szeroko do tej pory otwartego balkonu. Chyba nie wrócą już upalne poranki, ale ta pora roku ma też swój urok, pojawiają się pyszne śliwki i coraz więcej różnych odmian Dyń. Ostatnio na blogu był przepis na ciasto dyniowe z dyni hokkaido(pyszne i słodkie, bez glutenu i cukru), a dziś proponuję: spaghetti z dyni makaronowej z boczkiem, szpinakiem i batatami
PaleoLifeKruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki pszennej
potrawyregionalneDrugie śniadanie, lunch a nawet kolacja. Na ciepło lub na zimno. Naleśniki zawinięte w ruloniki wypełnione domowymi powidłami ze smacznych śliwek. Oczywiście można je wypełnić słodkim dżemem o każdym innym smaku. Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka cukru
prawdziwe jedzeniepozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i przełóż je na wytłuszczoną blachę z piekarnika. Ułóż na nim połówki śliwek, jeśli lubisz, posyp cynamonem/cukrem. Piecz 50-60 minut. Przepis bierze udział w akcjach: Zniewolony. 12 years a slave
Qlinarnie i Qlinarnieroku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU.Składniki:1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku3 łyżki olejumały(...)temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika. Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta
Pasja SmakuCiasto drożdżowe idealnie sprawdzi się do kawy, jak i na śniadanie z dodatkiem masełka. Przepis jest bardzo prosty a dodatkowo jest wykonany z dodatkiem suszonych drożdży, które prawie zawsze mamy w domu. Przepis na formę : 34cm x 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 500g mąki pszennej Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY 8g drożdży suchych 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 2 żółtka 4 łyżki(...)mieszamy składniki na kruszonkę, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wstawiamy na chwile do lodówki. 3. Gdy ciasto podrośnie wykładamy je z miski, delikatnie przerabiamy na stolnicy, przekładamy do blaszki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut, po tym czasie układamy śliwki i ponownie odstawiamy na około 15 minut. 4. Po wyrośnięciu posypujemy kruszonką, pieczemy na złoty kolor
Dziś Ja gotujerównież przepisy na: tartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru
potrawyregionalnewieku. Maria Gruszecka poleca leguminę makową jako danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Poleca do wyboru jedno z trzech dań: kluski ze śliwkami, pierożki kruche i właśnie leguminę makową. Legumina makowa, podobnie jak klasyczna rolada makowa, makowiec jest z ciasta drożdżowego. Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże. Ciasto : 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa), 120 g masła, 3 żółtka
królestwo garówmałych śliwek Przygotowanie: Zaczynamy od rozczynu: Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 5-10 min. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać. Dodać do niej rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć(...)równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać cukrem) . Następnie zebrać łączenie w jednym miejscu i zlepić
Domowa Cookierenka Agizłoto i nawet wyszła im oponka. A nadziałam je moim ostatnio ulubionym powidłem- śliwką prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży 2 łyżki cukru 7 żółtek(...)masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki śliwki prażonej z czekoladą o smaku orzechowym Stovit szklanka cukru pudru kilka łyżek wrzątku 150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 2 litry oleju do smażenia (może być pół na pół ze smalcem) Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Śmietankę podgrzewać prawie do wrzenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia Bajaderka: 1 łyżka kakao szklanka mleka 5 łyżek marmolady lub gęstego dżemu bakalie ( rodzynki, żurawina, morele, orzechy, śliwki suszone- wg własnego uznania) 1 – 2 kieliszki rumu Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie
kuchcikowniaświeże 5 dag, jajka 3 sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla, mleko letnie 220 ml, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta śliwki 60 dag, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 kropla, wrząca woda 2 - 3 łyżki Pokruszone drożdże, cukier, jajka, olejek migdałowy mikserem utrzeć do spienienia(...)około godzinę. Papier do pieczenia położyć na ruszcie piekarnika, dłonie pod wodę z kranu, łyżką nabrać porcję ciasta, w dłoniach zrobić kulę i kłaść na papierze na ruszcie, dnem szklanki maczanym w wodzie na środku zrobić wgłębienie, powstanie drożdżówka. Umyte śliwki wypestkować, na drożdżówkach kłaść śliwki bez pestek, jedną drożdżówkę zrobiłam podłużną aby się zmieściła na ruszcie. Piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni LubięSierpień to pora jesiennych już owoców. Jabłka, gruszki i śliwki z tygodnia na tydzień są coraz słodsze i coraz chętniej po nie sięgamy. Gdy kupiliśmy działkę, rosły na niej dwie grusze, lecz były tak zainfekowane rdzą, że trzeba było je zlikwidować. Zostawiliśmy tylko pnie, po których w przyszłym roku będą pięły się róże. Zobaczcie jak to super wygląda w angielskich(...)ogrodach:) Gruszki więc kupuję na rynku. Po przepisach na moją urodzinową tartę gruszkową i ciasto gruszkowe , przyszła pora na kolejne ciasto. Tym razem wykorzystałam gruszki z kompotu, który ugotowałam w sześciolitrowym garze, z dodatkiem goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo je lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego
Posadzone i zjedzoneciasto 300 g m ą ki 200 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek 50 g suszonych śliwek(...)żurawinę, drobno pokrojone figi, daktyle, suszone śliwki oraz morele. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Po ł owę kruchego ciasta rozwałkujemy na grubość
La grande e la piccola cuoca