galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami ( przepis - klik ), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane ) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: ciasto upieczone piernik kętrzyński 1 opakowanie, margaryna 150 gram, woda 3/4-1 szklanka, kakao 2 łyżki, dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram orzechy włoskie 3/4 szklanki, rodzynki 1/2 szklanki, wódka 50 gram, herbatniki 200 gram, krem toffi 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek margarynę zagotować
W Mojej Kuchni Lubięjest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki(...)minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C. Masa makowa: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć
Pyry na Gazsmaku imbiru – pyszny! Domowy dżem to kilka dobrych składników i sprawdzonych dodatków. Bez konserwantów, zbędnych składników, zagęstników. Dżem z rabarbaru i śliwek polecam nie tylko na kanapki, także do placków, gofrów , omletów na słodko , naleśników, przekładania ciast.. Znany jest także hiram skandynawski – dżem z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru i skórki cytrynowej. Jest niezwykle pyszny, z zimowym
Zasmakuj Kuchnitaki upał piec ciasto to istny zamach na życie ;) ale nie w tym przypadku to ciasto zrobicie na patelni i zapewniam Was że jest równie dobre jak te z piekarnika. Do jasnego ciasta dodałam kilkanaście jagód i w pierwszej wersji ciasto było tylko z cukrem pudrem, natomiast najpyszniejsze było przełożone domową nutellą ze śliwek i oblane czekoladą :) Składniki na patelnię
Gotowanie...to proste !Śliwki i maliny to dla mnie zwiastun jesieni, który koniecznie wykorzystajcie do ciasta. Spód: - 220 g mąki pszennej - 60 g mąki ziemniaczanej - 200 g masła - łyżeczka proszku do pieczenia - 5 żółtek (białka zachować do bezy) - 40 g cukru Do miski wsypałam dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodałam pokrojone masło. Zagniotłam na jednolitą masę. Następnie dodałam 5 żółtek(...)dalej zagniatałam . Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm wysmarowałam masłem i wyścieliłam papierem do pieczenia. Blaszkę wylepiłam ciastem i podziurkowałam widelcem. Ciasto piekłam w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 st. C. Warstwa budyniowa: - 1 budyń śmietankowy (40g) - 2 łyżki cukru - puszka mleka kokosowego - 1/3 szklanki wody Do garnka
Receptura smakuśliwek mrożonych lub świeżych 3 jajka szczypta soli 50 g cukru 200 g śmietany 30% lub 36% 50 g twarogu 2-3 łyżki soku śliwkowego cukier puder do posypania gotowego placka WYKONANIE Spód: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, zmielone migdały, cukier puder, posiekane nożem zimne masło, wbić jajka i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe zawinąć w folię(...)wyciągnęłam je z lodówki 20 minut przed wałkowaniem). Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto. Gotowe przełożyć do blaszki i podwinąć boki na 2-3 cm. Warstwa wierzchnia: Mrożone śliwki odmrozić wcześniej i odlać z nich sok, świeże przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Zimną śmietanę ubić w misce. Do miski
Passions hobbies lifepokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej(...)tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odrywamy kawałek, który wałkujemy
SMYKWKUCHNIZalewa octowa Przepis na zalewę octową do ogórków, papryki konserwowej, grzybów, śliwek i ryb. Zalewa octowa decyduje nie tylko o trwałości, ale także o
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszne,mięciutkie drożdżówki ze śliwkami które pokochacie.Proste do zrobienia,zawsze się udają i do tego ten zapach.....Pieczone śliweczki są mięciutkie i rewelacyjne.Idealne do kawy lub
Swojskie jedzonkoCrème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem* Przepyszny spalony deser podany z winnymi śliwkami i rozmarynem. Dlaczego spalony? Ponieważ “Crème Brûlée” w dosłownym tłumaczeniu
Tajemnice SmakuŚliwki umyć, pozbawić pestek, tak aby połówki śliwki były złączone. Do środka wsypać szczyptę cynamonu i cukru. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi(...)należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku śliwkę, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle
Szalona Kuchnia EwelinyBezglutenowy, bez laktozy, pyszny tort ze śliwek suszonych . Śmiało może pojawić się również na wigilijnym stole. Będzie stanowił wspaniałe zakończenie kolacji. Przepis pochodzi z książki Ireny
królestwo garówLiczi, znane także jako śliwka chińska uchodzi za owoc dodający sił i poprawiający nastrój dlatego jak zobaczyłam go w pobliskim sklepie postanowiłam go zakupić. Wybrałam prosty
Pieguskowa Kuchnia