Zapachniało jesienią. Nie tylko za sprawą ciast i dań ze śliwkami, jabłkami czy też cynamonem. W powietrzu unosi się już swoisty, dymny aromat, który od zawsze kojarzy mi się z tą porą roku. Kurczak w nieco innym wydaniu, bo z owocami. Sezonowe śliwki okazały się być bardzo dobrym dodatkiem do tego mięsa. Jeśli znudził Wam się kurczak w tradycyjnym(...)śliwek i cebuli Udka kurczaka przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem; odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. Cebulę i śliwki ułożyć na blasze. Polać je oliwą, posypać tymiankiem, niewielką ilością soli i wymieszać. Mięso wyjąć z lodówki. Musztardę i miód wymieszać
My simple kitchenkiedy wystygną, smakują wyśmienicie ( a może nawet jeszcze lepiej ;) Zobaczcie łatwy przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go:) Polecam. Racuchy drożdżowe z jabłkami jak u babci. Oto składniki na racuszki drożdżowe z jabłkami: 2 jabłka 1,5 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka mleka 3 jajka 3 łyżki cukru kryształu(...)Puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe . Oto przepis na racuchy drożdżowe : Krok 1. jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i po chwili odcisnąć dokładnie z nadmiaru soku. Starte jabłka wymieszać z cukrem pudrem, przykryć i odstawić na chwilę. Krok
Moja Książka Kucharskamamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne. Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;) Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka(...)cukier puder do posypania ciasta Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić, resztę włożyć do zamrażalnika. Pianka: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając kisiel (proszek). Schłodzone ciasto rozwałkować na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć połówki śliwek skórką do spodu
Smakołyki Asipołówki cytryny PRZYGOTOWANIE W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około(...)lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki: KLIK, KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjecałe skomercjalizowane przedstawienie mnie odstrasza. Jednak każda okazja jest dobra, by pobyć ze swoją połówką serca. Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert(...)Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiJabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się
Wanilia i Kardamongruszkami dają naprawdę wspaniały deser. Prawdziwa uczta dla wielbicieli czekolady. To chyba mój ulubiony przepis na brownie z gruszką. Można też wykorzystać inne owoce, np. maliny, truskawki czy nawet jabłka! Przepis jest prosty, szybki i niezawodny, smakuje wszystkim, których znam. No chyba, że ktoś po prostu nie przepada za czekoladą. Zresztą - przekonajcie się sami :) BROWNIE Z GRUSZKĄ (blaszka maksymalnie(...)ubijam z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję czekoladę z masłem. Do masy czekoladowo-jajecznej dodaję mąkę, sól i kakao. Mieszam. Powstaje gęste, lepkie ciasto. Gruszki obieram, dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Każdą połówkę owocu nacinam delikatnie i wciskam w ciasto. Piekę około 30 minut, aż na powierzchni powstanie czekoladowa skorupka a w środku brownie pozostanie lepkie
W kuchni Karmel-itkiwymiarach 25 x 36 cm (fot.1) . Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto (fot.2) . Aby przygotować masę kokosową, należy najpierw białka ubić z cukrem, dodać(...)fot.4) . Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu ciasto ostudzić, a następnie odwrócić je do góry nogami (fot.5) . Przygotować polewę. Cukier z wodą ugotować do rozpuszczenia, dodać masło i kakao. Wymieszać. Jeszcze gorącą masą polać wierzch ciasta. Można je udekorować połówkami orzechów włoskich (fot.6) . Ciasto
Świat CiastaJeśli zjedliście już odpowiednią masę jabłek, żeby zrobić na złość Putinowi, możecie teraz zrobić ciasto z innymi owocami. Proponuję placek ze śliwkami, bo już można kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę(...)dodawaną niewielkimi porcjami mąką . Na koniec wlać ostudzone masło roślinne i dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste - w formie trzeba będzie je rozprowadzić łyżką. Wcześniej formę należy nasmarować masłem i obsypać mąką. Na ciasto, środkami do góry, wyłożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec ok 45 minut z włączonym termoobiegiem
W SMAKcukru 50 g miękkiego masła 50 g orzechów u mnie włoskie (może być więcej) Dodatkowo: 1 jajko Ciasto: 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto. 2. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Kruszonka: Do miski dajemy(...)ciasto dzielimy na dwie części. Każdą musimy rozwałkować na prostokąt tak mniej więcej na około 30 cm x 20 cm. Teraz smarujemy a pomocą pędzelka nasze ciasto rozbełtanym białkiem, drugie później tak samo. Następnie ciasto posypujemy połową orzechów (po bokach zostawiamy po około 1,5 cm czystego ciasta, żeby ładnie nam się potem zawinęło) i połową kruszonki. Zawijamy ciasto wzdłuż
kruche babeczkiSkładniki na biszkopt: -5 jajek(osobno białka i żółtka) -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -1 szklanka mąki orkiszowej(lub pszennej) Białka ubić na pół
Smaczne ZdroweWyśmienity biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną to doskonała propozycja na deser lub podwieczorek. Prostota wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków. Biszkopt przygotowuje się bardzo prosto a najlepiej smakuje dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców np. śliwek, rabarbaru, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek, które świetnie będą komponować się ze słodką śmietaną i czekoladą. składniki na tortownicę(...)cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Na cieście układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. W wysokim
Smakowite DaniaZnacie szarlotkę sypaną ? To ciasto, w którym suche składniki przekłada się na zmianę z jabłkami. Istnieje też wersja truskawkowa. To ciasto nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności wypiekowych. Nie potrzebuje miksera, blendera czy wagi. Nie napracujemy się przy nim, a efekt nas zaskoczy. Ciasto sypane z truskawkami nie jest ani kruche, ani wilgotne – ma mokrą konsystencję, jest treściwe(...)rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje na ciepło (lekko podgrzane) z zimnymi lodami. Sypane ciasto z truskawkami: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki kaszy manny ¾ szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (1 kostka) truskawki (ok. 700-1000 g) Masło chłodzimy (można schować na 15 min. do zamrażarki). Mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, kaszę
Poezja smakuCiasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką. Czyli połączenie smaków, które tak kocha moja rodzina. Takie ciasto idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na różne uroczystości. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. To taka moja mała wariacja na temat popularnej(...)naszym domu jabłka znikają w mgnieniu oka. Moje dzieci kochają jabłka (co mnie bardzo cieszy). Synek potrafi zjeść ich ogromną ilość. Zresztą cała rodzina je uwielbia Najlepsza zdrowa przekąska Ale żeby było zdrowo, to trzeba sięgać po jabłka najlepszej jakości. My polecamy Wam jabłka marki AMELA O marce AMELA Marka AMELA , to jabłka produkowane
Słodkie okruszkijabłkami czy gruszkami. Ciasto jogurtowe ze śliwkami to świetny pomysł na podwieczorek, idealny do popołudniowej kawy. składniki na tortownicę 26 cm 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju 2 łyżki miodu 2 jajka 10-12 większych śliwek cukier puder do posypania ciasta przepis(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Zawartość miski z suchymi składnikami przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i wszystko mieszamy łyżką, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 45-50 minut
Smakowite Daniadłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele i czasem dorzucam ulubione bakalie lub korzenne przyprawy. W dzisiejszym przepisie na galette postanowiłem wykorzystać pełnoziarnistą mąkę gryczaną, która nadaje wypiekom niepowtarzalnego aromatu. Gorąco zachęcam(...)gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek, następnie boki zagnij do środka. Śliwki posyp z wierzchu cynamonem. Ciasto wstaw
Food Square