dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50 minut w temp. 170-180 C Bita śmietanka 400 ml śmietanki 30-36 proc. 2 łyżeczki żelatyny 4-6 łyżek gorącej wody dowolne owoce,u mnie maliny z ogródka Wykonanie Żelatynę rozpuścić w wodzie ,mieszając(...)żelatyną,wymieszać ,a następnie dodać do całości śmietanki nadal ubijając na niskich obrotach,tylko do połączenia skladników. Na ciemny spód wyłożyć śmietankę i posypać malinami ,u mnie resztki ciasta tez za posypkę posłużyły.:)) slodkie ciasto ,niesłodka śmietanka i kwaśne maliny to idealne połączenie
w mojej kuchnimleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 żółtek ( pozostałych z ciast) 15 łyżek cukru 50 dag masła 25 dag margaryny ( u mnie masło) 1 galaretka wiśniowa puszka ananasów puszka brzoskwiń mały słoik drylowanych wiśni w syropie Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Z owoców odlać syrop,ananasy i brzoskwinie pokroić w kostkę. 1/2 l mleka zagotować(...)jedna część większa na posmarowanie góry i boków tortu. Do jednej części masy dodać pokrojone brzoskwinie,do drugiej ananasy,do trzeciej części tężejącą galaretkę oraz odsączone wiśnie. Przełożenie tortu: Ciasto jasne + krem z brzoskwiniami + ciasto orzechowe + krem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne Wierzch i boki tortu posmarować białym kremem,odstawić
Niespełnione zdolności kulinarnegrudki i do tego dodać masę „serową” Zagnieść ciasto formując kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. i zabrac się za przygotowanie kruszonki, a potrzebne będzie: około 200 g dżemu (użyłam własnej roboty porzeczkowego- można tez zastąpić świeżymi owocami startymi na tarce o drobnych oczkach lub zblendowane i pozbawione nadmiaru(...)orzechów (jakichkolwiek) płaska łyżeczka cynamonu około 80 ml oleju roślinnego 2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny) Orzechy rozdrobnić Wszttskie składnik poza dżemem wymieszać w misce widelcem i mamy kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrwiac ciastka nie większe niż średnicy 5 cm. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każde ciacho nałożyć pół łyżeczki
greenscarfmąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: śliwki lub inne owoce Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą
Agusiowe smakołykirabarbaru i nie zawaham się i zużyć zanim zwiędnie. Znalazłam ostatnie opakowanie marcepanu w spiżarni, poza tym miałam jeszcze kawałek papai oraz ananasy i tak oto wyszło coś bajecznego. Ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się ustach, jego migdałowy aromat podkręca masa marcepanowa, w którą wcisnęłam tyle koloru ile się dało. Składniki na dużą blachę o średnicy(...)koksowego (masz ciepły piekarnik, bo piekłeś spód ciasta, więc wstaw to masło na chwilę do piekarnika i się roztopi). Pod koniec blendowania dodaj 3 łyżki mąki. Na lekko przestudzony spód przełóż masę marcepanową i wciśnij w nią pokrojony w kostkę 1 cm rabarbar (który najlepiej obrać delikatnie ze skórki) i owoce. Całość piecz przez około 30 minut w temp
greenscarfpuder można zrobić z suszonych kwiatów hibiskusa lub możemy go zwyczajnie pominąć. Wówczas nasz sernik będzie biały. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)* Masa serowa: 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone(...)młynku do kawy 1 porcję cukru pudru z dwoma porcjami liofilizowanych różowych owoców lub kwiatów np. malin lub hibiskusa. Do tego przepisu wykorzystuję 4 łyżki cukru pudru i 8 łyżek liofilizowanych malin, dokładnie miksuję w młynku do kawy i przesiewam przez sitko. Używam do ciasta. Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatam, 3/4 ciasta kruchego wałkuję i wykładam na spód
Mango Papajadziś też przedstawię Wam przepis na coś słodkiego. To małe babeczki z morelami. Zapraszam Składniki: ciasto: 3 świeże morele 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/4 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru 150 g masła 3 świeże morele kuleczki(...)Trzy morele myjemy i osuszamy. Następnie wyjmujemy pestki i kroimy owoce w małą kostkę. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy kilka cząstek moreli. Do miski wkładamy po kolei mąkę, jajko, kakao, olej, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie składniki. Zalewamy morele ciastem kakaowym( na 1 babeczkę-1 duża łyżka ciasta). Wstawiamy babeczki
