ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:233/419)

CIASTO Z SEROWĄ KRUSZONKĄ I OWOCAMI 97

Uwielbiam ciasto z owocami – jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (i smakuje wybornie). Z dzieciństwa pamiętam, że Mama najczęściej piekła je ze śliwkami, czasem z truskawkami. Na większe „szaleństwo” pozwalała sobie Babcia – zdarzały się wersje z rabarbarem czy brzoskwinią. Pamiętam jak dziś, jak pomagałam układać owoce na wierzchu surowego ciasta i jak [...] Artykuł CIASTO

SandraFrej.com
Ciasteczka owsiane z rodzynkami 165

ciasteczka. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyły 32 ciasteczka. Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce. Rodzynki można zastąpić innymi, ulubionymi bakaliami np. suszonymi morelami czy śliwkami (drobno pokrojonymi), suszoną żurawiną, orzechami; a masło - margaryną. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są miękkie, z lekko ciągliwym środkiem, mają

Gospodyni Miejska
Tarta z brzoskwiniami 131

Jednak ostatnio się zmobilizowałam i popełniłam tą obłędnie pyszną tartę z brzoskwiniami. Po prostu wyszła przepyszna! Już planuję wersję z jabłkami i śliwkami :) Po przepis sięgnęłam tutaj ( klik ), wprowadzając drobne zmiany. Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 200 g masła (zimnego) 100 g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 1 kg brzoskwiń 1/2 szklanki cukru 3 łyżki

My simple kitchen
Orkiszowe knedle ze śliwkami 187

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1/2 kg śliwek węgierek 6 łyżek bułki tartej 60 g masła dodatkowo: cukier/ksylitol cynamon Wykonanie: ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę śliwki naciąć do połowy, nie przekrawać na wylot i uwolnić z pestek przestudzone ziemniaki wymieszać z mąką, mączką ziemniaczaną i jajkiem. Wagę mąki podałam orientacyjnie, nie ma potrzeby precyzyjnego jej odważania(...)Dodać jajko, 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto tak, by dało się formować. Im mniej dodasz mąki, tym delikatniejsze będą knedle z ciasta uformować gruby wałek, odcinać równe kawałki, rozpłaszczać. Na środek każdego placuszka układać po 1 śliwce, dodać odrobinę cukru i cynamonu, zlepiać i formować kulkę. Odkładać na stolnicę podsypaną mąką, by się nie przykleiły zagotować wodę z dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
raw rolada gryczano-śliwkowa z kiwi 142

śliwek szklanka jagód goji łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki mleka owsianego 3 kiwi WYKONANIE: Śliwki moczymy 8 min w ciepłej wodzie, odcedzamy i blendujemy z dwiema szklankami gryki i mlekiem owsianym. Do zblendowanych składników dodajemy pozostałą szklankę gryki, jagody goji,amarantus i cynamon, całość ponownie blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ugniatamy i formujemy prostokąt. Kiwi obieramy, po czym

healthy dreams
Babka z bakaliami wg Aleex 173

mąki tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 25 dag cukru • 3 jajka • 0,5 szklanki mleka • 10 dag masła • bakalie(śliwki suszone, żurawina, orzechy) Sposób przygotowania: 1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko. 2. Do ciasta wlać rozpuszczone przestudzone masło. 3. Dodać bakalie. 4. Ponownie wymieszać. 5. Przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, któy lekko

W mojej kuchni
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 143

Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki,  pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić

Mała Cukierenka
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 202

Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez około 25-28 minut. Piekłam

Mała Cukierenka
Masa śliwkowo-orzechowa do ciast i tortów 144

Bardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka(...)będą się rozpadać. Wtedy nadal podgrzewać mieszając, tak aby sok zgęstniał. Do gorących śliwek wsypać obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto

Passions hobbies life
Szybki placek z porzeczkami + filmik 401

prosty i szybki placek z owocami , który nie wymaga użycia miksera. Wystarczy kilka składników plus jakieś owoce i mamy gotowe pyszne ciasto . W tym przepisie akurat użyłam porzeczek , ale mogą być każde inne owoce , nawet mrożone (jagody, truskawki, śliwki, rabarbar...). Ten przepis już istnieje na moim blogu , ale w wersji bezglutenowej ->  Bezglutenowy szybki placek ze śliwkami Tym razem

Kawa z mlekiem
Dyniowo-serowe kluseczki ze śliwkami w cynamonowym miodzie 110

szklanka mąki 2 małe jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego śliwki różnego rodzaju miód (łyżeczka na 2-3 śliwki) cynamon Serek śmietankowy mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się

Mienta blog
Placek z truskawkami - łatwy i szybki do przygotowania 1130

ciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami.  Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju (110 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru(...)uzyskania puszystej i jasnej masy. Następnie wlać olej. Dokładnie zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyraźnie zmieni konsystencję na mocno zbitą! Na sam koniec dodawać powoli ubite białka i całość wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przekroić

Ugotować
Pani Walewska 428

jeszcze nie próbował to koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto - bakaliowy twardziel 211

lukru dużo mi zostało. Z kilkoma składnikami go połączyłam i dużo bakalii dołożyłam.  Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia.  Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego(...)kokosowe i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min. Następnie

Moniki Smakołyki
Knedle ziemniaczane ze śliwkami 348

jajka L sól 1-2 łyżki oleju klarowane masło bułka tarta cukier WYKONANIE: Śliwki opłukać, osuszyć. Każdą nadkroić wzdłuż i usunąć pestkę. Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do nich szczyptę soli, mąkę i jajka. Zarobić ciasto, ale go nie wyrabiać – składniki muszą się tylko dobrze połączyć. Nastawić wodę do gotowania, do wrzącej dodać sól(...)może długo leżeć, bo zaczyna robić się rzadkie, więc należy dość szybko i sprawnie z nim pracować. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4,5 cm i pokroić go na kawałki długości 4-5 cm – w zależności jak duże są śliwki. Kawałki rozpłaszczać na dłoni, układać na nich śliwki i dokładnie zlepiać, formując knedle. Jeśli jest potrzeba podsypania mąką

Kuchenne zapiski Edyty