ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:214/419)

Galette z brzoskwiniami 151

farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki

Słodki Kompromis
Konfitura ze śliwek z bananami bez cukru, czyli mój sposób na kwaśne śliwki na wakacjach 186

naszym wakacyjnym hitem. Na dodatek bardzo zdrowym i sycącym. Dwa dni później gotowałam kolejną porcję :) Super smakowała ze świeżutkim i cieplutkim ciastem drożdżowym, kupionym w pobliskiej piekarni. Po powrocie do domu postanowiłam odtworzyć mój przepis. Ponieważ Konfitura ze śliwek z bananami szybko znikała, zrobiłam podwójną porcję, którą przedstawiam Wam poniżej. Oczywiście jeśli jesteście na wakacjach zróbcie z połowy porcji. Możecie

Moja Delicja
Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze 175

piernika. Świetnie sprawdzi się także jako „poświąteczne wspomnienie”. Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą noc w rumie rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek. Smak jest wtedy dużo lepszy! U mnie dzisiaj w wersji bezalkoholowej Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze Składniki: Ciasto: 6 jajek 250 g masła szklanka cukru pół szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki

PatiGotuje
Ciasto kakaowo-kokosowe bez jajek 64

proste w przygotowaniu ciasto kakaowe, bez dodatku jajek. To ciasto bez miksera, które wykonasz w kilka chwil, przez cały rok i z łatwo dostępnych składników. Ciasto kakaowo-kokosowe z dodatkiem dżemu możesz polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto ekspresowe w przygotowaniu(...)miksera. Dodatki, jakie możesz dodać do ciasta: sporą garść rodzynek, suszonej żurawiny; inny owocowy dżem, konfiturę; świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny; sporą garść maku, sezamu; dodaję sok z jednej cytryny oraz skórkę z dwóch wyszorowanych i szparzonych wrzątkiem cytryn – powstaje pyszne ciasto cytrynowe (rezygnuje wtedy z kakao); suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały, nerkowce. SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 185

zdarza mi się często ;) Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm....Składniki:kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu<dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce),2 łyżki masła(...)każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców pokroiłam w podobnej wielkości kawałki.Masło roztopić na patelni i wrzucić owoce. Przesmażyć na większym ogniu, dosypać brązowy cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić.Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienne ciasto owocowe. 180

Ciasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami

Kulinarny karnet Christophera
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 519

Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo.  Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się

Sajkofanka smaku
Proste ciasto z jabłkami 313

Dzień dobry! Jesienne owoce to bez wątpienia jabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym ciastem. Gorąco polecam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Drożdżówki z blachy z musem śliwkowym 76

jeszcze jestem od nich oderwana. Nie narzekam, choć dłuższe wykluczenie z obiegu bywa przygnębiające. Miałam czas i ochotę na klasycznie wyrabiane ciasto drożdżowe. Wiec kiedy, jeśli nie w wolny poranek. Miałam również pół kg niezbyt słodkich śliwek. Wystarczyło, by upiec mięciutką, delikatną drożdżową blaszkę, wypełnioną posklejanymi drożdżówkami w formie ślimaczków. Wprawdzie, w minionym tygodniu, nie stroniłam od wyszukanych form wypieków(...)gram drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 80 gram roztopionego masła 5 łyżek cukru cukier waniliowy Mus śliwkowy: 1/2 kg śliwek łyżeczka cynamonu 1 - 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego Wykonanie: Zaczynamy od musu - wypestkowane śliwki podgrzewamy w rondelku z cukrem, cynamonem i odrobiną wody, aż się rozpadną. Blendujemy je na gładki mus. Odkładamy pół szklanki musu

Kronika Piekarnika
Keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską 142

Kolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość

CookYourself
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 106

arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego Rogaliki z ciasta półfrancuskiego, szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości, proste dla każdego beztalencia kulinarnego, który tym przepisem może zabłysnąć wśród znajomych i rodziny! Wystarczą tylko 3 składniki do przygotowania tych rewelacyjnych rogalików: marcepan, oraz blaty gotowego ciasta francuskiego i drożdżowego tej samej wielkości. Z obu tych ciast przygotujemy błyskawiczne ciasto półfrancuskie(...)długiego chłodzenia. Ale ja mam dla Was dobrą wiadomość – ciasto półfrancuskie możemy przygotować z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego, wystarczy je razem złożyć, kilka razy rozwałkować i mamy prawdziwe ciasto półfrancuskie, ciasto tak przygotowane nie wymaga wyrastania, oraz chłodzenia. Zawsze mam w lodówce gotowe ciasto francuskie i ciasto drożdżowe, tak w razie w…, gdy Piotrka najdzie ochota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowa tarta z czekośliwką i piernikami 235

jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej CZEKOŚLIWKA: 400 g śliwek węgierek 3 łyżki cukru trzcinowego 100 g czekolady gorzkiej ok 200 g pierników nadziewanych Całuski Kopernik Toruń Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem, solą i cukrem pudrem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagniatając ciasto. Rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy(...)najlepiej z wyjmowanym dnem. Nadmiar ciasta odciąć i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem, obciążyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 15 min, do lekkiego zrumienienia. Śliwki przekroić na pól usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć

https:KKuchniaMniam
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką wg Aleex 160

się ciastem drożdżowym z filiżanką kawy. Zapraszam na ciasto. I na wybory też. Składniki: Ciasto: • 500 g mąki pszennej • 150 ml ciepłego mleka • 2 jajka • 1 żółtko • 60 g cukru • szczypta soli • 25 g świeżych drożdży • 60 g stopionego masła Wierzch: • 1,2 kg niebieskich śliwek • 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: • 350 g mąki pszennej • 150 g cukru • szczypta(...)kleić się do rąk lub ścianek misy. 4. Ciasto przykryć i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i rozwałkować na blasze o wymiarach 23x39 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Na wierzchu ułożyć wypestkowane połówki śliwek. Posypać cukrem. 7. Przygotować kruszonkę: mąkę zmieszać z cukrem i cynamonem, dodać szczyptę soli. Wyrobić z masłem aż powstaną

W mojej kuchni
Tort śliwkowy piętrowy 167

cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na nadzienie śliwkowe, nasączenie i krem: 1,5 kg śliwek 500 g serka mascarpone 1 kg śmietany 36% 2 opakowania cukru waniliowego + 1 kopiasta łyżka cukru 1 opakowanie śmietan-fix 120 g gorzkiej czekolady 2 małe kieliszki wódki (jeżeli robicie(...)również małą formę o średnicy 12 cm, to nieco ciasta odlać do niej i piec około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika również można ciasto zrzucić na ziemię (dzięki czemu się odpowietrzy i wyrówna). Śliwki umyć i przekroić na połówki wyciągając pestki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry i posypać cukrem. Włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania