proszku) - cukier puder do oprószenia rolady Szykujemy blaszkę o wymiarach 28 x 35cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy olejem (najlepiej przy użyciu pędzla). Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy, przekrajamy na połówki i kroimy w plasterki. Pokrojone układamy ściśle na blaszce. Przesiewamy obie mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy robotem na sztywno(...)ubitych białek z cukrem, dodajemy wodę różaną. Chwilę miksujemy robotem, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy rózgą. Jabłka posypujemy galaretką w proszku, na którą wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na czystą ściereczkę, odwracamy jabłkami
mojewypiekiinietylkotrochę się zjadło. A na resztę trzeba było coś wymyślić. Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Jakiś czas temu robiłam szarlotkę z połówkami jabłek. Wszystkim bardzo smakowała. Więc postanowiłam zamienić jabłka na brzoskwinie. I powiem Wam, że wyszło bardzo smaczne ciacho. Znikło bardzo szybko. Dobrze, że zapas brzoskwiń jeszcze jest. Długo zastanawiałam się czy brzoskwinie obierać ze skórki(...)proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości) Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło
Passion of Cookingniesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki dodatkowi jabłek wilgotne, soczyste, a dodatek karmelizowanych bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy je przygotowanym sosem z karmelizowanych w miodzie bananów i śmietanki otrzymamy rozpustną, grzeszną ucztę! Pyszności!!! Składniki na racuchy z jabłkami i karmelizowanymi(...)bananowym. 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 3 i 1/4 szklanki mąki np.tortowej, poznańskiej, wrocławskiej 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 4 łyżki cukru 4 banany sok z połówki cytryny 3 jabłka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 100-150 ml śmietanki słodkiej (18% lub 30%) olej ewentualnie cynamon do posypania Do małej miseczki wkładamy drożdże
Rozpustne gotowaniePołówki ;-) CIASTO NA PIZZE XXL: - 500 g mąki typu 00 (włoska) - 5 g świeżych drożdzy - 5 g soli - 1/2 łyżeczka cukru do zaczynu - 300 ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki oliwy z oliwek Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie, pokrusz drożdże, dodaj cukier trochę wody. zmieszaj z częścią mąki. Odczekaj aż zaczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieć ciasto(...)WIERZCH DLA NIEJ: - sos pomidorowy, ser - pomidorki koktajlowe, krewetki koktajlowe, ananas, oregano świeże Na blat ciasta wykładamy sos pomidorowy, zaczynamy od środka blatu, robiąc łyżką coraz większe okręgi. Na rozprowadzony sos pomidorowy, wysypujemy starty na małych oczkach ulubiony ser żółty. Na jedną połówkę wersja dla niego na drugą wersja dla niej! Hej! Samczego
SMYKWKUCHNIŚliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie plastry, ciasto tniemy na paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy
Niezły MłynekSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier(...)smaku 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Owoce jabłka obrać i brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę . Śliwkę dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i każdą połówkę przekroić na pół. Winogron biały i czerwony opłukać i usunąć z łodyżek. Do rondelka przełożyć jabłka i śliwkę podgrzewać na średnim ogniu
Ciastka - domowe słodkościpapierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzch ułożyć jabłka, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Babka migdałowa z Amaretto → Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi → Próżniak
Oryginalny smakciasto na ok. 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy np. serduszka. Każdy smarujemy żółtkiem. Na środku wciskamy połówkę migdała. Pieczemy przez ok. 10-15 min. w 180 st. C. Aby pierniczki zmiękły muszą poleżeć w wilgotnym miejscu (ok.2 tygodnie). Można również do pudełka z piernikami włożyć pokrojone jabłko ale trzeba uważać aby nie spleśniało