słodkie i nie tylko historie kulinarneodstawić i smażyć naleśniki wtedy, kiedy Wam wygodnie. Ewentualnie poczekać jak ciasto ostygnie, wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się nawet na drugi dzień, na przykład szykując naleśniki na śniadanie. Tym razem naleśniki zjedliśmy z kremem kasztanowym, polane słodką śmietanką i sosem karmelowym oraz ze świeżymi owocami. Tak, ten obiad to była czysta rozpusta! ;) W smażeniu pomogła(...)patelnia marki Woll. Żaden naleśnik nie przywarł, żaden nie spalił, żaden nie wyjechał poza powierzchnię patelni (a przyznaję bez bicia –bałam się o ten brak rantu i ograniczenia dla ciasta). Wygodna, elegancka i naprawdę niezastąpiona. Dlaczego warto się bliżej przyjrzeć patelniom Woll przeczytacie w TYM wpisie, a patelnię kupicie u oficjalnego przedstawiciela marki Woll w Polsce, w sklepie e-gustus
Karo in the Kitchenbezglutenową tartę jaglaną z granatem, uważanym za najzdrowszy owoc. Jest to mój pierwszy wegański wypiek, lecz mogę zaliczyć go do tych najbardziej udanych. Kaszę jaglaną powinniśmy łączyć z granatem, który często też występuje w połączeniu z orzechami włoskimi. Tak też stworzyłam przepis na tartę, w której skład wchodzi ciasto z mąki jaglanej, krem na bazie kaszy jaglanej i mleka orzechowego
Via Gustokogo: dla fanów bakalii dla szukających ciasta, które na długo zachowa świeżość dla keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru pudru kostka masła (200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki (blanszowanych) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100-150g kandyzowanych owoców (u mnie miź + wiśnie) Wykonanie: Migdały sparzyć i zdjąć z nich(...)obtoczyć w mące. Masło utrzeć dodając po trochę cukier, żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w ciasto. Blaszkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec ok. godzinę w temp. 190 stopni. Blacha: korytko
Mania Wypiekaniawykorzystać. Poza tym chodziło za mną ciacho z tymi owocami, a taki kawałeczek z pewnością umili czas nauki i uzupełni brakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia. Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła
Fabryka pomysłówwalory smakowe, ale też za cenne właściwości zdrowotne. Zawierają liczne substancje odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a ich właściwości lecznicze znane są od wieków. Działanie wykazują zarówno owoce, jak i liście jagód. Jagody to świetne antidotum na zatrucia oraz biegunki. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Poza tym, wpływają na poprawę wzroku i stosowane są w leczeniu(...)wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód. Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin
Kuchnia MagdaLenyDelikatne i puszyste ciasto z soczystymi jabłkami i chrupiącym granatem. Przepis tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący :) Jabłka tym sposobem są o wiele bardziej delikatne, niż w przypadku tradycyjnego wyłożenia owoców na wierzch. 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 g maślanki 50 g śmietany(...)papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy ok. 22 cm) i posypujemy cynamonem. W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą i powstałym ciastem zalewamy jabłka. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Chwilę przestudzamy na kratce, po czym zdejmujemy boki formy i przekładamy ciasto na talerz “do góry dnem
Mienta blogcukru. Proporcja jest taka, że na kilogram owoców dajemy 300 g cukru i jedno opakowanie mieszanki żelującej. Ja dałam cukru jeszcze mniej, dżem się pięknie ściął, ponieważ czarna porzeczka sama w sobie ma dużo pektyny. Dżem robi się bajecznie szybko i będzie idealny na przykład do bezy lub innego słodkiego ciasta. Na blogu pod zakładką Przetwory znajdziecie mnóstwo
Kulinarne przygody Gatity