ciasto z połówkami jabłek - 591 przepisów (strona:28/40)

Pierniczki staropolskie 205

naczynia. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą (którą należy w kilku miejscach przedziurkować nożem lub widelcem) i odstawić do lodówki na 4 - 6 tygodni.  Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm, wyciąć z niego pierniczki w dowolnym kształcie i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 8-9 minut. Pierniczki nie powinny się mocno przyrumienić(...)czekoladą. Można także przed pieczeniem wbić na środek każdego pierniczka kawałek orzecha lub połówkę migdała. Pierniczki przechowywać szczelnie zamknięte najlepiej w puszce lub słoju nawet do kilku miesięcy. Jeśli okaże się, że pierniczki będą twarde lub stwardnieją po jakimś czasie wystarczy do puszki włożyć kawałki jabłka i zmieniać je co 3-4 dni. Pierniczki wyciągną wilgoć z jabłka

Ze smakiem i z pasją
Ciasto z truskawkami 183

Ciasto z truskawkami. Chyba ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo(...)krem. Zmniejszyć obroty miksera, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Truskawki pokroić na połówki, wymieszać z cukrem i sypkim kisielem, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wylać pozostałą część ciasta

Praktyczna pl
FIT naleśniki waniliowe z sałatką owocową 99

cukru rozmieszać trzepaczką. Do płynu dodawać stopniowo mąką – ciasto powinno mieć konsystencję nie bardzo gęstej śmietany. Jeżeli chcemy cienkie naleśniki ciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Jeżeli planujemy smażenie dużej ilości naleśników warto użyć naleśnikarki . Dzięki(...)składniki delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Wystudzone naleśniki wypełnić przygotowanym nadzieniem. Najlepiej zawinąć je w rulon, ale można także smarować połówki naleśników i składać w trójkąty. Sałatka owocowa 1 opakowanie borówek amerykańskich 1 opakowanie malin 1 soczyste jabłko np. golden delicious 1 świeża brzoskwinia lub brzoskwinia z puszki banan kilka białych i ciemnych winogron bez pestek truskawki, gruszki

Gotujemy i jemy
FIT naleśniki waniliowe z sałatką owocową 267

ciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Jeżeli planujemy smażenie dużej ilości naleśników warto użyć naleśnikarki . Dzięki smażeniu bez tłuszczu na naleśnikarce nasze naleśniki będą naprawdę fit! Usmażone naleśniki powinny być delikatnie złote, ale nie spieczone(...)składniki delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Wystudzone naleśniki wypełnić przygotowanym nadzieniem. Najlepiej zawinąć je w rulon, ale można także smarować połówki naleśników i składać w trójkąty. Sałatka owocowa 1 opakowanie borówek amerykańskich 1 opakowanie malin 1 soczyste jabłko np. golden delicious 1 świeża brzoskwinia lub brzoskwinia z puszki banan kilka białych i ciemnych winogron bez pestek truskawki, gruszki

Korniszonki
Orzechowe jabłka – potwornie pyszna przekąska :) 171

Jeden z najszybszych deserów i słodkich smakołyków – kawałki jabłka posmarowane masłem orzechowym i posypane ulubionym dodatkiem. U mnie zwykle to są grubsze plastry. Ale

Lamarida.pl
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 32

ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka Asia – pozostawia ostry smaczek na języku. Sernik bardzo świąteczny, pachnący przyprawami, miodem i owocami. Jabłka(...)śmietanki 30% ? 2 łyżki kakao ? 2 łyżki kawy mielonej ? 1 łyżeczka cynamonu ? 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej ? 1/2 łyżeczki mielonych goździków ? szczypta soli i pieprzu Glazura owocowa ? 3 jabłka ? 6 połówek brzoskwiń z kompotu ? 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego ? 3 łyżki miodu Wykonanie: ? Ser zmiksować na wolnych obrotach z cukrem. ? Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając, każde następne jajko

To co kocham
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 119

Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka(...)Jabłka i brzoskwinie polane miodem tworzą bakaliową wierzchnią warstwę. Składniki: • 1 kg sera mielonego • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki kakao • 2 łyżki kawy mielonej • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej • 1/2 łyżeczki mielonych goździków • szczypta soli i pieprzu Glazura owocowa • 3 jabłka • 6 połówek