Domowy Smak Jedzeniasól i cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż masło się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i będzie lekko odchodziło od brzegów rondla. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszamy aż ciasto wystygnie. Nie przerywając mieszania wbijamy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka i lśniąca przekładamy ją do worka cukierniczego(...)czyli śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z musztardą. Białko ubijamy na sztywno i też łączymy ze śmietaną. Upieczone ptysie kroimy wzdłuż na pół. Dolne połówki przykrywamy plastrami sera brie, a na ser kładziemy jabłka. Mus nabijamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy na jabłka. Przykrywamy szpinakiem i górą ptysia. Podajemy od razu. Smacznego! W tym Wypiekaniu na śniadanie
Marder&Marder Manufacturemożna też użyć jabłek lub brzoskwiń. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) śliwki węgierki ok 22 szt cukier brązowy 1 małe jajko Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 12 kawałków, ja podzieliłam na 6 kwadratów i 6 prostokątów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć
Monia miesza i gotujepół, jedną połówkę wkładamy na dużą patelnię i podgrzewamy, po czym dodajemy jabłka i dusimy je około 10 minut, aż staną się miękkie. Na koniec posypujemy je cynamonem i mieszamy. Pozostałe składniki wyrabiamy w robocie. Wyciągamy z piekarnika nagrzaną foremkę i smarujemy otwory masłem. Do każdego otworu wkładamy jabłka i zalewamy je ciastem. Pieczemy je około
Lili w kuchniPyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto. Aromatyczne, pachnące nadzienie to właśnie rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami. Idealna propozycja na jesienną aurę. Taką roladę wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i po upieczeniu poczekać aż całkowicie wystygnie, dopiero kroić. Ja niestety tej cierpliwości nie miałam i kroiłam jeszcze lekko ciepłą, i troszkę(...)cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jabłka - mała kiść winogron Dodatkowo do posypania owoców - 1 łyżka cukru - 1 łyżka cynamonu Wykonanie Jabłka obieram, wyjmuje gniazda nasienne, kroję w kosteczkę. Winogrona na połówki. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Układam na niej owoce, posypuję je delikatnie
Kuchnia z widokiem na ogródużyłam babki z tego przepisu * 1 jabłko * 200 ml mleka * 3 suszone morele * 8 pistacji * 1 łyżeczka cukru z wanilią * ½ łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego WYKONANIE: GALARETKA | 200 ml mleka, 1 łyżeczka żelatyny, 3 morele, 8 pistacji, 1 łyżka cukru z wanilią| Morele kroimy w drobną kosteczkę a pistacje na połówki. Mleko zagotowujemy i od razu ściągamy(...)stężenia. Stężałą galaretkę przekładamy na deskę i kroimy w dowolne kształty. Układamy na talerzu. KRUSZONKA | 2 kawałki babki cukrowej| Ciasto kruszymy na drobne kawałeczki i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażamy, aż ciasto stanie się chrupiące. Przekładamy na talerz. JABŁKO |1 jabłko, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki miodu| Jabłko przekrawamy na pół a następnie kroimy na plasterki. Pokrojone jabłko
Mohiellahalucynogenną. Tą rolę odgrywały grzyby, które od tej pory są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - wędzone jabłka - grzyby suszone Wykonanie: Zalewamy wrzątkiem i moczymy co najmniej godzinę. Jabłka wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i doprawiamy do smaku. Pizza choinkowa Ja wiem, że niby pizza(...)sytuacji, w której ludziom zdarza się trafić do lekarza z przejedzenia, to mogą się przydać. Składniki: - ogórki kiszone - jabłko - patyk do szaszłyka Wykonanie: Jabłko kroimy na pół a ogórki na plasterki wzdłuż. Wkładamy patyk w połówkę jabłka używając go jako podstawkę i nadziewamy na niego plasterki ogórka na przemian, żeby wyglądało jak choinka. Makowiec choinka Przepis, który fruwa
Kryzysowa Książka Kucharskaciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wsypujemy śmietanfix, dodajemy Mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami
Kulinarne Fantazje Marioli