach z owocami to jest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej?  Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg(...)Dłońmi formować okrągłe bułeczki. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk radzę nie podsypywać zbytnio mąką, bo będzie twarde. Lepiej przygotować sobie trochę masła lub oleju i natłuszczać palce w razie potrzeby. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienia, do których wcisnąć po kilka ćwiartek śliwki. Zostawić do podrośnięcia na ok 20min

Maślane ciasteczko
Knedle twarogowo-dyniowe ze śliwkami 183

Przepyszne knedle z ciasta serowego z dodatkiem tartej dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam...  Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności(...)sól i olej. Zagnieść gładkie, nielepiące się do rąk ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym mąką. Knedle wrzucać na osolony wrzątek - kiedy wypłyną, gotować jeszcze około 6 minut. Podawać polane

Czerwień i błękit
Knedle ze śliwkami 114

pestki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałeczku, spłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i sklejamy nadając kształt kuli. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem polewamy śmietaną/jogurtem

psgotujemy
Piersi kurczaka w sosie śliwkowym 135

tydzień zdecydowanie będzie pod znakiem śliwek;) Są to owoce, które pasują nie tylko do ciast. Mięso w ich towarzystwie również może bardzo dobrze smakować. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy są fanami łączenia mięsa z owocami. Dla tych, którzy jednak lubią – polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol(...)lazur) 150-200 g wędzonego surowego boczku w plastrach olej sól, pieprz sos: 500 g śliwek węgierek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne   Przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sos sojowy, sok z cytryny, miód, pieprz oraz

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowe FIT ciasto ze śliwkami :) 164

Ciasto wyszło przepyszne! Bardzo, ale to bardzo mięciutkie, idealnie słodkie, a rozpadające się podczas jedzenia śliwki dopełniają cudowny smak. Ostatnio dość często mieszam mąkę gryczaną z ryżową , a to dlatego, że mam ich spory zapas, który czas najwyższy pomniejszać. Razem dają świetne połączenie, które w ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie. Składniki: 220 g mąki gryczanej  200 g mąki ryżowej

Zdrowie na języku :P
Piernik na Guinnessie 64

małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać ostudzony piernik. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Murzynek → Piernik z suszonymi śliwkami → Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami → Pierniczki → Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi Artykuł Piernik na Guinnessie pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Brownie ze śliwkową pianką 63

razem brownie z dodatkiem śliwkowej, puszystej pianki. Intensywnie gorzka czekolada wspaniale komponuje się z kwaskowatą śliwką, dlatego musiałam tego spróbować. Pyszne połączenie!   Muszę o tym wspomnieć, tym razem przy zdjęciach pomagała mi córeczka :) Brownie z pianką śliwkową Składniki: Ciasto: 1)         180 g czekolady gorzkiej(...)garnuszku roztapiamy masło i czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. 2.      Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je, zasypujemy 4 łyżkami cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż cukier się rozpuści. Następnie śliwki miksujemy aż powstanie mus. 3.     Przygotowujemy śliwkową piankę: 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy

Na kulinarnym poligonie
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 183

dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast.    Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l):  2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon (najlepiej kora) Przygotowanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę(...)małym ogniu doprowadzamy do zagotowania co jakiś czas mieszając. Gdy śliwki się rozpadną i zaczną gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa

SzczyptaSmaQ
Makowy marmurek z serem i śliwkami 119

mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko.  Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę  i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek.  Pozostałe(...)ciasto na przemian nakładamy duże porcje  masy serowej i maku.  Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego  do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki  i układamy je na podpieczonym marmurku. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Studzimy. Smacznego

Pyszności Słodkości
Czekoladowe ciasto gryczane z orzechami, suszoną śliwką i żurawiną 144

Ciasto gryczane o obłędnym czekoladowym zapachu i bogatym wnętrzu. Idealne na deser dla osób dbających o linię :) Składniki : 180 g kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki(...)ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę i łączymy szpatułką. Dodajemy orzechy oraz żurawinę i mieszamy. Formę 30 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Piec 50-60 minut z termoobiegiem w 180*C. Wyjąc, pozostawić do ostudzenia. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z marcepanem 192

Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili,  że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy  TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla.  Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda(...)sól- szczypta Nadzienie : żółtka - 1 szt masa marcepanowa - 50 sok z cytryny - 2 łyżki morele suszone - 50 g śliwki suszone - 50 g Polewa : migdały mielone - 1 łyżka cukier -1 łyżka cynamon - szczypta masło - 1,5 łyż ki Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką. Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić. Nadzienie : Do miski dodać

Kuchnia Danusi
Drożdżówki z kruszonką i śliwką węgierką 146

herbaty z imbirem, miodem i cytryną, idealnie sprawdzi się pyszna domowa drożdżówka. Na przykład ze śliwką węgierką i kruszonką. Zapraszam! :) Składniki na rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej, typ 500, np. TOTA Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 1 jajko 3 żółtka 1/2 szkl ciepłego(...)szkl mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 70 g masła 1/3 szkl brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: śliwki węgierki płatki migdałowe Wykonanie: Rozczyn: Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, całe

Trufelkowo
Czekośliwka 120

lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Umyte, wypestkowane śliwki wrzucamy do dużego garnka

MyCookBook.pl