zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem . Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam na śliwki i z nimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;) Polecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :) Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 80 dag owoców ( u mnie jabłka
Takie tam pichcenieżółtko 250 g marcepanu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 50 g rozpuszczonego masła 1 jajko 10 śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj
codojedzeniałyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 8 jajek zapach śmietankowy 4 łyżki oleju 3 łyżki kakao pół szklanki mleka 10 sztuk śliwek Wykonanie Do miski rozdzielam białka od żółtek , białka ubijam na sztywną pianę . Do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę , kiedy żółtka mamy(...)stracić puszystości . Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa 4 łyżki masła ( dobrej jakości bez dodatku soli) 5 łyżek ksylitolu
Mój Smakwilgotny, nieco ziarnisty no i przede wszystkim bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły(...)proszku do pieczenia 1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę i oprószyć nią wszystkie bakalie. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać
Kulinarne InspiracjeMoją ulubioną jesienna, słodką tartą jest tarta ze śliwkami i bezą. Jest to zawsze strzał w dziesiątkę! Polecam i zapraszam na przepis :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldMoją ulubioną jesienna, słodką tartą jest tarta ze śliwkami i bezą. Jest to zawsze strzał w dziesiątkę! Polecam i zapraszam na przepis :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldproszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA SEROWA: twaróg 1 kg, śmietana gęsta 1 kubek, cukier 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śliwki 20 sztuk miękka palma / w robocie z podanych składników wyrobić ciasto kruche na drobną kruszonkę tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką, do blaszki wsypać kruszonkę, denkiem szklanki kruszonke przygnieść do dna blaszki - trochę kruszonki(...)zostawić na paski na cieście twaróg półtłusty Strzałkowo rozdrobnić z gęsta śmietaną 18% w rozdrabniaczu całe jajka, cukier, utrzeć w robocie z 5 minut na kogel-mogel dodać rozdrobniony twaróg, budyń i wyrobić z 1 minutę masę serową wlać do blaszki, poukładać duże śliwki połówki i na śliwkach kruszonkę zrolować na płaskie paski piec w 200C około 45 minut, sernik
W Mojej Kuchni LubięDostałam od koleżanki z pracy rabarbar i od razu pomyślałam, że na niedzielę upiekę kruche ciasto frangipane z rabarbarem. Wiecie co to jest frangipane? To taka masa migdałowa, którą wylewa się na wierzch ciasta z owocami lub tarty jak w przypadku tarty ze śliwkami . Uwielbiam migdały, marcepan i migdałowe wypieki . Migdały i ich pochodne świetnie pasują z różnymi owocami(...)którego można ugotować kompot i zrobić dżem. Kocham rabarbar i zawsze się cieszę, że co niektórzy o mnie pamiętają i podrzucają mi rabarbar przez całe lato. To kruche ciasto jest bardzo smaczne. Kruche ciasto jest nieco nietypowe, raczej półkruche, dlatego świetnie pasuje z owocami i zapieczoną masą migdałową. Ciasto frangipane z rabarbarem upiekłam w podłużnej formie, ale oczywiście można
codojedzeniacukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast. Moje zamknięte w słoiczkach od Friends of Glass Składniki: 5 kg śliwek węgierek 75 dag cukru zwykłego lub brązowego 1 łyżeczka cynamonu 3-4 goździki Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy
Wanilia i Kardamonwymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier). W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (roztrzepane jajka, olej, jogurt). Wszystko połączyć. Ciasto nakładać do foremek na muffinki, po czym w każdą powkładać kawałki śliwek. Piec około 25 minut w temp. 190 stopni. Ostudzone muffinki posypać cukrem pudrem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plżelatyna, 5 łyżeczek Przygotowanie Jajka z cukrem ucieramy na puch. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem(26cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, odrywamy papier, przekładamy z powrotem do formy. Śliwki kroimy w kostkę, smażymy z cukrem do miękkości, ale tak aby śliwki pozostały w całości. Dolewamy 1/2 szklanki soku, zagotowujemy(...)reszty soku dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do śliwek. Ponownie zagotowujemy. 1/5 masy pozostawiamy do dekoracji, resztę przekładamy na biszkopt, pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, aby napęczniała, po kilku minutach rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno, odkładamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy jogurt i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nadal miksując
Gotowanie moimi oczamitarta ze śliwkami...tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy... Składniki; Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 100 g zimnego masła, ekstrakt z wanilii(...)cukru, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki Wykonanie; Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru ,kakao i solą. Dodajemy masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej wody, ekstrakt wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy
Anioły w kuchniSezon na rabarbar = sezon na ciasta z rabarbarem Sezon na rabarbar w pełni, nie mogło zatem zabraknąć keto ciasta z nim w roli głównej. Tym razem nie jest to ciasto na zimno tak, jak w przypadku sernika kokosowo – rabarbarowego , lecz prawdziwy wypiek. Zacznijmy od krótkich wyjaśnień – co to jest dokładnie galette i frangipane? Nie są to bowiem pojęcia wszem(...)wyczuwalny posmak kokosa , przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W słodkich deserach oraz ciastach , a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. Tuta jest to podstawowy składnik ciasta kruchego , jak i kremu frangipane. Keto galette z rabarbarem Rabarbar Częsty składnik wiosennych ciast. Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych
Modern Cave Girlprzepis bo jest naprawdę świetny.Myślę , że wielu z Was ten przepis doda do swego odświętnego menu na stałe.Zapraszam!. Ciasto: *********************** 30 dag.mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szkl.ciepłej wody Farsz: ********************** śliwki suszone wędzone lub kalifornijskie 5 dag.marcepanu ***************************** Z podanych składników Zagnieść elastyczne ciasto.Rozwałkować na cienki placek.Wycinać spore krążki i nadzorować ŚLIWKAMI.Zlepić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijuż czas na domowe przetwory (zima tuż tuż) Domowe powidła ze śliwek węgierek. Aromatyczne, obłędnie smaczne! Można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoiczka lub użyć do przygotowania ciast, kanapek czy deserów. Na chłodne, zimowe wieczory będą doskonałe! Składniki (na 2 średniej wielkości słoiki ) 2 kg dojrzałych śliwek węgierek cukier (ilość zależy od słodkości naszych śliwek) 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Dojrzałe
Nastoletnie Wypiekanie