masy kojarzy się bez wątpienia z lodami jagodowymi. Dziś w Kronice przyjemnie delikatny torcik, letni, owocowy deser. Poczęstunek z soczystymi borówkami, które nęcąco prezentują się w przekroju ciasta, włożone w masę o lawendowym kolorze. Torcik jest prosty w wykonaniu, puszysty biszkopt piecze się błyskawicznie, masa borówkowa jest wyjątkowo lekka i stabilna zarazem. Proponuję jednakże wykonanie masy rozłożyć(...)łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa borówkowa: przygotowany wcześniej mus borówkowy 200 gram śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan - fix 100 gram borówek amerykańskich 50 gram białej czekolady Poncz: 1/2 szklanki wody sok wyciśnięty z połowy cytryny Wykonanie: Jak wspomniałam, mus borówkowy najwygodniej
Kronika Piekarnikasamo ciasto doprawia się mieszanką korzeni. Ciasto przygotowuje się szybko, z podanej ilości produktów wychodzi dość sporej wielkości tort, można również zmniejszyć o połowę ilość podanych składników i upiec ciasto w foremce o śr ok 20 cm. Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 90 min 5 jajek 125 ml maślanki 430 ml oleju rzepakowego(...)mielonych goździków 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g orzechów włoskich lub pekan Krem 250 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej 250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej laska wanilii 100 g cukru skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę
Słodki KompromisCzas czytania: 2 min Chciałam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Creme brulee z mascarpone i imbirem, to wariacja na temat znanego deseru. Choć z określeniem pochodzenia tego deseru jest pewien problem, to
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Macie ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale brak Wam czasu na przygotowywanie skomplikowanych przepisów? To nic nie szkodzi, bo mam dla
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Postanowiłam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pewnie nie raz byliście w sytuacji ” zaraz będą goście”, a my nie mamy nic do kawy! To już nie problem
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Tiramisu w kolejnej odsłonie, tym razem w wersji truskawkowej. Deser jest fantastyczny, rozpływający się w ustach z warstwą delikatnego kremu z wyraźną
SprawdzonaKuchnia.plwszystkich ciast świata najbardziej kocham SERNIKI ! A serniki kochają mnie! Ten popisowy, który był moją przepustką do Masterchefa od teraz ma swojego konkurenta! Poważnego konkurenta! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam i jakie kiedykolwiek robiłam. Czekoladowy spód z Amaretto i biszkoptami przykryty niesamowicie delikatną masą serową i „pianką” czekoladową tworzy fantastyczną(...)jajko – 1 szt * mąka pszenna – 40 g * okrągłe biszkopty – ok. 12-15 szt + kawa do nasączenia biszkoptów MASA SEROWA: * twaróg Mój Ulubiony Wieluń – 700 g * mascarpone – 300 g * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * śmietana kremóka 36% – 125 ml * jajko – 5 szt * ziarna lub ekstrakt z wanilii
Ostra na Słodkoserka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietanexu 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Mus: 1 kg truskawek 3 łyżki cukru Jajko ubić z dodatkiem cukru, następnie dodać najpierw mokre, a potem suche składniki. Wszystko razem zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste
Praktyczna plzmusza mnie do wymyślania kolejnych ciast bez pieczenia, bo nie może być tak żeby w weekend nie było ciacha do kawy. Tym razem ofiarą mojej kreatywności padła zalegająca od jakiegoś czasu chałwa, połączyłam ją ze śmietaną i groszkiem ptysiowym i wyszło genialne piankowe ciacho, które zniknęło równie szybko jak powstało. Masa chałwowa: 250 g mascarpone 400 ml śmietany
Cynamonowe szczęściemarkizy) około 100-150 g mascarpone około 100-150 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella) około 250 g czekolady do polania (mogą być różne) różne posypki, siekane orzechy Przygotowanie; Ciasteczka zmiksuj. Dodaj do nich po trochu serka i nutelli - zagnieć, jeśli ciasteczka nie chcą się lepić, to dodaj więcej serka i nutelli. Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję - będzie sklejone
Swojskie jedzonkozimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego
Kuba Gotujepowinno mieć grudek. Przygotowane ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką ozdobną, wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem nie za duże kółeczka. Z porcji wychodzi 12-15 sztuk. Piec w 200stopniach 22-25minut. Po wystudzeniu przekroić każdego ptysia i przełożyć ulubionym kremem bądź śmietaną. U mnie tym razem śmietana 36% ubita (300ml) + serek mascarpone 400g + 2łyżki cukru pudru. Dla nieco
W garach u Gosibułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. KREM 200 ml śmietany 36% z lodówki (kremówki) 250 g serka ricotta lub mascarpone z lodówki 2 łyżki cukru
Kubki smaku