ciasto z połówkami jabłek - 591 przepisów (strona:28/40)

Bożonarodzeniowe jajka faszerowane 1110

Na większości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :) Mam

Niezły Młynek
orzeźwiający sernik na zimno 117

śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku na wierzch:  szklanka winogron jasnych 1/2 szklanki borówki amerykańskiej garść malin 300 ml napoju jabłko-mięta ( z kartonu) 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku  Tortownicę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do jednorazówki ( a najlepiej dwóch) i rozdrobnić za pomocą wałka. Przesypać(...)wlać kremówkę i mleczko skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta.  Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka z jabłkami i krówkami 170

Są przepisy, które zaraz po przeczytaniu składników, wiemy już, że to musi być pyszne. Po prostu skazane na sukces. Tak było i w tym przypadku, kiedy

Świat Ciasta
Gryczana tarta ze śliwkami 164

formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 250g mąki gryczanej 125 g masła 4 czubate łyżki cukru (ok. 70g) 1 jajko Dodatkowo: 500g śliwek 2 łyżki trzcinowego cukru (możecie zastąpić białym) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Śliwki umyć i wypestkować. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem(...)łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać po wierzchu 2 łyżkami trzcinowego cukru. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Następnie te paski ułożyłam koło siebie

Fabryka pomysłów
Wilgotne ciasto kakaowe ze śliwkami pod kruszonką 230

Jestem sceptyczna w odniesieniu do przepisów na ciasta ucierane,  przygotowywane metodą dwóch misek.  Suche składniki z jednej trafiają do mokrych z drugiej,  krótkie mieszanie i do piekarnika. Obawiam sie gumowej, przyciężkawej struktury,  wynikającej ze zbyt przeciągniętego mieszania składników,  lub po prostu z faktu, że droga na skróty  - prowadzi do mniej efektownego celu. Ale, czasem(...)otrzymania gęstej piany. Wlewamy ją do suchych składników,  wsypujemy pokrojone kosteczki czekolady  i mieszamy trzepaczką krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do tortownicy  posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.  Na wierzchu wykładamy połówki śliwek, skórką do dołu  i posypujemy całość drobną kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika  i pieczemy około 60 minut

Kronika Piekarnika
CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI 226

Ciastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.  Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek  na pół

Kulinarne Fantazje Marioli
Deska 10 prostych i zdrowych przekąsek na HALLOWEEN 135

koktajl Frankenstein – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe z kokosem – gryczane brownie z cukinii (bezglutenowe i wegańskie) – kabanosy w cieście francuskim – Pumpkin Spice Chia Pudding – mumie z ciasta fracuskiego – ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym 1. Mini papryki z oczami – małe papryczki – majonez – ziarna czarnego pieprzu, czarnego sezamu, czarnuszki Przy pomocy(...)wbijamy po jednej w każdą kulkę. 4. Oczy z winogron – winogrona – czekolada mleczna – czekolada biała *opcjonalnie: małe pianki + czekoladowy pisak do ciastek Winogrona kroimy na połówki lub podcinamy końcówkę tak, by winogrono stało stabilnie na desce. Czekolady roztapiamy osobno w kąpieli wodnej. Każde winogrono moczymy w mlecznej czekoladzie i na parę minut wkładamy do lodówki. Następnie moczymy

Be Fit Be Strong
Kurczak ze śliwkami 155

Zapachniało jesienią. Nie tylko za sprawą ciast i dań ze śliwkami, jabłkami czy też cynamonem. W powietrzu unosi się już swoisty, dymny aromat, który od zawsze kojarzy mi się z tą porą roku. Kurczak w nieco innym wydaniu, bo z owocami. Sezonowe śliwki okazały się być bardzo dobrym dodatkiem do tego mięsa. Jeśli znudził Wam się kurczak w tradycyjnym(...)śliwek i cebuli  Udka kurczaka przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem; odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. Cebulę i śliwki ułożyć na blasze. Polać je oliwą, posypać tymiankiem, niewielką ilością soli i wymieszać. Mięso wyjąć z lodówki. Musztardę i miód wymieszać

My simple kitchen
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa 102

kiedy wystygną, smakują wyśmienicie ( a może nawet jeszcze lepiej ;) Zobaczcie łatwy przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go:) Polecam. Racuchy drożdżowe z jabłkami jak u babci. Oto składniki na racuszki drożdżowe z jabłkami: 2 jabłka 1,5 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka mleka 3 jajka 3 łyżki cukru kryształu(...)Puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe . Oto przepis na racuchy drożdżowe : Krok 1. jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i po chwili odcisnąć dokładnie z nadmiaru soku. Starte jabłka wymieszać z cukrem pudrem, przykryć i odstawić na chwilę. Krok

Moja Książka Kucharska
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 426

mamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne.  Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;)   Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka(...)cukier puder do posypania ciasta Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić, resztę włożyć do zamrażalnika. Pianka: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając kisiel (proszek). Schłodzone ciasto rozwałkować na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć połówki śliwek skórką do spodu

Smakołyki Asi
Pierniczki kakaowe serca 290

połówki cytryny PRZYGOTOWANIE W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika  i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około(...)lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny.  Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki:  KLIK, KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 187

całe skomercjalizowane przedstawienie mnie odstrasza. Jednak każda okazja jest dobra, by pobyć ze swoją połówką serca. Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu).  Sałatka ze szpinaku z gruszką.   Łosoś w cieście z twarożkiem.   Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert(...)Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Jabłkowa rapsodia 160

Jabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się

Wanilia i Kardamon
NAJLEPSZE BROWNIE Z GRUSZKAMI 153

gruszkami dają naprawdę wspaniały deser. Prawdziwa uczta dla wielbicieli czekolady. To chyba mój ulubiony przepis na brownie z gruszką. Można też wykorzystać inne owoce, np. maliny, truskawki czy nawet jabłka! Przepis jest prosty, szybki i niezawodny, smakuje wszystkim, których znam. No chyba, że ktoś po prostu nie przepada za czekoladą. Zresztą - przekonajcie się sami :) BROWNIE Z GRUSZKĄ (blaszka maksymalnie(...)ubijam z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję czekoladę z masłem. Do masy czekoladowo-jajecznej dodaję mąkę, sól i kakao. Mieszam. Powstaje gęste, lepkie ciasto. Gruszki obieram, dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Każdą połówkę owocu nacinam delikatnie i wciskam w ciasto. Piekę około 30 minut, aż na powierzchni powstanie czekoladowa skorupka a w środku brownie pozostanie lepkie

W kuchni Karmel-itki
Ciasto "do góry nogami" 421

wymiarach 25 x 36 cm (fot.1) .  Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto  (fot.2) .  Aby przygotować masę kokosową, należy najpierw białka ubić z cukrem, dodać(...)fot.4) .  Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu ciasto ostudzić, a następnie odwrócić je do góry nogami  (fot.5) .  Przygotować polewę. Cukier z wodą ugotować do rozpuszczenia, dodać masło i kakao. Wymieszać. Jeszcze gorącą masą polać wierzch ciasta. Można je udekorować połówkami orzechów włoskich  (fot.6) .   Ciasto

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania