Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kawę zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimny serek mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudrem(...)ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Krem dzielimy na 2 równe części do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę i miksujemy do połączenia (proponuję robić to stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada) Ciasto makowe przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy krem kawowy, przykrywamy biszkoptem (można go nasączyć np wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem jeśli tortu nie będą jadły dzieci
Cynamonowe szczęściekawę i zjemy domowe ciasto. Na Końcu Tęczy leży na trasie z Pl. Zbawiciela w kierunku parku Łazienki. Wejście jest obok sklepu z butami, więc niech nie zniechęci cię kolejka do okienka na wynos. To jedne z najlepszych lodów rzemieślniczych w Warszawie na słodki początek dnia. Co polecam? Kawę i lody z mascarpone w cenie
Ugotowane pozamiatanepestek malin. Na wcześniej upieczone ciasto wylej najpierw mieszankę z pestkami malin, a następnie część przelaną przez sitko (dzięki temu góra tarty będzie gładka). Wyrównaj wierzch szpatułką. Odstaw do całkowitego wystygnięcia, a po tym przełóż tartę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem ozdób tartę według uznania (można na górę dodać odrobinę mascarpone i posypać malinami). Tartę trzymaj
Przepisy na widelcupieczenia. Spód wylepić dokładnie ciastem i ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 25-30 minut do zarumienienia. Wystudzić. Składniki na krem: • 2 duże jajka • 2 żółtka • skórka otarta z 2 cytryn • sok wyciśnięty z 2 cytryn • 160 g cukru • 80 g masła ponadto: • 250 g serka mascarpone • 100 g białej czekolady • 80 g migdałów
KUCHNIA POLSKAkokosa mamy zarówno w spodzie ciasta, w masie serowej i w zwięczającej całość - bezie. Serdecznie polecam. Składniki na spód: 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowych 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek 30 g masła 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu tłustego (nie polecam tutaj kubełkowego) 500 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Świat CiastaNiezbyt często robię ciasta, a zwłaszcza torty - przeważnie to sporo pracy, dużo czekania a potem szybko znika ;) Tym razem jednak jak pojawiły się pierwsze jagody wziąłem się do pracy - tort złożony z tego co najbardziej lubię w tortach: chrupiącej bezy z miękkim środkiem, kremu i świeżych sezonowych owoców. Bita śmietana i mascarpone - to zawsze doskonała podstawa do dobrego kremu
Milion Smakówjestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi i galaretką tworzy
Ostra na Słodkoorzechowy: 500 gram mascarpone 5 czubatych łyżek masła orzechowego 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 5-6 batoników marki Lusette o smaku Capuccino oraz o smaku czekoladowym garść orzechów włoskich don dekoracji tortu Składniki na biszkopt miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie należy miksować ciasta zbyt długo, jedynie
Mango Papajaczekolady , wszystko przykryć ciastem. Z tego przepisu wychodzi około 12-15 sztuk muffinek. Pieczemy je przez ok 20 minut w 180 stopniach. W między czasie drewnianym patyczkiem najlepiej sprawdzić czy muffinki są upieczone. Po ostudzeniu nadają się do jedzenia, jeżeli mamy ochotę możemy je również udekorować. Dekoracja: Składniki: - 150 g serka mascarpone lub naturalnego
Aromatyczne Podróżepatelni. Z racji ,że ciasto było ze szpinakiem wyszły trochę grubsze niż tradycyjne. Żeby nie przyklejało się do patelni należy je podlewać niewielką ilością oleju. Na środek każdego placka nakładałam farsz. Zawijałam je kolejno. Posypałam naleśniki startym parmezanem i chwilę podgrzałam w piekarniku. Smacznego! Polecam również naleśniki: ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI KOKOSOWE
potrawyregionalnebędzie uwierzyć, że tego ciasta ktoś nie zna, nie lubi. Tak, tak, przypuszczam, że po zamknięciu oczu, ponad połowa z Was, zobaczyła SERNIK. Oto i on, puszysty, delikatny i kremowy, otulony polewą czekoladową i płatkami migdałów. Dziś w wersji na zimno - bo tak też bardzo lubię. A podstawą jest nie ricotta czy mascarpone, ale tradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis
Mój Smak na ŻycieJako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce
Z Majeczką w kuchniSkładniki na biszkopt jajka, 6 szt cukier puder, 200g mąka pszenna, 6 łyżek mąka ziemniaczana, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki na masę
Gotowanie moimi oczamiskórką cytrynową, na koniec dodając serek mascarpone. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej
Kuchenna Kontrrewolucyajajka 80 g mąki pszennej 10 g kakao 132 g cukru 38 g mąki ziemniaczanej Składniki na krem Oreo (do przełożenia tortu): 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 14 sztuk ciastek Oreo 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasączenie: pół szklanki przegotowanej wody łyżka soku z cytryny łyżka cukru Składniki na krem Oreo (do obłożenia tortu(...)Oreo, kawałki czekolady) Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Mąki oraz kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 - 170 oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmujemy gorącą tortownicę i opuszczamy
Słodkości na talerzuCZEKOLADOWĄ SKŁADNIKI: Spód: ciasteczka owsiane z sezamem (250 g) masło roztopione (100 g) Masa pistacjowa: pistacje łuskane (250 g) czekolada biała (100g) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) mascarpone (500 g) cukier puder (3 łyżki kopiaste) cukier (100g) Polewa czekoladowa: mleko (4 łyżki) cukier (4 łyżki) masło (125 g) kakao (3 łyżki kopiaste) Dodatkowo: krokant orzechowy (garść) Potrzebne(...)białą czekoladę i dobrze mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy na czas przygotowań reszty składników. W dużej misie ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy krem pistacjowy i krótko miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę
RITA food channelśmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Krem kokosowy 200 ml mleka kokosowego 100 ml śmietany kremówki * 350 g mascarpone 40 g wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 60 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ** Frużelina malinowa 250 g malin *** 75 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki(...)jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchniMocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy. Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)zniszczyć piany a wmieszać dokładnie mąkę. Od tego będzie zależało jak puszysty będzie biszkopt. Tortownicę (23 cm) wyłożyć dno papierem do pieczenia nie smarować boków! Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni) Piec około 35- 40 minut aż do suchego patyczka. Jak biszkopt będzie już upieczony, wyjmując go z piekarnika upuśćcie go z wysokości
Piekarz-Kucharz-Garkotłukadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto śmietankowe z musem porzeczkowym. Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto nie jest mdłe i słodkie, ponieważ słodycz kremu przełamana jest kwaśnym musem. Smakuje wyśmienicie! Przepis na dużą blaszkę Biszkopt: Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną piane. Następnie stopniowo dodajemy(...)Masa: Składniki: 2 opakowania śmietanki 30% po 500 ml 6 łyżek cukru pudru 2 serki mascarpone Dodatkowo: 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki opcjonalnie na wierzch: maliny/wiórka kokosowe/ kakao/ starta czekolada Przygotowanie: Ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder i serek mascarpone, miksujemy do połączenia. Masę dzielimy na dwie części. Rada: Z uwagi na dużą ilość masy można
Przepiski.plskładnika - dobrych jagód. Mrożonych własnych nie mam z zeszłego roku (nad czym ubolewam), a amerykańskie borówki jakoś nie smakują mi tak, jak prawdziwe jagody, nie mają też tego koloru. Ciasto jednak tak kusiło, że przemogłam się i kupiłam borówki, tym bardziej, że wreszcie tutaj osiągnęły jakąś rozsądniejszą cenę: 1 € za 125 g i nawet nawet smakowały prawie jagodowo(...)cytryna (skórka i sok) 260 g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód Krem: 50 g masła 200 g kremowego serka (śmietankowego twarożku lub mascarpone) 150 g cukru pudru 1 limonka (skórka i sok) 50 g jagód 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C, blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Limonki i cytryny wyszorować
Kuchnia Prezydentowejsuszonych miękkich fig 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu Składniki na masę serową 570 g twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 100 g śmietany 12% w temperaturze pokojowej 180 g cukru drobnego 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej, oddzielone białka od żółtek 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy z jednej(...)serek mascarpone , śmietanę , żółtka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Masę serową wylać na schłodzony spód , wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, na półkę niżej wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą. Sernik pieczemy przez około 75 minut, brzegi ciasta powinny
SprawdzonaKuchnia.plmasy kojarzy się bez wątpienia z lodami jagodowymi. Dziś w Kronice przyjemnie delikatny torcik, letni, owocowy deser. Poczęstunek z soczystymi borówkami, które nęcąco prezentują się w przekroju ciasta, włożone w masę o lawendowym kolorze. Torcik jest prosty w wykonaniu, puszysty biszkopt piecze się błyskawicznie, masa borówkowa jest wyjątkowo lekka i stabilna zarazem. Proponuję jednakże wykonanie masy rozłożyć(...)łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa borówkowa: przygotowany wcześniej mus borówkowy 200 gram śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan - fix 100 gram borówek amerykańskich 50 gram białej czekolady Poncz: 1/2 szklanki wody sok wyciśnięty z połowy cytryny Wykonanie: Jak wspomniałam, mus borówkowy najwygodniej
Kronika Piekarnikasamo ciasto doprawia się mieszanką korzeni. Ciasto przygotowuje się szybko, z podanej ilości produktów wychodzi dość sporej wielkości tort, można również zmniejszyć o połowę ilość podanych składników i upiec ciasto w foremce o śr ok 20 cm. Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 90 min 5 jajek 125 ml maślanki 430 ml oleju rzepakowego(...)mielonych goździków 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g orzechów włoskich lub pekan Krem 250 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej 250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej laska wanilii 100 g cukru skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę
Słodki KompromisCzas czytania: 2 min Chciałam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Creme brulee z mascarpone i imbirem, to wariacja na temat znanego deseru. Choć z określeniem pochodzenia tego deseru jest pewien problem, to
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Macie ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale brak Wam czasu na przygotowywanie skomplikowanych przepisów? To nic nie szkodzi, bo mam dla
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Postanowiłam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pewnie nie raz byliście w sytuacji ” zaraz będą goście”, a my nie mamy nic do kawy! To już nie problem
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Tiramisu w kolejnej odsłonie, tym razem w wersji truskawkowej. Deser jest fantastyczny, rozpływający się w ustach z warstwą delikatnego kremu z wyraźną
SprawdzonaKuchnia.pl