Czas czytania: 4 min Bezy wegańskie Nobla temu, kto wpadł na pomysł wykorzystania wody, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy! Bezy wegańskie przygotowujemy z aquafaby , a aquafaba
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Rydze w sosie. Grzyby tej jesieni nadzwyczaj obrodziły lasy oferują nam prawdziwki, kurki i rydze. Mam zapas na cały rok suszonych, marynowanych
SprawdzonaKuchnia.pldrobne kawałki, a pozostałe 50 g posiekać na większe kawałki. Wafelki również posiekać nożem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1/4 śmietany kremówki, odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, a na koniec wmiksować ostudzoną białą czekoladę. Pozostałą śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixami na sztywno i dodać partiami(...)blat położyć na dnie tortownicy, wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć środkowym blatem, wyłożyć drugą połowę kremu, całość nakryć górnym blatem biszkopta. Zdjąć obręcz tortownicy i boki oraz wierzch ciasta dokładnie posmarować pozostawionym do dekoracji kremem. Boki tortu obsypać równomiernie zmielonymi orzechami włoskimi. Gorzką czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej, gdy przestygnie rozsmarować ją na wierzchu
Simply Foodszkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego Krem: 1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 g), schłodzonej 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 8 batoników Kinder Chocolate (jedno 100 g opakowanie) 2 łyżki kakao Poncz: 1/2 szkl malinowej herbaty z cytryną i cukrem Do dekoracji: 3 op. podłużnych ciasteczek(...)żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki. Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez
Nastoletnie Wypiekanieszkl. kakao 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 jajko Masa serowa 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 500 g) 250 g serka mascarpone 3 jajka pół szklanki jasnego brązowego cukru pół szklanki miodu 1 szklanka śmietany kremówki 1 łyżka mąki pszennej rum (do smaku) opakowanie rodzynek w czekoladzie Polewa czekoladowa 3 czubate(...)gorącej wody 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie Spód.Wszystkie składniki wyrobić, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć dno tortownicy o śr. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać
coolinarnastrefa.blogspot.comczekoladzie 220ml wrzątku opcjonalnie 1 łyżka wódki lub likieru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem czekoladowy: 300ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 200g mlecznej czekolady Krem cappuccino: 300ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 250g serka mascarpone 2 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym Sposób przygotowania: Białka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie(...)wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. Mieszankę wsypałam do ubitych białek i delikatnie wymieszałam łyżką. Na koniec do ciasta dodałam krem czekoladowy (również w temperaturze pokojowej) i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka (ok. 30 minut) w temp. 170 stopni
Waniliowe ImprowizacjeNa rozpoczęcie nowego tygodnia polecam przygotować taki serniczek. Szybki do zrobienia, rozpływający się w ustach, przepyszny. Polecam! Składniki: 800 g sera - u mnie z wiaderka President
Z Majeczką w kuchniDziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia
My Culinary ArtZapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru
Ala piecze i gotujejogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście, poza malinami, wylądowały również morele - kupiłam niedawno koszyczek bardzo dorodnych i dojrzałych, i zastanawiałam się, do czego by je tutaj wykorzystać. A czas uciekał! Pomyślałam więc, że razem z wanilią(...)morelowy z musem malinowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) spód: 200 g ciasteczek oreo z nadzieniem 30 g masła masa serowa: 750 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 100 g cukru 500 g moreli 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kisielu morelowego (proszek) mus malinowy: 250 g malin 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis kusił mnie od dawna. Nigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co mam i… powstaje wypiek. Tym razem składniki przygotowałam bardzo pieczołowicie, nie mogło zabraknąć żadnego detalu. Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane. To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy(...)rocznica mojego bloga. Składniki na spód (tortownica 24cm): - 150g herbatników digestives- 1 i ½ łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 110g miękkiego masłaSkładniki na masę serową:- 500g twarogu- 500g serka mascarpone- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej- oraz 2 szklanki wiśni
mojewypiekiinietylkoNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników. Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier(...)masą. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia w małych ilościach cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temp 180 st C. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden blat położyć na płaskiej powierzchni, nasączyć 1/3 szklanki likieru amaretto, posypać migdałami i wyłożyć
Kuchnia w oparachżelatyny w proszku Składniki na krem kajmakowy: - 200 g masy kajmakowej - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% Składniki na krem śmietankowy: - 100 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżeczka cukru pudru Składniki na karmelizowane orzechy: - 50 g orzechów włoskich - 3 łyżki cukru - 1/2 łyżki wody Tortownica 22 cm. Najpierw robimy biszkopt. Białka oddzielamy(...)ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości
Kuchenne Wariacjesię kiedyś znajdywało informacje kiedy to nie było internetu? No nic, szukamy, szukamy i jest przepis – nawet nie jeden a cała masa z wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku(...)kakao - 250ml mleka - 100g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Nadzienie: - 1 i 1/2 cukru pudru - 1/2 szklanki serka mascarpone - 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (albo laska wanilii) Zaczynamy od wsypania do misy miksera cukru i masła, które ubijamy na gładką masę
Kuchenne Wariacje