wkładem pracy i z jak największą przyjemnością dla podniebienia. To jest moja specjalność. Proste, ekspresowe tartelettki truskawkowe, wymagające minimum gotowania. Potrzebne nam będą: 500 g truskawek, opakowanie ciasta francuskiego, 250 g serku mascarpone, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, ewentualnie cukier do dosłodzenia (ja robiłam bez cukru, dla zasaday), ewentualnie liście mięty (dla dekoracji i dla aromatu). Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik(...)cieście francuskim. Nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do piekarnika na 10 -12 minut. Potem odczekujemy aż wystygną. Mieszamy serek mascarpone z cukrem waniliowym (i jak nie możecie obejść się bez słodkości z cukrem). Rozprowadzamy tak przygotowany krem à la mascarpone po cieście francuskim. Z wierzchu układamy truskawki. Możemy jeszcze skropić kilkoma kroplami syropu z agawy dla posłodzenia. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata
MODA NA BIOCześć dziś ciasto kawowe z delikatnym posmakiem czekolady. Biszkopt jest lekko namoczony ponczem kawowym i przełożony kremem cappuccino z serkiem mascarpone. Składniki na ciasto: 70 g masła 3 jajka 100 g czekolady gorzkiej 1 szklanka cukru brązowego 3 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka sody oczyszczonej 4 szklanki mąki pszennej Masa mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone 150 ml śmietany(...)dodać jajka i po łyżce mąki ciągle mieszając. Taką masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na 35 min do suchego patyczka. Po upływie czasu wyciągnąć ciasto i wystudzić, a następnie przekroić na pół by wyszły dwa blaty ciasta. W czasie jak ciasto się studzi możemy zrobić poncz. Pół szklanki kawy wymieszać z 2-3 łyżkami spirytusu
Panda i jej światRewelacyjna bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone. Kruche i delikatne ciasto oraz pyszne kremowe nadzienie... Ciasto na tarte smakuje jak najlepsze, tradycyjne , wytrawne kruche ciasto, a łosoś wspaniale się komponuje z zielonymi szparagami...Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ciasto: 180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz(...)cienkich, zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko sól, pieprz Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica ok. 24 cm). Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego
Kuchnia bezglutenowamascarpone owoce zostały wciągnięte przez ciasto i są nie tylko na wierzchu, ale też w środku. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, nawet do paru dni. Pyszne, polecam! 1 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu 1/2 szklanki mleczka kokosowego 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 2 łyżki oleju kokosowego POLEWA OWOCOWA: 125 g serka(...)żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Będzie luźne i klejące. Na początku może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć do formy (∅ 23 cm) wysmarowanej masłem, rozciągając równo ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto zacznie wyrastać. Serek mascarpone rozetrzeć z żółtkami i cukrem. Wsypać jagody
https:KKuchniaMniamtutaj dokonałam - niezaplanowanej - zmiany. Kiedy miałam już wszystkie składniki w misce, zorientowałam się, że mój Synek zjadł potrzebny mi serek waniliowy:) A ponieważ nie chciało mi się już biec do sklepu, wygrzebałam z czeluści lodówki ukryte mascarpone:) Dodałam je do ciasta i wyszła... bajka!:) Przepis zaczerpnęłam z blogu Cake Time . Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2.5 szklanki mąki pszennej (może(...)końca. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło, zagnieć ręką gładkie ciasto. Na koniec dorzuć serek waniliowy lub mascarpone i znowu zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę lub rozgnieć na niej ciasto ręką
Słodko-Słony Świat IlonyPyszna i łatwa tarta z serkiem mascarpone i białą czekoladą.Polecam!!! Składniki: Ciasto: 330 gram mąki 100 gram cukru pudru 3 żółtka 150 gram masła Krem: 500 gram serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Maliny Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy,dodajemy posiekane masło,cukier i żółtka, zagniatamy ciasto. Przekładamy do torebki foliowej(...)godziny wstawiamy do lodówki. Formę do tarty (30cm.) smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy, wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do serka, ponownie miksujemy.Masę wykładamy na ostudzone ciasto, układamy maliny
Bajeczna Kuchniaimpreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają się bezowe duszki. Pomiędzy nimi znajdują się ciasteczkowe nagrobki :) Całość(...)odstawiamy do wystygnięcia. Ucinamy sam wierzch wystudzonego ciasta przy okazji lekko wyrównując jego powierzchnię. Skrawki ciasta bardzo drobno kruszymy i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Krem pomarańczowy z mascarpone: Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym (ilość
MyCookBook.plPyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Krem: 250 gram serka(...)mascarpone 100 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 kilogram truskawek 1 galaretka truskawkowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .Formę do tarty (24 cm.)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem ,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Serek mascarpone
Bajeczna KuchniaUwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 100 gram masła 70 gram cukru pudru 3 żółtka Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram jogurtu naturalnego 50 gram wiórek czekoladowych 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram(...)ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę do tarty natłuszczamy, wylepiamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy
Bajeczna KuchniaRewelacyjne bezglutenowe ciasto z jabłkami i serkiem mascarpone. Cudownie puszyste, lekko wilgotne, pachnące jabłkami i skórką z cytryny. Bardzo proste i szybkie do wykonania i smakuje jak najlepsze glutenowe ciasto! Jest naprawdę przepyszne. Jedno z najlepszych, bezglutenowych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie! Inspirację znalazłam na blogu Dulcisss in forno - przerobiłam przepis na bezglutenowy :-) SKŁADNIKI: 250 g mieszanki mąk bezglutenowych(...)Miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i dodawaj po łyżce serek mascarpone oraz startą skórkę cytryny. Odstaw mikser. Mąki wymieszaj z proszkiem i powoli dodawaj do ciasta - wymieszaj drewnianą łyżka do połączenia składników. Dodaj starte jabłko i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż
Kuchnia bezglutenowaposypania ciastamasa kawowa 250g serka mascarpone100g jogurtu greckiego50g cukru2 jajka20g mąki ziemniaczanej3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wodywiórki czekoladowe40g czekolady mlecznej40g czekolady deserowej Wykonanie:CIASTO KRUCHE - kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek- mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce(...)wysmarować masłem- ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy- papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy- nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty- ciasto nakłuć gęsto widelcem
Smakołyki Berenikidomu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki.- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,- 250 g serka mascarpone- kilka łyżek nutelli do smaku- maliny do dekoracjiCiasto francuskie kroimy na 12 części. Wykładamy blaszkę do mafinek papilotkami i układamy do nich ciasto. Pieczemy do zrumienienia
Malinowe Pocałunkiserka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast dokładnie pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić
kolorowotorcikowoŚwięta się zbliżają, więc czas na słodkie wypieki. Ja serdecznie zapraszam do spróbowania mojej tarty z serkiem mascarpone i migdałami.To połączenie kruchego ciasta, serka kremowego i chrupiących migdałów. Nie jest za słodka, ani sucha, naprawdę smakuje znakomicie. Wiem, że taka tarta smakuje najlepiej następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły(...)zapraszam do spróbowania.Składniki na tartę o średnicy 25 cm:ciasto: 200 g maki pszennej, 2- 3 łyżki cukru pudru,100 g zimnego masła,1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,1 jajko,masa: 500 g serka mascarpone,45 ml syropu z agawy,3 małe jajka, 1 łyżka maki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.30
Moniki SmakołykiPtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę
https:KKuchniaMniam