ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:372/512)

Tort pomarańczowy z makiem i kajmakiem 108

Mieszamy krótko szpatułką, do połączenia składników w puszystą masę. Przelewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej olejem  i pieczemy w 180 stopniach, około 30 minut. Po upieczeniu tortownicę wyciągamy  i opuszczamy z wysokości około pół metra na podłogę.  Zapobiegnie to opadnięciu biszkopta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika  i tam studzimy przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu kroimy na trzy(...)mąki pszennej 50 ml soku z pomarańczy skórka starta z 1/2 pomarańczy cząstki z pomarańczy obrane z białej błonki, pokrojone w kosteczkę 1 pełna łyżeczka żelatyny 250 gram serka mascarpone Wykonanie: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy.  Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ( nie zagotowujemy )  w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.  Żółtka mieszamy w szklance z mąką

Kronika Piekarnika
TIRAMISU BEZ JAJEK + FILMIK 129

Tiramisu to pyszny deser z kawowymi biszkoptami i śmietaną. Dzisiaj przygotowałam go bez jajek, jest równie pyszny a co najważniejsze szybcjie się go przygotwuje.  SKŁADNIKI

Kulinarne Fantazje Marioli
CZEKOLADOWY TORT BANANOWY 131

drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła, zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Do śmietanki przekładamy mascarpone, ubijamy na puszysty krem. Ganache:   Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła(...)minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy.  Odstawić do lodówki na 1-2 godziny do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie można nią smarować boki ciasta. Dekoracja:  Żelatynę namoczyć, odstawić do napęcznienia.  Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła

Słodki Zakątek
Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.151 216

podbił moje serce. Jest bajecznie pyszny, powiem tylko tyle :) Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie masa serowa: 140 g mrożonych jagód 500 g mielonego sera twarogowego 250 g mascarpone niepełna szklanka śmietany kremówki 120 g cukru pudru 80 ml cukru 20 g żelatyny 1/4 łyżeczki cynamonu masa jagodowa: 140 g mrożonych jagód 100 g cukru sok z połowy cytryny(...)kruchy spód: 125 g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, zimnego i pokrojonego na kawałki żółtko kilka łyżek lodowatej wody, ok 1-2 Składniki ciasta zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut a następnie wylepiamy nim nasmarowana masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kinder Country 305

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Czekolady, więc trzeba uczcić dużą dawką tego przysmaku!  Polecam Kinder Country, pyszny, mega słodki deser, przypomina popularnego batonika :) Polecam małym i

Takie tam pichcenie
Tort urodzinowy mocno czekoladowy 175

kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu(...)Przekroić na 3 blaty. Przekładać ulubionymi masami. Można również przed przełożeniem masami blaty lekko upić :) ja użyłam wiśniówki. Składniki na krem: 250 g śmietany kremowki 36 % 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w odrobinie gorącej wody + 8 łyżek nutelli w temp. pokojowej Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ostudzoną

ClauditteMissCooking
Sernik czekoladowo-kajmakowy 161

Sernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g

Bullio
ptysie z kremem malinowym 187

powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C do zrumienienia a następnie zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 min. Podczas(...)pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż mogą opaść. Wyciągamy gdy będą twarde. Po upieczeniu wykładamy na kratkę, przekrawamy i do zimnych nakładamy krem. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 4-5 łyżki cukru pudru 150 ml malin wykonanie: Mascarpone miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do serka i miksujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Prosty sernik na zimno z truskawkami 400

  Zrobiło się bardzo ciepło i sezon truskawkowy już w pełni, dlatego dzisiaj przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami. Kremowy, pyszny, z dużą ilością

Mała Cukierenka
Bezowe ciastka z kremem 298

orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych 250 g brązowego cukru 1 czubata łyżka ziemniaczanej mąki szczypta soli Krem z mascarpone 125 g mascarpone 50 g białej czekolady Przygotuj krem. Mascarpone i rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy(...)drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości czubatej łyżeczki w odstępach. Piecz przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko rumiane około 15 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i ostudź. Dopiero ostudzone ciastka można oderwać

codojedzenia
NALEŚNIKI TIRAMISU 586

polecam! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI: 2,5 szklanki mleka 1,5-2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 4 łyżeczki ciemnego kakao 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli NADZIENIE: 250 g mascarpone 200 g serka homogenizowanego waniliowego cukier puder do smaku (około 3-4 łyżeczki) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżeczką gorącej wody 3 łyżki brandy (lub amaretto) SOS TRUSKAWKOWY(...)truskawek (użyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych

Słodko-Słony Świat Ilony
Wielkanocne jajeczne cake pops 200

Cześć!Robiliście już kiedyś cake pops? Ja nie robiłam nigdy, aż do tego dnia, gdy zaświtał mi w głowie pewien pomysł :-).Takie słodycze na patyku robi

Pora coś zjeść
Komunijny tort truskawkowy 187

słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier puder do smaku 3 kostki masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 1200 g śmietany kremówki  250 g mascarpone  1/2 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego Potrzebujemy dwóch rozmiarów biszkoptów  Pierwszy biszkopt 24 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort Szwarcwaldzki 219

nasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan fixy WYKONANIE Biszkopt:   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C,   dno tortownicy(...)gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać.  Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji

Passions hobbies life
Trzy słodkie przepisy, które podbiły serce pani Sołtys – wycieczka na styk Mazowsza i Podlasia 107

się spotkać się i porozmawiać. Rozmawialiśmy o okolicy Węgrowa na styku Mazowsza i Podlasia, o pracy Pani Ani i oczywiście o wypiekach. Okazało się, że specjalność Pani Ani to ciasto malinowa chmurka. Odwiedziliśmy pobliski Pałac i Folwark Łochów w którym… 9 lat temu miałam wesele! Wspominam je fantastycznie. Okazało się, że okolica przez ten czas zmieniła się tak bardzo(...)Krem malinowy: 3 jajka sok z 3 cytryn 3 łyżki cukru 25 g masła w temp. pokojowej 280 g mrożonych malin Mus: 100 g serka Almette jogurtowego 50 g mascarpone 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru laska wanilii dodatkowo: 2 łyżki prażonych i posiekanych migdałów dodatkowo: listki mięty do dekoracji Krem malinowy: Mrożone maliny wymieszaj z 2 łyżkami

Poezja smaku
Tort jesienny kosz z frużeliną z winogron 110

winogron + kilka małych gałązek na wierzch tortu 1 łyżeczka żelatyny w proszku 2- 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, woda Krem 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Masa do tynkowania, zdobienia 200 g masła 82% tłuszczu 320 g mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo jesienne kwiatki, listki, do ozdoby Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Żółtka(...)jednej łyżce olej, dalej miksując. Na koniec, po łyżce, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dno tortownicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, równamy wierzch. Pieczemy około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przecinamy na 3 blaty. W szklance gorącej wody rozpuszczamy cukier, dodajemy sok z jednej cytryny, odstawiamy. Żelatynę

gotuj ze mną
Sernik bezcukrowy z kremem orzeszkowo - karmelowym 70

stać się sposobem na bycie w pełni.  Na łączenie kompetencji z pewnością, że działamy w dobrym zakresie,  i we właściwym miejscu.  Co do przepisu - zapraszam na ciasto wszystkich przed i po urlopach,  ale szukających alternatywy dla wypieków, które cukier czyni zakazanymi.  Przy tym keto - serniku, brak znaku stop. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy(...)składniki w temperaturze pokojowej Spód migdałowy: 3/4 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki erytrytolu szczypta soli 70 gram miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 gram serka mascarpone 250 gram serka ricotta 2 jajka, rozmiar L 1 pełna łyżka budyniu bezcukrowego - u mnie o smaku ciasteczek maślanych 1/2 szklanki erytrytolu skórka starta z połowy cytryny 100 ml słodkiej

Kronika Piekarnika
Gruszkowy ptyś bez pieczenia 152

Ostatnie ciepłe dni i zapas słomki ptysiowej od firmy Brześć skłoniły mnie do wymyślenia jakiegoś ciasta bez pieczenia. Z założenia miało być  smacznie i szybko, a do tego nie za słodko i z jesiennym akcentem. Mogę śmiało napisać, że "misja zakończona pełnym sukcesem" i podzielić się przepisem, bo wyszło super, ale gdy połączy się takie składniki, nie może być(...)inaczej. Warstwa delikatnej słomki ptysiowej, gruszki w galaretce i do tego delikatna pianka na bazie śmietanki i mascarpone oprószona startą czekolada. Lekko, smacznie, a zarazem jesiennie.  Składniki: 1 kg gruszek (u mnie konferencje) 2 galaretki gruszkowe 1 szklanka wody 250 g mascarpone 330 ml śmietany 30% opakowanie słomki ptysiowej 1/2 tabliczki czekolady  (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna

Cynamonowe szczęście
Czekoladowa finezja z galaretką jagodową 189

Bardzo czekoladowe ciasto - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem! Do przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy! Biszkopt Brownie: ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g masła lub margaryny 100 g mlecznej czekolady ¾ szklanki cukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 1 galaretka jagodowa Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy mleko i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną mleczną czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu

VioletoweKucharzenie
Muffinki czekoladowo-marchewkowe 116

czubatych łyżek • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/4 łyżeczki soli Polewa – 250 g serka mascarpone – 1,5 gorzkiej czekolady – 100 g cukru pudru – 1/2 szklanki Dekoracja • 1/2 tabliczki mlecznej i gorzkiej czekolady Wykonanie: • Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. • Wszystkie(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. • Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. • Gotowe ciasto przelać do papierowych papilotek na muffinki. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut. • Czekoladę

To co kocham
Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki 185

Czekolady połamać i osobno rozpuścić nad kąpielą wodną, lekko przestudzić (ma być lekko ciepła ale nie gorąca) Ubijać śmietankę. Gdy będzie prawie ubita dodać cukier puder, śmietan fixy i mascarpone, ubić na sztywny krem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować. Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą(...)szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami

Smakołyki Asi
Rolada kasztanowa 145

fali kulinarnych słodkich eksperymentów przyszedł czas na roladę. I to nie byle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny(...)jednocześnie odpowiednio zwarty by nie "wyjechał" z rolady po zawinięciu. Gdy już się z tym wszystkim uporamy otrzymujemy ciasto, które cieszy podniebienie i jest prawdziwą ozdobą stołu. Uwaga: roladę kroimy baaardzo ostrym nożem maczając go w szklance z wrzątkiem

Milion Smaków
Muffinki cappucino w kremowej czapeczce 159

wanilinowy 80 ml oleju 100 g twarożku (mielony jak do sernika) 300 g maślanki Przygotowanie: Krem Żółtko, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na gładka masę, a potem stopniowo dodawać mascarpone. Gotowy krem odstawić do lodówki. Muffinki 1. Mąkę, kakao, cappucino, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli wsypać do jednej miski i wymieszać. 2. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać(...)wanilinowy, olej, twarożek i maślankę i wymieszać. 3. Zawartość miski z masą „mokrą” przelewamy do suchej i mieszamy łyżką tak, żeby wszystko było wilgotne. 4. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy na środkowej półce 20-25 min w temp 180 C. 5. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem i podajemy.   Powodzenia !!!       The post Muffinki

Kulinarna Patilogia
Malinowy zawijas 155

krople olejku arakowego  Formę do muffinów wykładamy papilotkami albo natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Masło rozpuszczamy w rondelku. Maliny miksujemy z serem i różaną konfiturą. Mascarpone jest bardzo delikatny, jeśli chcecie, żeby ser był bardziej wyczuwalny, można zamiennie użyć twarożku. W oddzielnej misce łączymy suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W kolejnym naczyniu mieszamy(...)jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut.  A w naszym ogrodzie, poza

les mirabelles
Wąsate babeczki 192

cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki   Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 opakowanie bitej śmietany w proszku   +czekolada do rozpuszczenia, patyczki do szaszłyków, foliowa koszulka, woreczek strunowy   Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, śmietankę oraz mleko dodajemy(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę. Czekoladę rozpuszczamy

Ciastkozercy