mogę już zaangażować małą M, która chętnie miesza ciasto a przy okazji ma kreatywną zabawę. Po czwarte: zawsze zdążę je upiec, zanim mały M się obudzi :D I tak sobie testuję różne przepisy na te małe słodkości ;) Tym razem skorzystałam z przepisu z najnowszego wydania magazynu Moje Gotowanie (9/2018). Póki są śliwki :) Ale jestem pewna, że z innymi owocami będą(...)wlać roztopione masło i mleko oraz wbić jajka. Wymieszać. Wlać masę do składników suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i śliwki i ponownie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich ciasto na 3/4 wysokości. Muffinki piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut
My simple kitchenmasła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać(...)stolnicę, a następnie rozcieramy w dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem
Czary - gary w kuchniNiewielkie ciasto, na przyjemne popołudnie. Babeczka dla kilku znajomych, którzy prosząc o kolejne kawałki zadbają o to, by zniknęła cała. Zachęcam do przetestowania mojego przepisu, bo to już kolejna udana propozycja z zastosowaniem majonezu. Szybka, bardzo prosta w przygotowaniu. Lekka, miękka babeczka. Dodana kawa nie dominuje, podkreśla tylko i dopieszcza czekoladową moc wypieku. W oryginalnym przepisie(...)Polecam wierzch polać polewą z roztopionej czekolady. Wystarczy rozpuścić w mikrofalówce kilka kosteczek i rozsmarować w pęknięciu wzdłuż ciasta, lub polać ozdobnymi zygzakami. W cieście doskonale odnajdą się również bakalie, takie jak pokrojone suszone śliwki lub orzechy. Za wersję bakaliową zabiorę się już niedługo, pozostało mi jeszcze przecież pół słoiczka majonezu. W mym odczuciu
Kronika PiekarnikaNiebanalna sałatka ze śliwkami to idealna propozycja zarówno na romantyczną kolację jak i miły wieczór w towarzystwie znajomych. Sałatka pięknie prezentuje się na półmisku i wyśmienicie
Przepiski.pljest ciasto petarda, kruche ciasto, kremowy ser i delikatna beza a do tego kwaskowość śliwek, idealne połączenie. Polecam spróbować upiec tą pyszna tartę a potem przepadniecie. Trzeba uważać aby nie zjeść za dużo 😉 Maślane cudo ze śliwkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiastka Trudność: Średnie Ilość 65 rogalików Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 15 min. Kalorie 300 kcal Domowe rogaliki krucho drożdżowe z konfiturą kakaową ze śliwek węgierek. Najlepsze rogaliki drożdżowe ze śliwkową Nutellą. Składniki: KRUCHE CIASTO DROŻDŻOWE 700 g mąki pszennej 50 ml letniego mleka 80 g świeżych drożdży 300 g masła 300 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru
ProstePesto.plNaleśniki to chyba mój ulubiony typ słodkiego, rozkosznego podwieczorku. Taki smakowity akcent w ciągu dnia :) Placki z ciasta na napoju ryżowym wyszły bardzo delikatne, a podane ze śliwkami i figami są najlepszym, co możemy zafundować sobie o tej porze roku. 8 sztuk: 3/4 szklanki Napoju Roślinnego Bio Ryżowy Sonko 3/4 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka
Mienta blogmoja ulubiona pora roku. Na straganach kolorowe i soczyste owoce zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Owoce, które kupuję najchętniej to: truskawki, morele, brzoskwinie i śliwki, na które trzeba czekać nieco dłużej. Zdecydowanie bardziej od ciast i kalorycznych deserów, wolę świeże, domowe koktajle, które przygotowuję od lat. Za każdym razem jednak powstają nowe pomysły, a ulubiony koktajl truskawkowy na maślance z dzieciństwa
Moja smaczna kuchniajest to samo. Ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto
Rita creativejest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto
RITA food channelpalnika, a do masy wbijamy jajka oraz wlewamy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy. Do składników suchych dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz składniki mokre. Mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy do muffinek (mi wyszło 20 sztuk) i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Źródło
Smaki Na Talerzuwystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś z indyka paprykowa
Kolorowy Przepisownikminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo smaczne a zarazem bardzo proste ciasto jogurtowe, które można upiec z dowolnymi owocami. Idealnie pasuje do śliwek, truskawek, rabarbaru czy jabłek. U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oleju(...)dokładnie ubić mikserem na puszystą masę. Dodać jogurt oraz olej. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już ręcznie za pomocą łyżki całość wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście wyłożyć owoce oraz kruszonkę. Piec w 180stopniach około 40 minut, każdy piekarnik piecze trochę inaczej więc najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem
W garach u Gosiślimaczków wykorzystałam powidła węgierkowe, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Powidła DAGOMA mają doskonałą konsystencję, smak i kolor. To idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów i marynat. Są produkowane z najwyższej jakości śliwek węgierek. Kiedy spróbowałam pierwszą łyżeczkę powideł od razu zachwyciły mnie swoim smakiem. Jestem pewna, że jeszcze niejednokrotnie zagoszczą w mojej kuchni. Produkt jest wart spróbowania
Tradycyjna kuchnia Kasinasączenia piernika). Spodni blat piernika, na powidłach, posmarować masę śliwkową. Przykryć drugim blatem stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku nadzieniu. Wierzch piernika posmarować ½ polewy. Śliwki kalifornijskie maczamy w pozostawionej części czekolady i układamy na cieście. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi