ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1016/1704)

Pancakes z dżemem i kremem budyniowym 132

łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 jajo odrobina ekstraktu waniliowego + dżem, owoce Pancakes: Maślankę, olej, jajo, cukier waniliowy i sok z cytryny umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość geste, dlatego konieczne będzie rozsmarowywanie go łyżką na gorącej patelni(...)mleka podgrzewamy. Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy mieszankę i mieszając gotujemy przez chwilę, aż masa lekko zgęstnieje. Pancakes przekładamy kremem budyniowym i podajemy w towarzystwie dżemu lub świeżych owoców. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Szarlotka z bezą i kruszonką 83

popołudnie w kuchni, przygotowaliśmy poszczególne warstwy jabłecznika, czyli kruche ciasto, prażone jabłka oraz puszystą i lśniącą bezę. To ciasto na kruchym spodzie łączy w sobie winność jabłek oraz słodkość piany z białek, i jest wprost idealne na niedzielny dodatek do kawy. Składniki na szarlotkę z bezą i kruszonką Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g zimnego masła(...)połówki cytryny, dusić na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną, co w zależności od gatunku owoców może potrwać od 15-30 minut. Przemieszać od czasu do czasu, aby nic nie przywarło do dna. Drugą połowę jabłek pokroić w kostkę, wrzucić do rozgotowanych owoców, dodać cukier, cynamon i goździk, wymieszać. Gotować jeszcze 10-15 minut, tak aby jabłka zrobiły

niecodziennikpary
Szarlotka super krucha 139

przygotowania jabłek na szarlotkę - czyli myjemy, obieramy i kroimy owoce, następnie wszystko dusimy w rondlu z dodatkiem cynamonu, odrobiny wody i ewentualnie cukru. Gotowe jabłka muszą trochę przestygnąć. Czy wiesz, że obierki z jabłek można wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego. Gdy jabłka się studzą zarabiamy ciasto na spód szarlotki. Zimne masło kroimy w kosteczkę, następnie mieszamy z mąką

Gotujemy i jemy
Szarlotka super krucha 193

przygotowania jabłek na szarlotkę - czyli myjemy, obieramy i kroimy owoce, następnie wszystko dusimy w rondlu z dodatkiem cynamonu, odrobiny wody i ewentualnie cukru. Gotowe jabłka muszą trochę przestygnąć. Czy wiesz, że obierki z jabłek można wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego. Gdy jabłka się studzą zarabiamy ciasto na spód szarlotki. Zimne masło kroimy w kosteczkę, następnie mieszamy z mąką

Korniszonki
Ciasto Leśny Mech 132

Zaskakująco proste i pyszne ciasto leśny mech zrobione na bazie szpinaku z cytrynowym kremem Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g cukru 300 ml oleju 1 łyżka olejku wanilinowego 350 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone(...)cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru ziarenka z owocu granatu (1 sztuka) Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odsączamy maksymalnie z wody. Jeżeli jest potrzeba odprowadzamy wodę smażąc szpinak na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowany szpinak blendujemy długo i staranie wręcz na papkę w przeciwnym razie ciasto nie będzie tak zielone i kawałki szpinaku nie będą estetycznie wyglądać w cieście. Jajka

W Moim Magicznym Domu
Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. 164

Szarlotka z kratką. Proste ciasto, które wygląda fenomenalnie, przez co może sprawiać wrażenie trudnego. Wcale jednak trudne nie jest, a za to bardzo pyszne, zwłaszcza jeżeli jabłka przesmażymy z karmelizowanym cukrem i uzupełnimy w dodatek rodzynek. Najlepsze tutaj będą kwaskowe owoce, które idealnie się uzupełnią ze słodyczą karmelu.  A teraz, późnym latem, mamy takie pyszne jabłka, które wręcz(...)oprócz tego, że udało mi się połączyć smaki w ciekawy sposób, to jabłecznik jest nie tylko ładny, ale też po prostu wygodny. Co to znaczy? Wygodne ciasto to dla mnie takie które: łatwo się przechowuje, dobrze się kroi, można mrozić, idealny na imprezy szkolne dla dzieciaków = czyli zawiera wszystkie cechy, które w cieście sobie cenię najbardziej. Szarlotka z karmelem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krokiety z kapustą i pieczarkami 97

pieczarkami to tradycyjne polskie danie. Tymczasem na świecie krokiety nadziewa się makaronem, ziemniakami, owocami morza, a nawet pikantną kapustą kim-chi. Nasze swojskie krokiety z kapustą i pieczarkami mają długą historię. Choć badacze sztuki kulinarnej twierdzą, że smażone w tłuszczu warzywa lub mięso w cieście znano już w Starożytnym Rzymie, słowo krokiet wywodzi się od francuskiego croquer – dźwiękonaśladowczego określenia(...)KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Przekąski z warzywnym lub mięsnym nadzieniem, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu, z chrupiącą skórką, są daniem popularnym na całym świecie. Portugalczycy lubią krokiety z owocami morza, Meksykanie z tuńczykiem lub czerwoną fasolą. W Indiach popularne są aloo tikki – krokiety wypełnione ziemniakami. Można je kupić na popularnych ulicznych straganach z jedzeniem. Krokiety z purée ziemniaczanego

smakowitehistorie.com
Tort z ptasim mleczkiem 204

dobry w smaku. Co prawda nie dałam do niego żadnych owoców, bo zależało mi na tym, by tort podzielić na bardzo cienkie kawałki, by goście mogli spróbować jeszcze innych rzeczy. Polecam wszystkim, którzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki

Smakowy Raj
Omlet z kremem czekoladowym i owocami 152

Idealne letnie śniadanko. Uwielbiam pieczone omlety, które smakują i wyglądają jak ciasto :) Ten tak właśnie się prezentuje, a najlepsze w nim jest to, że można je zjeść całe bez wyrzutów sumienia. Omlet nie zawiera cukru, zrobiony jest z dodatkiem mąki orkiszowej, ale można użyć dowolnej np. ryżowej jeśli chcemy by omlet był bezglutenowy. Nie polecam jedynie mąki kokosowej, bo omlet(...)wyjdzie za suchy. Na wierzch moja ulubiony zdrowa nutella, czyli czekoladowy krem z awokado. Idealnie pasuje do omleta i cudownie łączy się ze smakiem świeżych owoców. Bardzo gorąco polecam :) Składniki: 2 jajka  2 łyżki mąki orkiszowej lub innej ulubionej  szczypta sol  2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu Krem czekoladowy: 1/2 awokado 1/2 dojrzałego banana  1 łyżka

Healthy food explorer
Puszyste pancakes z ricotty (Pancakes soffici alla ricotta) 134

sztuk) 250 g ricotty 100 g m ą ki pszennej   30 g cukru 8 g proszku do pieczenia 125 ml mleka 2 jaja szczypta soli Dekoracja: owoce, miód  **** INGREDIENTI (18-20 pezzi) 250 g di ricotta 100 g di farina 30 g di zucchero 8 g di lievito vanigliato 125 ml di latte 2 uova(...)Masę na placuszki miksujemy.  Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy 2 białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Usmażone placuszki podajemy z owocami i miodem. **** PREPARAZIONE In una ciotola settaciate la farina

La grande e la piccola cuoca
Torcik z adwokatem i brzoskwiniami 133

ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mikserem ubić białka z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta już za pomocą łyżki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( tylko dno)roz.25-26cm Piec w nagrzanym piekarniku 175stopni przez około 15 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Po wystudzeniu zostawić(...)wyłożyć 1/3 porcji przygotowanej masy następnie 4-5 połówki brzoskwiń brzuszkami do góry, lekko dociskając owoce.Środek pozostawić wolny. Dookoła, przy obręczy ułożyć rurki waflowe. Środek wyłożyć/ przykryć brzoskwinie pozostałą masą( odłożyć z 3 łyżki do dekoracji) i wyrównać. Dowolnie udekorować. Wskazówka; Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo ładnie daje się pokroić na porcje

W garach u Gosi
PIEROGI Z KACZKĄ 161

wędzoną makrelą i pierogi z dynią :) PIEROGI Z KACZKĄ (na ok. 40 pierogów) Składniki na ciasto 250 ml ciepłej wody 420 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 1 pierś kaczki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 3 owoce ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 50 g suchej kaszy gryczanej 1/2 średniej cebuli(...)miękkości kaczki, pod przykryciem. Potrwa to około 20 - 30 minut. Odstawiam "odcedzoną" kaczkę do wystudzenia. Kaszę gryczaną gotuję na sypko z dodatkiem soli. W oczekiwaniu na kaczkę przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę zalewam ciepłą wodą, dodaję szczyptę soli i zagniatam miękkie ciasto, pod koniec dolewając olej. Może się nieco kleić jeszcze do dłoni - nie dodaję jednak więcej mąki, dosypiemy

W kuchni Karmel-itki
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 228

pewni jajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 400 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty(...)ciasta ucieranego. Wtedy będzie trochę łatwiej. Jeśli używamy zwykłej lalki, musimy wydrążyć środek tak, by zmieściły się tam nogi. Lalce tworzymy gorsecik z lukru i odkładamy na bok. Na podstawie umieszczamy odrobinę kremu śmietankowego, a na nim pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go bardzo lekko herbatą i nakładamy krem śmietankowy. Na nim układamy kolejny krążek, nasączamy i układamy krem z owocami

Ratunku obiad
Babeczki z cukrowym szkłem 85

która krwi nie przypomina, ale smakuje wybornie! Babeczki z cukrowym szkłem 12 sztuk Składniki: Ciasto: 165 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g masła 120 g cukru 3 jajka kilka kropel czerwonego barwnika kilka łyżek konfitury truskawkowej (najlepiej takiej z kawałkami owoców) Cukrowe szkło: 1/2 szklanki cukru 25 ml wody Krem: 250 ml śmietanki kremówki(...)zmiksowaniu masy z jajkami dodajemy suche składniki. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Następnie wszytko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Papilotki napełniamy w połowie ciastem, następnie dodajemy łyżeczkę konfitury i wszystko przykrywamy ciastem. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 20-30 minut do tzn. suchego patyczka. W czasie kiedy pieką się nasze babeczki

PatiGotuje
Babeczki Czarny Las 272

cieście i pożałowałam tego. Otwory wyszły idealnie proste, ale zdecydowanie za małe! P.S. Babeczki Czarny Las nadziałam frużeliną wiśniową z dodatkiem czereśni , którą bardzo polecam! Jednak ze względu na to, że sezon na czereśnie jest krótki w przepisie poniżej podałam przepis na frużelinę wiśniową. W sezonie wystarczy połowę owoców(...)cukier i wodę. Całość gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie i czereśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik. Skrobię ziemniaczaną zalewamy dwiema łyżkami soku z owoców i wlewamy do garnka. Mieszamy całość energicznie. Ponownie umieszczamy garnek na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję kisielu

Słodki Pomysł

Proponowane wyszukiwania