cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm podsypując wcześniej lekko mąką tak aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka. Ciasto przełożyć na tartę o średnicy 28 cm. Najłatwiej ciasto przełożyć zawijając je na wałek(...)wałkiem i ostra krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, ciecierzycą lub innym warzywem strączkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez 15 min. Po czym wyjąć obciążenie i piec kolejne 10 min tak aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem
IMPRESJA SMAKUSernik na zimno z borówkami. Ciasto bez pieczenia z serka mascarpone, śmietany kremówki i borówek. Blaszka o wym. 25cm x 25cm. Składniki Spód ciasta: Ciasteczka owsiane z orzechami 420g Masło 125g Krem: Śmietana kremówka 30% 660ml Żelatyna 30g (4 łyżki) Woda gorąca, 120ml Mascarpone 750g Cukier 250g Mus borówkowy: Borówka amerykańska 500g Cukier puder 2 […] The post Sernik
Kulinarne Przebojeserka mascarpone Dekoracja kandyzowana skórka pomaranczowa suszone morele Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem spód ciasta(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Chałwę zmiksować na gładko, dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem i połączyć z serkiem. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Mazurek udekorować dowolnie. mazurek chałwowy
O kuchni z uczuciemChatki Puchatka”, czy „chatki baby jagi”? Odkąd sięgam pamięcią często gościła w moim domu, mając swoich stałych zwolenników. Składniki na ciasto: - 360g twarogu + 250g serka mascarpone- 200g masła- 3/4 szklanki cukru pudru- ekstrakt waniliowy- 1 łyżka kakao- 36 szt. Herbatników Petit Beurre- brzoskwinie z syropu – 5 połówek- wiórki kokosowe do posypania ciasta Składniki na polewę(...)łyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół. Pierwszą zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy 1 łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Herbatniki układamy na folii aluminiowej w prostokąt 3 x 6. Na herbatniki
mojewypiekiinietylkokrem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone 1 1/2 łyżki cukru pudru Do tego: świeże maliny Sposób przyrządzenia: 1. Ze składników "Na ciasto" szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok.20min. 2. Pistacje rozkrusz w moździerzu. 3. Pokruszone orzeszki połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 4. Wyjmij ciasto
Kuchnia w Słońcu Skąpanaopakowania – to zależy tylko od nas, naszego smaku. Ja dodaję płaską łyżkę. Dodanie dużej ilości serka może powodować konieczność dosłodzenia, gdyż sam w sobie mascarpone jest mdły w smaku. Krem Jeśli owoce nie będą mrożone, to zamiast lodów uzyskamy krem do ciasta. Można dodać do chudego twarogu, dodać do tego banana i uzyskać smaczne nadzienie do do naleśników. Kremowa(...)się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde owoce ze skórką lepiej dodać starte do masy zmiksowanej z kaszy i serka. Krucha drożdżówka Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek potrzebujemy: Ciasto
Kucharzycamielonego • 2/3 szklanki drobnego cukru • 4 jajka • 200 ml śmietanki 30% • budyń śmietankowy ( proszek ) • 2/3 szklanki likieru Advokat • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla) Wierzch ciasta: • 125 g serka mascarpone • 125 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: 1. Herbatniki rozdrobnić blenderem. 2. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję
W mojej kuchniwięc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też polubicie ? Przekonajcie się(...)ostudzeniu przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Kolejność układania : biszkopt połowa dżemu z galaretką migdały ciasto marchewkowe krem ciasto marchewkowe pozostały dżem z galaretką migdały Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego
Podróż w kulinariamasłem dodać jajko i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na placek o grubości max. ok. 5 mm podsypując wcześniej lekko mąką tak aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki. Wystające brzegi należy przyciąć(...)nożem lub po prostu przejechać po nich wałkiem i ostra krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem tak aby nie urosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez ok. 13 min aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę (można dodać do niej
IMPRESJA SMAKUPyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam. Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki pszennej; 220 g margaryny; 120 g cukru pudru; 5 żółtek; 1 opakowanie cukru waniliowego (16g); 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut. Składniki na krem: 250 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone
In my kitchenmąki 1 jajko pozostałe składniki 1 opakowanie serka mascarpone 1 galaretka owocowa truskawki Wykonanie: Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę ( dla utrudnienia można je rozwałkować i dopiero umieścić w formie ). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni ( koniecznie(...)nagrzanym ) przez 30 minut. W czasie pieczenia po około 10 minutach tartę smarujemy jajkiem ( zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta ) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką owocową. SMACZNEGO
Smaki Ewyniedawna i teraz nie wyobrażam sobie, aby ich nie było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem daje bardzo udane połączenie smaków. Nie jest za wysoki, jak na prawdziwego mazurka przystało, zapewniam jednak, że bardzo smaczny. A smak(...)mascarpone – 1 tabliczka czekolady białej Masa pomarańczowa – 3 pomarańcze – 1/2 szklanki cukru – sok z 1 cytryny – 1 mały dżem pomarańczowy Dekoracja – pistacje i migdały blanszowane Wykonanie: Ciasto kruche – Wymieszać obie mąki, cukier i sól. – Dodać miękkie masło, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. – Ciasto
To co kochamcukru drobnego 3/4 szkl. mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa nutellowa: 250 g serka mascarpone 200 g nutelli ( jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich ciast, należy zmniejszyć ilość) 50 g orzeszków ziemnych Masa orzechowa: 100 g miękkiego (!) masła 2 żółtka (z dużych jajek) 40 g cukru 100 g orzechów(...)będzie podstawa naszego ciasta). Pozostałą, większą część ciasta wkładamy (póki ciepłe) do cwibakówki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy delikatnie do brzegów, by uformować kształt ciasta. Odkładamy do przestudzenia (ja biszkopt piekłam dzień wcześniej). Orzeszki ziemne przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy chwilę. Następnie orzeszki lekko studzimy i siekamy na mniejsze kawałki. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone razem
Smaki Na Talerzugrama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być(...)orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany:• 250 g serka mascarpone• 250 ml śmietany 36%• 3 łyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy
Mia Cucina Sofieta