suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie jeśli ciasto urosło z wybrzuszeniem, ścinamy nożem je aby wyrównać wierzch. Następnie przecinamy wzdłuż ciasto na 3 blaty. frużelina z malin: 500 g świeżych malin 160 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wody 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej(...)wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z sosem malinowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. składniki na krem malinowy: frużelina malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy na gładką masę. składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek słodkiej śmietanki wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli
Domowy Smak Jedzeniabananom. Jeśli nie lubimy serka mascarpone, możemy nie robić kremowego wierzchu i ciasto posypać tylko cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Polecam… (przepis z książki Mary Berry) Bardzo wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Wyniki na końcu postu. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję! Proste ciasto bananowe z marchewką Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 230g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)marchewki (jedna trochę większa marchewka) 2 dojrzałe banany 2 duże jajka 150ml oleju Wierzch: 250g serka mascarpone 1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii lub parę kropli aromatu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru orzechy do ozdoby Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2.Mąkę przesiać i wymieszać
Mała CukierenkaPonieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik. Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe! Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów. Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:) Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować(...)składniki: ciasto: 90 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej szczypta soli żółtko 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1 szkl cukru 6 jaj budyń waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka soku
6niebociasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część(...)odpowiednim miejscu, twardą końcówkę wyrzucić. Szparagi myjemy, ewent. miejsca o fioletowym zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół. Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut. Inspiracja: klik
Atlas Smakówwymaga pieczenia (prawie), a przygotowałam go na serku mascarpone i zatopiłam w nim świeże jagody. Nie obyło się też bez karmelizowanego cukru na wierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy
https:KKuchniaMniamśmietanki 30 % 1/4 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody KREM: 1/2 łyżeczki barwnika w proszku 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 200 g serka mascarpone truskawki do dekoracji CIASTO: Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników(...)lodówki, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 190 stopni góra/dół i smarujemy delikatnie blachę masłem. Nie jest to konieczne, ale daje pewność, że tarta ładnie odejdzie po upieczeniu. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę. Odcinamy zbędne części. (U nas zostały one wykorzystane do zrobienia ciasteczek w kształcie serduszek i dekoracji gotowej tarty.) Ciasto już
Kuchnia od dwojgaszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki "laski" cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej(...)oraz krem do czapek: śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone, tylko wymieszaj do połączenia się składników. Włóż do lodówki. Umyj i obierz truskawki. Trójkąty przyozdabiaj lukrem i ozdobami do ciasta. Krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyłóż go na okrągłą podstawę z ciasta, na nim ułóż truskawkę
Garniec Magaliemascarpone syrop klonowy śmietana/jogurt Ciasto: 2 jajka mleko (na oko) mąka (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce. Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego ile naleśników chcemy usmażyć. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Smażyłam na teflonowej patelni, cienkie placki. Usmażone naleśniki polałam syropem klonowym. Odrobiną jogurtu i nałożyłam serek mascarpone
potrawyregionalnecukru Polewa karmelowa: 0,5 szklanki cukru brązowego 0,5 szklanki śmietanki 30% szczypta soli morskiej Masa karmelowa: połowa gotowej masy karmelowej plus 250 gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy mąkę(...)dwie części. Jedną wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. Drugą wykorzystujemy do masy karmelowej. Wykonanie (masa karmelowa): Łączymy połowę przestudzonej polewy karmelowej z serkiem mascarpone i połową zmielonych orzeszków. Wstawiamy do lodówki. Wykończenie: Upieczone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Smarujemy 2/3 masy karmelowej na ciasto. Nakładamy drugi blat. Smarujemy resztą masy karmelowej. Posypujemy pozostałymi orzeszkami. Polewamy przestudzoną polewą karmelową. Smacznego
Pyza i Surówkamascarpone! Przepyszna propozycja! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -170 g mąki -80 g masła - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - przyprawa suszone pomidory z ziołami i czosnkiem - sól Z w/w składników zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. NA TARTĘ: - 1 dojrzała gruszka - 1 średnia cukinia - chili zielone świeże - 1 szalotka lub dymka - czosnek - 1/2 serka(...)mascarpone - 2 duże jajka - sól, pieprz - 2 łyżki jogurtu greckiego Serek, jaja, jogurt i przyprawy, dobrze roztrzep trzepaczką. Cukinię i gruszkę pokrój w cienkie plastry, ułóż na cieście, posyp posiekanym czosnkiem i szalotką. Zalej masą z serkiem. Wstaw do gorącego pieca, pieczemy 35- 40 minut w temp. 170 stopni C. SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIowoc w smaku nie zachwyca, ale łącząc go z innymi składnikami uzyskamy oryginalny i niepowtarzalny smak. Pitaję zmiksowałam z serkiem mascarpone i limonką, dzięki czemu powstał wyjątkowo pyszny krem, którym wypełniłam tartaletki. Polecam Składniki (na około 11 tartaletek):Kruche ciasto:1 szklanka mąki2 żółtka120 g masła2 łyżki cukru pudruszczypta soliKrem:450 g serka mascarponesok z 1 limonki4 łyżki cukru pudru1(...)Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180°C.Krem:Pitaję myjemy i przekrawamy na pół. Z jednej połówki wydrążamy miąższ, rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Dodajemy serek mascarpone
Oryginalny smakmało, więc szarlotka musi poczekać a jabłka zmieniły się w pyszny mus i razem z naleśnikami i serkiem mascarpone stworzyły jedną, smakowitą całość. Na ok. 10 naleśników użyłam: 2,5 szklanki mleka (jeśli ciasto nie będzie się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej) 30 dkg mąki 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru(...)pokroić w drobną kostkę. Smażyć w rondelku razem z masłem i miodem aż jabłka będą miękkie, po czym zmiksować blenderem. Ostudzić. Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Serek mascarpone zmiksować, dodać cukier i cynamon i wymieszać. Na każdym naleśniku rozsmarować według uznania porcję serka, polać musem jabłkowym i zwinąć w rulony lub trójkąty
Maślane ciasteczkonajzdrowszej żywności na świecie. Nawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania(...)akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta
mojewypiekiinietylkominut do tzw.suchego patyczka.W tym czasie przygotować krem czekoladowy.Składniki na krem: 150 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpane.Ciasto po upieczeniu lekko wystudzić. Odwrócić ciasto"do góry nogami" tak by spód był teraz górą naszego ciasta ( jest idealnie równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy(...)przygotowany krem z serka mascarpone i białej czekolady, przykryć drugim blatem i posmarować roztopioną ciemną czekoladą, ozdobić świeżymi malinami.* jeżeli ciasto robimy w całości (nie wycinając kółek, należy powiększyć ilość kemu z mascarpone(250 g serka mascarpone, 170 g białej czekolady i 1 łyżeczka oleju ) oraz polewy czekoladowej (około 120 g)Smacznego i słodkiego Dnia Matki
Zabawa smakiem