To co kocham
Bożonarodzeniowe jajka faszerowane 1095

Na większości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :) Mam

Niezły Młynek
orzeźwiający sernik na zimno 110

śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku na wierzch:  szklanka winogron jasnych 1/2 szklanki borówki amerykańskiej garść malin 300 ml napoju jabłko-mięta ( z kartonu) 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku  Tortownicę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do jednorazówki ( a najlepiej dwóch) i rozdrobnić za pomocą wałka. Przesypać(...)wlać kremówkę i mleczko skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta.  Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka z jabłkami i krówkami 157

Są przepisy, które zaraz po przeczytaniu składników, wiemy już, że to musi być pyszne. Po prostu skazane na sukces. Tak było i w tym przypadku, kiedy

Świat Ciasta
Gryczana tarta ze śliwkami 152

formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 250g mąki gryczanej 125 g masła 4 czubate łyżki cukru (ok. 70g) 1 jajko Dodatkowo: 500g śliwek 2 łyżki trzcinowego cukru (możecie zastąpić białym) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Śliwki umyć i wypestkować. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem(...)łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać po wierzchu 2 łyżkami trzcinowego cukru. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Następnie te paski ułożyłam koło siebie

Fabryka pomysłów
Wilgotne ciasto kakaowe ze śliwkami pod kruszonką 219

Jestem sceptyczna w odniesieniu do przepisów na ciasta ucierane,  przygotowywane metodą dwóch misek.  Suche składniki z jednej trafiają do mokrych z drugiej,  krótkie mieszanie i do piekarnika. Obawiam sie gumowej, przyciężkawej struktury,  wynikającej ze zbyt przeciągniętego mieszania składników,  lub po prostu z faktu, że droga na skróty  - prowadzi do mniej efektownego celu. Ale, czasem(...)otrzymania gęstej piany. Wlewamy ją do suchych składników,  wsypujemy pokrojone kosteczki czekolady  i mieszamy trzepaczką krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do tortownicy  posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.  Na wierzchu wykładamy połówki śliwek, skórką do dołu  i posypujemy całość drobną kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika  i pieczemy około 60 minut

Kronika Piekarnika
CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI 209

Ciastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.  Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek  na pół

Kulinarne Fantazje Marioli
Deska 10 prostych i zdrowych przekąsek na HALLOWEEN 118

koktajl Frankenstein – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe z kokosem – gryczane brownie z cukinii (bezglutenowe i wegańskie) – kabanosy w cieście francuskim – Pumpkin Spice Chia Pudding – mumie z ciasta fracuskiego – ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym 1. Mini papryki z oczami – małe papryczki – majonez – ziarna czarnego pieprzu, czarnego sezamu, czarnuszki Przy pomocy(...)wbijamy po jednej w każdą kulkę. 4. Oczy z winogron – winogrona – czekolada mleczna – czekolada biała *opcjonalnie: małe pianki + czekoladowy pisak do ciastek Winogrona kroimy na połówki lub podcinamy końcówkę tak, by winogrono stało stabilnie na desce. Czekolady roztapiamy osobno w kąpieli wodnej. Każde winogrono moczymy w mlecznej czekoladzie i na parę minut wkładamy do lodówki. Następnie moczymy

Be Fit Be Strong
Kurczak ze śliwkami 144

Zapachniało jesienią. Nie tylko za sprawą ciast i dań ze śliwkami, jabłkami czy też cynamonem. W powietrzu unosi się już swoisty, dymny aromat, który od zawsze kojarzy mi się z tą porą roku. Kurczak w nieco innym wydaniu, bo z owocami. Sezonowe śliwki okazały się być bardzo dobrym dodatkiem do tego mięsa. Jeśli znudził Wam się kurczak w tradycyjnym(...)śliwek i cebuli  Udka kurczaka przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem; odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. Cebulę i śliwki ułożyć na blasze. Polać je oliwą, posypać tymiankiem, niewielką ilością soli i wymieszać. Mięso wyjąć z lodówki. Musztardę i miód wymieszać

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania