szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego Krem: 1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 g), schłodzonej 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 8 batoników Kinder Chocolate (jedno 100 g opakowanie) 2 łyżki kakao Poncz: 1/2 szkl malinowej herbaty z cytryną i cukrem Do dekoracji: 3 op. podłużnych ciasteczek(...)żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki. Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez
Nastoletnie Wypiekanieszkl. kakao 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 jajko Masa serowa 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 500 g) 250 g serka mascarpone 3 jajka pół szklanki jasnego brązowego cukru pół szklanki miodu 1 szklanka śmietany kremówki 1 łyżka mąki pszennej rum (do smaku) opakowanie rodzynek w czekoladzie Polewa czekoladowa 3 czubate(...)gorącej wody 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie Spód.Wszystkie składniki wyrobić, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć dno tortownicy o śr. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać
coolinarnastrefa.blogspot.comczekoladzie 220ml wrzątku opcjonalnie 1 łyżka wódki lub likieru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem czekoladowy: 300ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 200g mlecznej czekolady Krem cappuccino: 300ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 250g serka mascarpone 2 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym Sposób przygotowania: Białka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie(...)wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. Mieszankę wsypałam do ubitych białek i delikatnie wymieszałam łyżką. Na koniec do ciasta dodałam krem czekoladowy (również w temperaturze pokojowej) i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka (ok. 30 minut) w temp. 170 stopni
Waniliowe ImprowizacjeNa rozpoczęcie nowego tygodnia polecam przygotować taki serniczek. Szybki do zrobienia, rozpływający się w ustach, przepyszny. Polecam! Składniki: 800 g sera - u mnie z wiaderka President
Z Majeczką w kuchniDziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia
My Culinary ArtZapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru
Ala piecze i gotujejogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście, poza malinami, wylądowały również morele - kupiłam niedawno koszyczek bardzo dorodnych i dojrzałych, i zastanawiałam się, do czego by je tutaj wykorzystać. A czas uciekał! Pomyślałam więc, że razem z wanilią(...)morelowy z musem malinowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) spód: 200 g ciasteczek oreo z nadzieniem 30 g masła masa serowa: 750 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 100 g cukru 500 g moreli 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kisielu morelowego (proszek) mus malinowy: 250 g malin 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis kusił mnie od dawna. Nigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co mam i… powstaje wypiek. Tym razem składniki przygotowałam bardzo pieczołowicie, nie mogło zabraknąć żadnego detalu. Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane. To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy(...)rocznica mojego bloga. Składniki na spód (tortownica 24cm): - 150g herbatników digestives- 1 i ½ łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 110g miękkiego masłaSkładniki na masę serową:- 500g twarogu- 500g serka mascarpone- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej- oraz 2 szklanki wiśni
mojewypiekiinietylkoNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników. Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier(...)masą. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia w małych ilościach cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temp 180 st C. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden blat położyć na płaskiej powierzchni, nasączyć 1/3 szklanki likieru amaretto, posypać migdałami i wyłożyć
Kuchnia w oparachżelatyny w proszku Składniki na krem kajmakowy: - 200 g masy kajmakowej - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% Składniki na krem śmietankowy: - 100 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżeczka cukru pudru Składniki na karmelizowane orzechy: - 50 g orzechów włoskich - 3 łyżki cukru - 1/2 łyżki wody Tortownica 22 cm. Najpierw robimy biszkopt. Białka oddzielamy(...)ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości
Kuchenne Wariacjesię kiedyś znajdywało informacje kiedy to nie było internetu? No nic, szukamy, szukamy i jest przepis – nawet nie jeden a cała masa z wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku(...)kakao - 250ml mleka - 100g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Nadzienie: - 1 i 1/2 cukru pudru - 1/2 szklanki serka mascarpone - 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (albo laska wanilii) Zaczynamy od wsypania do misy miksera cukru i masła, które ubijamy na gładką masę
Kuchenne Wariacjeroku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich(...)kardamonowy z różą i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch: 400 g świeżych fig 50 g cukru 2 łyżki wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiekarnik nagrzać do 170'C, ciasto przelać do okrągłej blachy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt około 30-35 minut. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem czekoladowy: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 500 g czekolady mlecznej * 240 g serka mascarpone Wykonanie: Śmietanę kremówkę wlać do garnka
Zrób to smacznieBiszkopt Genueński Pierwszym krokiem do zrobienia jakiegokolwiek tortu jest wykonanie ciasta. W naszym przypadku jest to biszkopt genueński , który jest miękki, pulchny i łatwy w przygotowaniu. Kliknij na obrazek , aby poznać przepis . Biszkopt odwracamy oczywiście do góry nogami , tak że je go wierzch stanie się naszym spodem. Kroimy go na 3 równe blaty. Warstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat(...)lubi ciasto na cakepops-y. To pomieszanie pasty owocowej i kruchego ciasta. Przepis znajdziesz klikając powyżej. Krem malinowy Teraz przyszedł czas na krem malimowy. Ja krem nakładałam workiem cukierniczym, aby uzyskać równą warstwę kremu. Jeśli nie chcesz używać worka, krem możesz nałożyć łyżką bądź szpatułką. Krem malinowy powstał na bazie przepisu na Krem śmietanowo-owocowy na bazie mascarpone . Dzięki zawartości
SmartBake.plKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru i kremowej, aksamitnej masy serowej, która idealnie współgra z nasączonymi biszkoptami. Całość smakuje obłędnie i bardzo szybko znika z talerzy gości przy małej czarnej. Składniki: 370g okrągłych biszkoptów 6-9 łyżeczek kakao Masa serowa: 2kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 12 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 250ml mleka Poncz
Szalona Kuchnia Ewelinyszczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki serka mascarpone wymieszane z 2 łyżkami śmietany i odrobiną cukru pudru, konfitura malinowa, cząstki brzoskwini lub dżem brzoskwiniowy WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mąkę, mleko i kakao - delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron
słodki bratekKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru
Szalona Kuchnia EwelinyNastępnie dodajemy po kolei pozostałe składniki: mascarpone, sok z cytryny, pokruszone bezy, wanilię i śmietankę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę przekładamy na schłodzony spód chałwowy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy go tak przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160C i pieczemy przez 50 -60 min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Przestudzony sernik
Raj dla Podniebieniasmażenia woda 80ml ser kanapkowy lub mascarpone ok. 150g sos: chili 1/3 papryczki pomidory krojone 1 puszka czosnek 2 ząbki ksylitol lub cukier 1 łyżeczka Wykonanie: Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki (czosnek siekamy wcześniej) mieszamy w rondelku i zagotowujemy (gotujemy ok. 20 minut). Tortille można użyć gotowe lub przygotować samemu. Składniki na ciasto łączymy razem i jeśli jest
rabarbarowoprzepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
W mojej kuchnilekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy. Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru
Kulinarne przygody Gatitynaleśniki zawsze robię "na oko". Jak ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy
Blondynka Gotuje