ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:217/419)

Keks makowy z figami 183

maku ja miałam zmieszany niebieski i biały 16 g cukru z prawdziwą wanilią 50 g suszonych fig można dać morele lub śliwki 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mleka Aromat migdałowy Wykonanie ciasta: 1. Mak zalewamy  wodą, gotujemy 5 minut, odcedzamy dobrze na sicie, studzimy  po czym kręcimy  2 razy w maszynce do mięsa. 2. Kremówkę

Wanilia i Kardamon
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym 181

makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę! Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka masła szczypta soli około 30 wędzonych śliwek cukier - opcjonalnie migdały - opcjonalnie Składniki na masło makowe: 1/4 kostki masła 2 łyżeczki maku 1 łyżeczka miodu Wykonanie: mak sparzyć na bardzo gęstym sitku. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać masło(...)użycie migdałów, bez nich pierogi są równie pyszne w misce mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko mąką i wykrawać kółka. Na każdym położyć śliwkę nadzianą migdałem i zlepić pieroga. Można śliwkę posypać odrobiną cukru - nie posypywałam. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować pierogi 2-3 minuty. Wyłowić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 108

kruszonek, warstw i wykona ją nawet początkujący.  Nr 8 MOCNO ŚLIWKOWY PLACEK  Przepis znajdziecie tutaj . Te ciasto jest też może kojarzyć się z innymi świętami, ale również sprawdzi się ono na Wielkanoc. Wyraźny smak śliwki świetnie sprawdzi się do kawki, po świątecznych daniach.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 9 NAJLEPSZY OWOCOWY KEKS  Przepis znajdziecie tutaj .  Typowe

zdrowo i aktywnie
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 260

kruszonek, warstw i wykona ją nawet początkujący.  Nr 8 MOCNO ŚLIWKOWY PLACEK  Przepis znajdziecie tutaj . Te ciasto jest też może kojarzyć się z innymi świętami, ale również sprawdzi się ono na Wielkanoc. Wyraźny smak śliwki świetnie sprawdzi się do kawki, po świątecznych daniach.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 9 NAJLEPSZY OWOCOWY KEKS  Przepis znajdziecie tutaj .  Typowe

Zdrowie i pysznie na talerzu
Orkiszowa szarlotka (fit) 181

Jesień kojarzy mi się przede wszystkim z jabłkami, śliwkami oraz grzybami. To o tej porze roku najczęściej piekę szarlotkę. Zależało mi na uzdrowieniu tego tradycyjnego wypieku i robiłam wielokrotne podejścia by przepis był jednocześnie zdrowszy, mniej kaloryczny, ale i zachował swoją strukturę półkruchego ciasta z wsadem jabłkowym. Udało się, a rezultat poniżej. Składniki na formę 19x26cm: Ciasto: 250g mąki orkiszowej

Fabryka pomysłów
Mazurek czekoladowy. 294

suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 50 g drobno pokrojonych orzechów nerkowca           Sposób przyrządzania:             Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Dodać żółtka roztrzepane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki(...)przez około 20 minut. Suszone wiśnie i żurawinę sparzyć wrzątkiem, osączyć. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Mleko, cukier, masło i połamaną na małe kawałki czekoladę zagotować. Zdjąć z ognia, dosypać przesiane przez sito mleko w proszku i dokładnie całość wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć bakalie, polać polewą i posypać wierzch pokrojonymi orzechami nerkowca. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Domowa Nutella ze Śliwek 66

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowa nutella ze śliwek , dla niektórych znana jako „ śliwella ” to bardzo smaczne powidło śliwkowe z dodatkiem kakao oraz czekolady. Jest

Przepiski.pl
Dziecinnie łatwe ciasto z makiem i nektarynkami 175

więc tradycyjnie w sobotę upiekłam, a w sumie nie ja, a Miśka ciasto typu duża blacha z makiem i nektarynkami. Jest to dziecinnie proste ciasto, sami zobaczycie, a nektarynki możecie zastąpić brzoskwiniami, morelami a nawet śliwkami. Składniki na tradycyjną dużą, prostokątną blachę: 500 g mąki pszennej 300 g mąki ziemniaczanej 250 ml oleju roślinnego 400 g mleka kokosowego z puszki(...)Wymieszaj. W drugiej misce zblenduj cukier, olej i banany. Do masy bananowej dodaj całą zawartość puszki mleka kokosowego. Zblenduj wszystko razem. Połącz zawartość obu misek. Wymieszaj wszystko. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko powciskaj przepołowione owoce „dupką” do dołu. Możesz owoce delikatnie posypać domowej roboty cukrem waniliowym (na całość 2 łyżki). Piecz w temp

greenscarf
Ogród na cztery pory roku - recenzja książki, a także przepis na Galette z owocami jesieni. 81

szkl. mąki pszennej 10 dag masła 3-4 łyżki maślanki lub śmietany 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2 jabłka 4 śliwki 2 gruszki 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałowe do posypania ciasta perlisty cukier do dekoracji jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka mąki ziemniaczanej do posypania dna ciasta / można też użyć budyń lub kisiel w proszku Przygotowanie; Do miski przesiewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 175

nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych  skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy  100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g mąki pszennej

Chocolate Muffin Blog
Karpatka po królewsku 85

wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny

moj przepis na
Karpatka po królewsku 97

wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny

moj przepis na
Karpatka po królewsku 101

wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny

moj przepis na
Karpatka po królewsku 234

kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania